Vaša biografija jeste vaša biologija i druge korisne pouke iz knjige “Anatomija duha”

6
152

 

Autor: Hana Kazazović

Završila sam sa čitanjem knjige “Anatomija duha” Caroline Myss koju mi je preporučila Danijela u komentarima na post Kako brigu u svom životu svesti na minimum. U suštini, knjiga obrađuje povezanost između duha i tijela, odnosno kako ono što osjećamo utiče na naše tijelo.

Davno je rečeno “u zdravom tijelu zdrav duh”, ali mi se čini da bi u principu jednako moglo da se kaže i obrnuto.

Nema zdravog tijela bez zdravog duha. Jednostavno je tako.

Generalna definicija koja se može izvući iz knjige, odnosno nešto kao njen moto jeste

“Vaša biografija jeste vaša biologija” – Caroline Myss

Caroline je inače medicinska intuitivka, što je meni konkretno bio prvi susret sa ovim pojmom uopšte. Ona može da “vidi” gdje je i kakav je konkretno problem u tijelu neke osobe. Ne pitajte me kako, ni nakon čitanja knjige nisam puno toga shvatila, ali mi je dosta toga bilo veoma zanimljivo jer i sama vjerujem u energiju i njen uticaj na nas.

Vjerovatno ste i vi bar jednom u životu osjetili da se u prisustvu neke osobe osjećate lijepo, kao da vas obasjava nekom posebnom energijom, bez obzira što ste je možda tek upoznali. Isto tako ste sigurno doživjeli da se nakon vremena provedenog pored neke osobe osjećate iscrpljeno, kao da vam je oduzelo snagu to “druženje” sa njom. U principu svako od nas emituje energiju oko sebe. Kako Caroline kaže otprilike na udaljenosti širine ruku i dužinom čitavog tijela. Ta energija može biti pozitivna ili negativna, i ona je ono što itekako ima uticaj na nas i naše zdravlje i život uopšte.

Citat koji sam prepisala iz knjige kaže:

“Vi možete biti vegetarijanac i trčati 10 km dnevno, ali ako ste u nekoj nedopuštenoj vezi ili mrzite svoj posao ili se svakodnevno prepucavate sa svojim partnerima, gubite energiju – ili moć – po obrascu ponašanja koji dovodi do bolesti ili sprečava izlječenje od neke bolesti. S druge strane, ukoliko ste duhovno uravnoteženi i povlačite energiju iz negativnih uvjerenja, možete se hraniti i hranom za mačke i još uvijek biti zdravi” – Anatomija duha, Caroline Myss

Naravno, ne misli se bukvalno na to da sad jedete šta god vam dođe pod ruku. Ovo je napisano ovako samo da ilustruje važnost zdravog i uravnoteženog duha za naše zdravlje.

U knjizi “Anatomija duha” je obrađeno svih 7 čakri koje možete pronaći u budizmu. Međutim, tu podjelu na 7 centara u našem tijelu možemo naći i u drugim religijama, a kako je Caroline u suštini prvo završila teologiju povukla je paralelu iz njih i objedinila ih u knjizi u tih 7 centara od kojih je svaki bitan za jedan nivo našeg razvoja.

Iskreno, ako vas to detaljnije zanima možete potražiti knjigu i pročitati malo više o tome. Ono što je meni bilo važno jeste da je poenta čitave knjige da se oslobodimo negativnosti u svom životu. S tim u vezi je navedeno nekoliko pravila koja nam mogu pomoći da u tome i uspijemo.

Meni najinteresantniji su:

– poštujte jedan drugoga
– poštuj sebe
– živi u sadašnjem trenutku

Još nekoliko stvari o kojima treba misliti i koje treba znati:

“Neurobiologinja dr Candace Pert je dokazala da su neuropeptidi – hemikalije čije otpuštanje uzrokuju emocije – zapravo misli pretvorene u materiju”.

Trebam li sad posebno istaći koliko je važno da takve misli ne budu ružne ili negativne?

