Ovo je 4. dio a treća lekcija priručnika “Internet za početnike u 13 lekcija” koji pišem.
– Uvod možete pročitati ovdje – Internet za početnike u 13 lekcija – Uvod
– Prvu lekciju možete naći ovdje – Šta je internet? – 1. lekcija
– Druga lekcija – Zašto početi koristiti internet? – 2. lekcija

Prošli put sam pisala o tome koji su razlozi zbog kojih bi običan čovjek mogao početi koristiti internet. Danas ću se baviti značajem interneta za posao. Prvenstveno mislim na mali biznis, radnje, prodavnice, uslužne djelatnosti i sve one koji se bave nekom aktivnosti koja uključuje predstavljanje javnosti.

Ukoliko se ozbiljno bavite poslom web stranica je neophodna

Vjerovatno vam se čini da su već svi na internetu i da tu vlada jedna velika gužva. To je zaista jednim dijelom tačno. Međutim, mnogo je onih čiji bi posao imao koristi od kvalitetnog pojavljivanja na internetu a koji još uvijek na neki način bježe od ovog medija. Postoji nekoliko razloga za to, najčešće neprepoznavanje potencijalne koristi, visoka cijena i neznanje.

Koju korist za posao meni može donijeti internet?

Da biste stekli otprilike sliku o kakvoj koristi govorim navešću jedan primjer koji se lako može prenijeti u stvarni život.

Imate manji frizerski salon “Čarobne makaze” u Zenici (ime i radnja izmišljeni) i u njemu radnice koje zaista znaju napraviti čudo od glava mušterija. Međutim, malo ste zavučeni, lokacija vam nije baš na skroz prolaznom mjestu i čini vam se da posla nemate dovoljno baš zbog toga. Kad bi samo bili u onom lokalu na glavnoj, najprometnijoj ulici slomili bi se od posla, ništa vam drugo ne bi trebalo!

Je li to baš tako? Da li je lokacija presudna za vaš posao? Zamislite sljedeću situaciju:

Imate taj frizerski salon, malo zavučen ali radnice čuda prave. Napravite web stranicu na internetu, neka se na primjer zove po frizerskom salonu – www.carobnemakaze.com. Na toj web stranici napišete gdje se tačno nalazite i kako se dolazi do vas. Napišete šta sve radite i nudite potencijalnim mušterijama. Uslikate unutrašnjost salona i postavite fotografije da oni koji još nisu bili vide kako sve to izgleda. Postavite cjenovnik da potencijalna mušterija može na miru kod kuće pogledati po kojoj cijeni može napraviti novu frizuru. A onda, osim svega ovoga, postavite fotografije teta u radu, slike “prije i poslije”. Možete staviti na jednom dijelu savjete za održavanje frizure, neke male tajne velikih majstora šišanja i slično. Omogućite da vas mušterije mogu kontaktirati emailom, da se mogu naručiti za frizuru i na taj način, osim telefona. I tako krenete da stvarate svoju bazu mušterija koje će dalje širiti priču o vama. Cilj vam je da svako jednom dođe i proba vaše usluge, a ako one budu odgovarajuće sasvim sigurno će krenuti pozitivna priča o vama i imaćete sve više posjeta u frizerskom salonu kao i na web stranici. A nju možete takođe koristiti za objavljivanje novosti, najave akcija, sniženja, nagradnih igara za vjerne klijente itd. Cilj je da se aktuelne informacije o vama traže i uvijek mogu pronaći na internetu, 24 sata dnevno. Da vas ne moraju zivkati telefonom kad ih nešto zanima, a da vi svima njima možete na jednostavan način prenijeti neku novost koja im može biti korisna.

Za sve ovo bi vam inače trebalo mnogo letaka odštampanih i podijeljenih po gradu, možda nekoliko radio reklama, neki oglas u novinama i opet je pitanje koliko bi bilo efekta.

Je li vam sad jasno zašto kažem da vam internet može pomoći u poslu? Pri tome ne morate imati na web stranici hiljade posjeta dnevno. Dovoljno je da sve vaše mušterije, ili bar one koje koriste internet znaju gdje uvijek mogu pronaći informacije o vama. Pa ako je to 200 njih mjesečno to je ipak jednostavan, jeftin i efikasan način da komunicirate sa njima.

Kakvo je stanje trenutno?

Trenutno u regionu nema baš mnogo onih koji su prepoznali sve mogućnosti koje internet nudi za razvoj malog biznisa. Postoje firme i preduzeća koji imaju web stranice. Čak i kada na web stranici piše sve što treba da znate o njima vrlo često zapne na komunikaciji. Ljudi koji su navikli da poslovne informacije traže na web stranicama takođe su navikli da komunikaciju emailom ostvaruju skoro trenutno. Međutim, najveći broj firmi koje čak imaju te svoje web stranice ovo ne praktikuje pa ako na odgovor neko čeka duže od 24 sata automatski gubite veliku količinu ugleda koji ste mogli imati da ste odgovorili na vrijeme. Iz ličnog iskustva mogu potvrditi da na najveći broj emailova nikad i ne stigne odgovor.

Čemu onda služi web stranica?

Takve web stranice meni često izgledaju kao da je neko uzeo i zalijepio propagandni letak na ekran. Gledam u njih a ne mogu ništa osim da ih pročitam i odem dalje. Često se vratim nakon nekoliko mjeseci i vidim da je sve isto, ništa se nije promijenilo. Nema nikakvih novosti, nema aktuelnih dešavanja. Stoji isti letak samo što igrom slučaja nije izblijedio od sunca.

Ako imate takvu web stranicu i mislite da internet ne radi i da to vama ne donosi korist moram vas razočarati – greška je u vama. Internet radi, samo morate korisnicima interneta informacije dati na način na koji su navikli.

Kako napraviti web stranicu koja će pomoći poslu?


(fotografija preuzeta odavde)

Jednostavno – zamislite da ste na nekom privrednom sajmu i svoju web stranicu posmatrajte kao štand na kome se predstavljate posjetiocima. Valjda ste nekad učestvovali na takvim sajmovima ili ih bar posjećivali. Imate štand sa proizvodima, uzorcima, reklamnim materijalom i…šta još? Pa naravno, imate nekoga sa kim posjetioci mogu pričati o vašim proizvodima, o vašoj firmi, preduzeću, nekoga koga mogu pitati sve što ih zanima. E zato služi email – da vas pitaju a vi odgovarate!

Ako inače na sajmu tražite hostese koje super izgledaju a nemaju pojma o tome da vi pravite spajalice a ne čokoladu onda ovaj dio baš i nećete shvatiti na pravi način.

Ne biste na svaki sajam išli sa identičnom ponudom ili sa starim proizvodima ako već imate nove, je li tako? Onda nemojte ni web stranicu držati istu mjesecima, mijenjajte sadržaj, ubacujte sve što se novo dešava, neka bude aktuelna.

Web stranica je na internetu ono što je vaša radnja u stvarnom životu. To je vaš kutak koji vas predstavlja i govori 24 sata dnevno o vama. Nema zaključavanja, navlačenja zastora i radnog vremena. Iskoristite to!

A ako mislite da sve to košta mnogo i da je skupo za sada ću vam reći da vam na internetu nedostatak novca možete nadomjestiti znanjem. A u jednoj od sljedećih lekcija objasniću vam kako da uz minimum troškova ostvarite maksimum od vašeg boravka na internetu.