Autor: Hana Kazazović

Vjerovatno ste i sami mnogo puta čuli kako trebate misliti pozitivno i razmišljati o lijepim stvarima, ako želite da vam bude bolje u životu i da vam se lijepe stvari i događaju. A kao i svako ljudsko biće imate problem sa tim, posebno kad vas stisnu problemi i kad vam se čini da nema nijedna pozitivna stvar koju biste mogli izdvojiti u moru onih loših koje vam se dešavaju.

Međutim, u jednoj knjizi (a sad nažalost ne mogu da se sjetim koja je i čija), pročitah da se naš um sastojim od 2 dijela – mislioca i potvrđivača. U knjizi je fino opisano kako oni funkcionišu, a ja ću vam to prenijeti svojim riječima.

Mislilac je zadužen za sve ono o čemu mislimo. On je onaj koji nam stalno nešto “drobi” u glavi, poput “baš mi danas ništa ne ide od ruke, grozan je dan, svi su uspješniji od mene, šta god pokušam ne ide mi…”

A potvrđivač? On je zadužen da te naše misli “provede” u djelo. Pa sad, u zavisnosti od toga kako mislimo, tako će nam se stvari i dešavati.

Mislite li da apsolutno nema veze ono o čemu razmišljate sa stvarima koje vam se dešavaju? I da je nemoguće da vi, stalno ponavljajući u sebi kako ste baksuz nećete privući na sebe sve moguće nezgode koje vam se mogu desiti?

Ali razmislite – da li je realno očekivati da u glavi stalno “njegujete” negativne misli a da vam se dešavaju pozitivne i lijepe stvari? Meni to recimo nikad nije uspijevalo. Kada god sebi napunim glavu mislima kako mi ništa ne ide od ruke – meni stvarno ne ide. Najbanalnije – kada dođem u prodavnicu i trebam izabrati jedan od 3 velika reda – ako pomislim da je svejedno u koji ću stati jer će taj svakako biti najsporiji – obavezno se to i desi.

Jer, potvrdilac ne želi da nas razočara – on je tu da ispuni sve ono o čemu mislimo.

Ja ga zamišljam kao malog đavolka koji kaže: “Čuj, toliko sebi ponavljaš kako ti ne uspijeva šta god da pokušaš – nije fer da te razočaram. Mislim, ko sam ja da mijenjam tvoj način razmišljanja, ja sam samo mali đavolak”.

Pokušajte promijeniti svoje misli. Znam da će vam to u početku ići jako teško. Nekako je uvijek lakše misliti negativno nego pozitivno. Zato sam vam napisala ovo o misliocu i potvrđivaču. Meni su njih dvojica pomogli. Kako?

Kada krenem da mislim o nečemu, uvijek prvo pomislim kako je to kao neki početni korak od kojeg zavisi sve što će mi se dalje dešavati u životu. I ako moja razmišljanja krenu u negativnom smjeru – ja ih zaustavim. Nekad čak sjednem i krenem na papir pisati pozitivne misli. Često se i svađam sa misliocem :) Kažem mu: “Znaš šta, znam kakve su ti namjere, ali ovaj put ti neće uspjeti. Ja sam ovdje gazda i ima da me slušaš!”

I da, teško je. Posebno ako ste u teškoj situaciji, ako imate puno problema i ne vidite izlaz iz njih. Ali je puno lakše ako te svoje misli posmatrate kao prvi korak od kojeg zavisi sve ostalo što će vam se dešavati. Kada to prihvatite kao tako onda će vam biti mnogo važno kakve će one biti.

Eto vam prvi zadatak – zastanite svaki put kad pomislite nešto negativno i svjesno promijenite to. Na primjer – ako ste jutros neraspoloženi i vrti vam se u glavi misao kako će vam ovo biti naporan dan, recite sebi odmah: “Bez obzira što se na prvi pogled ne čini tako, ovo će biti jedan odličan dan u kojem ću uživati!” I ponavljajte to u sebi dok ne povjerujete u to.