“Najjači otrov za ljudski duh je nesposobnost da oprostimo sebi i drugima. To umanjuje emocionalno bogatstvo osobe”Caroline Myss

Ovo je ne znam koja po redu knjiga koja se bavi važnošću oprosta. U svima koje sam čitala piše isto – da osobe koje u sebi nose neki gnjev prema bilo kome, odnosno osobe koje ne mogu da oproste nešto što im se desilo u životu, nešto što im je neko učinio, ma kako grozno bilo – najviše štete nanose sebi. I bez obzira koliko je mala ili velika stvar koju nosite na duši treba je se riješiti zbog sebe i svog zdravlja, ma kako teško zvučalo.

“Kada srce nije ispunjeno vitalnim energijama ljubavi i sklada, nikakva energija novca niti moći ga ne može učiniti smirenim”Caroline Myss

Znate vi možda neke osobe koje su bogate a opet nisu sretne? Ja znam, nažalost. A znam i one koji po nekim mjerilima jedva sastavljaju kraj sa krajem i iz njih zrači sreća.

“Laganje je povreda i tijela i duha jer ljudski energetski sistem tumači laži kao otrov”Caroline Myss

Ovo je samo kratki pregled i moj utisak knjige. U svakom slučaju je vrlo interesantna i vjerujem da će se svidjeti svima onima koji poput mene vjeruju u to da ono kako se osjećamo i koliko smo zdravi uveliko zavisi od stanja u našoj glavi i srcu.

A svi oni koji nemaju vremena za čitanje knjige mogu da razmisle o ovih nekoliko rečenica i sami za sebe procijene i odluče koliko im se sviđaju i koliko ima istine u njima.

P.S. Danijela, hvala puno na preporuci :)


Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

6 COMMENTS

 1. Drago mi je da si procitala knjigu, pocastovovana sam! Meni je ta knjiga pomogla da razmislim o svojim centrima moci koji su kao i kod njenih likova u knjizi pocesto bili usmjereni izvan mene a na pogresne stvari…jednom rjecju svoju harmoniju najprije trazis u sebi a ne od drugih. Isto tako lijepo je sto je elemente religije pojasnila (kao teolog) pa nije lose i neki fanatici stocse busaju u prsa da procitaju da vide sustinu vjere – mir sa sobom i sa svijetom a ne poklic protiv drugih i drigacijih…Cijela knjiga mi odise tim pozivom na harmoniju sa sobom i svijetom i prihvatsnje ljudi ali ne i prihvatanje pritsaka. I sto je najvaznije – obavezu da redovno radis mentalno pospremanje (a ribanje plocica moze i da saceka:-)). Ja sam preporuku za tu kniigu dobila od drugarice onda kad mi je bila najpotrebnija,pritisnuta losm atmosferom na poslu. Jos radim isti posao (i radim na promjeni) ali neke ljude i pojave vise ne posmatram bukvalno (kao cime sam ja takve ljude zasluzila da mi vise na grbaci) nego, kao sto ona rece – simbolicki – otkud oni u mom zivotu tj. sta treba da naucim od te situacije. Zaista pomaze kad imas posla sa neobjasnjivo losim ljudima…Generalno knjiga je divan vodic kroz samog sebe. Srdacan pozdrav i oprosti na kilometarskom komentaru. :-)

 2. A sto se pogleda na zivot tice, odusevio me pristup u filmu “The life of Pi” vjerujem da si gledala. E to je taj pristup koji valja usvojiti…ali treba bogami dobro poraditi na sebi da ti to zaista postane modus vivendi. Ali polako, velika je stvar i usuditi se da zaviris u sebe…zato valjda na ovim prostorima mnogi radije zaviruju drugima (u lonac, krevet i novcanik, sto bi rekao moj djever). :-)

  • Hvala ti na komentaru koji je taman dopunio moj tekst o knjizi. I ja sam bila puna utisaka pa nisam znala ni da ih prenesem jer je knjiga zaista vrlo korisna i inspirativna.
   A taj film jesam gledala u slažem se. Čak sam razmišljala i knjigu da pročitam jer nešto mislim da je možda dobra dopuna filmu.
   U svakom slučaju je činjenica baš to što kažeš – mnogi se boje zaviriti u sebe i suočiti sa sobom.

 3. Hvala.
  Ja se mnogo trudim, puno čitam i primenjujem, ali nemam tu emociju, neam veru, zato nemam ni rezultate, sve mi je gore.
  Uvek na kraju napišem, nadam se boljem, šta bih drugo, sve manje sam iskrena kad to napišem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.