“Vašljiva palata” Elif Šafak – roman o životu, a ne ljudima

0
111

Autor: Hana Kazazović

Nikad ne propuštam priliku da pročitam knjigu koju je napisala Elif Šafak. Nijednom me još nije iznevjerila i u svakoj sam uživala na poseban način.

Takav je slučaj i sa knjigom Vašljiva palata koju sam završila sinoć, a od koje se ustvari nisam odvajala cijeli vikend.

To je knjiga koja nema nekoliko glavnih likova, jer su svi likovi u njoj podjednako važni. Svi žive u palati Bombona i svi imaju svoje priče. Jedino što ih povezuje jeste zgrada u kojoj žive i smrad smeća koji ih sve zajedno muči u toj zgradi.

Elif nas vodi iz stana u stan pripovijedajući tako da imate osjećaj kako sve te likove vidite pred sobom. Pri tom uopšte ne osjetite te prelaze iz jednog stana u drugi i između njihovih života. A opet, svi zajedno nam daju sliku Istanbula i njegovih stanovnika.

Ovo je, kako negdje pročitah, upravo knjiga o životu, a ne knjiga o ljudima. I čita se polako, jer svaki opis u njoj (a ima i puno) služi da pojača neki doživljaj ili neku scenu.

U svemu tome ima i bitnih zaključaka i humora i likova sa kojima biste voljeli sjesti i popiti kafu, ili ih bar posmatrati malo duže.

Uglavnom, ako želite da utonete u neki drugačiji, šareni i živahni svijet, ovo je idealna knjiga. Jedna stranica je dovoljna da vas teleportuje u neke druge krajeve, a to je taman za ovo hladno vrijeme i duge noći idealna zabava.

Knjigu i ovaj put poklanjam i ovaj put je način za učešće pisanje komentara na Facebook stranici, ispod posta. Ukoliko je želite, komentare pišite na post – link ovdje do četvrtka (24.11.2016.) u 11 sati. Ja ću onda random metodom jednog dobitnika izabrati i dobiće ovu lijepu knjigu da uživa u njoj tokom jeseni :)

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

elifvasljivapalata2


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.