Kaže mi u vođenoj meditaciji jutros “Trudi se da više slušaš, a manje ubjeđuješ”. A meni odmah misli odoše na politiku i izbore koji se održavaju u nedjelju. I prva misao mi je da niko od kandidata nije čuo takvu preporuku ikad, a posebno pri kreiranju kampanje.

Jer, uglavnom nas pokušavaju ubijediti u nešto, a po porukama i svemu što govore jasno je da nas ne slušaju. Zna to svako ko je ikad pokušao uputiti konstruktivnu kritiku bilo kome od političara. Super si dok ih tapšeš po ramenu i dok im govoriš ono što im godi. Čim progovoriš o nečemu što nije ok i što bi trebali popraviti, a opet sa ciljem da budu bolji nama zbog kojih navodno jesu tu – dobiješ ignore ili blok na mrežama i više te ne čuju.

Okružili su se svojim istomišljenicima, odvojili od naroda koji se s razlogom i zbog njihovog nerada zabavio svojim problemima i prosto nikad nismo imali lošiju situaciju, da ne kažem ponudu na listićima.

Ranijih godina sam bila neko ko je često pokušavao pisanjem uticati na ljude da glasaju. Aktivnije sam i slušala i pratila šta rade političari i pokušavala uticati i na njih pišući im. Prošlo me to, odnosno vidjela sam da ih ne zanimamo, pa sam se i ja okrenula sebi.

Glasala sam na sve i jednim izborima i glasaću i u nedjelju. Ali nikom živom nisam govorila niti ću reći “Trebaš”. Jer nešto kontam – ko sam ja da bilo kome govori šta treba?

Glasala sam na sve i jednim izborima, a u nedjelju ću imati najteži zadatak ikad. Jer ponuda stvarno nikad nije bila lošija. Ja imam svoj sistem i uvijek zaokružim (stavim križić) pored jedne ili par osoba iz jedne stranke. Zadnjih nekoliko izbora nikad nisam dala glas stranci, samo ljudima. I uglavnom moji kandidati nisu bivali izabrani. 

Ali ja prosto ne mogu i neću da biram manje zlo i da kalkulišem ko možda ima više šanse pa da po tome dajem glas. Biram i biraću uvijek samo one koje cijenim lično, a još bolje ako ih i znam. Bez obzira na to hoće li na kraju imati 20 glasova. 

Jer – ja to u stvari radim zbog sebe. I ne mogu ni zbog kojeg razloga dati glas nekome ko mi nije ok kao osoba i ko mi se malo gadi. A takvih je previše na listama. 

Ako moje pisanje na na bilo koji način obogaćuje vaš život i želite podržati moj rad, možete to učiniti na tri načina.
Prvi je kupovinom e-knjige “Na putu prema sebi”. To je zbirka odabranih tekstova sa bloga, pisanih uglavnom do 2018. Kupiti je možete na linku ovdje – https://cyberbosanka.gumroad.com/ Uvod u knjigu možete pogledati ovdje – https://bit.ly/3AnTuvn
Drugi način je jednokratnom donacijom (više informacija o tome na https://cyberbosanka.me/podrska/. Time pomažete i nepostojanje reklama u mojim sadržajima. A reklame smaraju, zar ne 😉
A treći način je da se pribilježite na moj newsletter koji šaljem subotom ovdje – https://cyberbosanka.me/newsletter/
Posebno hvala onima koji su me do sada podržali na razne načine, znate vi ko ste i hvala od ❤