AutorHana Kazazović, foto sa spark.me

Pisala sam već na blogu o Spark.me konferenciji nekoliko puta. Prošle godine je održana u septembru i utiske o tome možete pročitati na Mojih 6 utisaka o #SparkMe konferenciji . Ove godine se održava u junu, tačnije danas i sutra. Ja sam od sinoć u Bečićima i upravo je prvi dan konferencije završio, pa sam sjela da na miru saberem utiske i napišem vam šta je to po čemu ću pamtiti ovaj dan.

Prije nego krenem sa tim zvaničnim dijelom moram reći da sam mjesecima zamišljala kako ćemo tokom ovogodišnje Spark.me konferencije imati veliki problem sa koncentracijom zbog blizine mora i želje da se kupamo i sunčamo umjesto praćenja predavanja. Šipak. Izgleda su organizatori dogovorili neku veću isporuku kiše za vrijeme trajanja konferencije, tako da svi na miru i nepodijeljene pažnje možemo uživati u predavanjima :)

Šalu na stranu, čak i da je ne znam kako vrijeme ja bih teško neko kupanje mijenjala za sve ono što sam mogla čuti danas i sutra. Naime, svi predavači su bili zanimljivi na svoj način, a posebnu vrijednost dobijete kad sva današnja predavanja sagledate u cjelini.

Suština je da su svi koji na bilo koji način rade bilo šta vezano za internet, odnosno svi oni koji na bilo koji način svoju profesionalnu budućnost vide na neki način vezanu za moderne tehnologije, mogli čuti lekcije i priče koje bih mogla nazvati nekom vrstom bukvara, odnosno osnova bez kojih je taj put milion puta teži.

Dan je počeo predavanjem Alf Rehna, profesora koji je na maksimalno interesantan način ispričao puno toga korisnog. Njegovo predavanje “Innovation Bullshit, Innovation Crisis – And How to Eradicate Both” je govorilo uglavnom o tome kako se nalazimo u svojevrsnoj krizi inovacija, te kako se u suštini o svemu više priča nego što se radi. Ključna poruka njegovog predavanja je da je cilj inovacije unapređenje stvari i svijeta oko nas.

Sljedeća stvar koja mi je bila veoma interesantna jeste predavanje Heather Russel “Mistakes of an Enterprenaur”. Kroz zanimljivu formu predavanja, postavljajući publici pitanja o tome kako bi reagovali u određenoj situaciji, Heather je predstavila nekoliko zanimljivih poruka i slučajeva iz stvarnih života poznatih CEO-va.

spark2

Nakon toga su Max Gurvits, Sandro Mur i Matevz Petek razgovarali o iskustvima iz Silicon Valley. Sandro i Matevz imaju svoje startupe i iskustva koja sigurno mogu pomoći svima koji namjeravaju krenuti njihovim putem.

John Biggs je imao specifično predavanje – fokusirao se na hardware stratupe i iznio mnogo korisnih informacija koje im mogu pomoći. Dosta je pričao o crowdfundingu, te o raznim detaljima poput toga da je za crowdfunding veoma važno video predstavljanje, te da je email bitan i koristan dok društvene mreže i nisu od neke pomoći.

Elina Zheleva je u predavanju “Design Thinking to the Rescue” rekla veoma važnu činjenicu. To je da većina startupa sa ovih prostora uopšte ne rješavaju neke probleme. Osnovna poenta njenog predavanja jeste da u suštini nije bitno kako vaša aplikacija izgleda ukoliko nije korisna. I tu sam se odmah sjetila hrpe nekih aplikacija koje me salijeću sa svih strana a ja se uvijek pitam “Čemu ovo služi?”

Nakon nje smo slušali Tony Conrada, CEO about.me koji polako raste u neku vrstu digitalne vizit karte. Imam je i ja na about.me/cyberbosanka Uskoro će about.me biti dostupan i u video formi.

Dan se završio startup polufinalnim takmičenjem. Predstavilo se 9 startupa, a jedan od njih dobija vrijednu nagradu (o kojoj sam pisala već u tekstu Šta se krije iza pojma start-up?), odlazak na TechCrunch Disrupt SF Startup Alley. Predstavili su se Body Recog – Hrvatska, CyberCity – Srbija, Ingen.io – Bugarska, Fliiby – Srbija, Awakening of Heroes – Srbija, 3d hair – Njemačka, Edgar – Slovenija, FishingBooker – Srbija i Anchor Travel – Rusija. Meni lično najkorisniji i najbolji djeluju Edgar i FishingBooker, pa me baš interesuje koje troje će ući u finale (to saznajemo večeras), a pobjednika saznajemo sutra.

Na kraju još moram reći da je organizacija konferencije ponovo na vrhu, s tim što je ove godine sala u kojoj se sve dešava mnogo bolja za slušanje. Prijavljeno je oko 450 učesnika, a mene posebno raduje što je među njima mnogo studenata i mladih ljudi.