Zvonimir Mrsic - predsjednik Uprave Podravke
Zvonimir Mrsic - predsjednik Uprave Podravke
Zvonimir Mršić – predsjednik Uprave Podravke

Pisala sam u prošlom tekstu o zbirnim utiscima sa Proactive konferencije, a jedno od predavanja koje mi se posebno svidjelo i o kojem razmišljam intenzivno od kako sam ga čula jeste ono koje nam je održao Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Konkretno, kad sam pročitala u programu konferencije Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke: Komuniciranje kao sastavni dio korporativnog upravljanja nisam imala velika očekivanja. Nisam znala konkretno koja je po važnosti ova funkcija u kompaniji Podravka i mislila sam da ima još nekih direktora iznad, a sam naziv teme mi nije otkrivao mnogo. I onda kad je na početku predavanja pred nas izašao čovjek u odijelu sa kravatom pomislih kako nam slijedi sat vremena dosade.

Međutim…

Ono što je gospodin Zvonimir uradio na početku predavanja bi komotno moglo ući u udžbenik o tome kako nastupati pred masom, odnosno kako “kupiti” pažnju i zainteresovanost svih prisutnih. Naime, prvo što je rekao jeste da vidi da je tu jedini sa kravatom i da se ne uklapa, na što su mu iz publike dobacili da je skine. I na to je on zaista skinuo kravatu, u šali napomenuvši da će se tu zaustaviti :) Ko god je u publici sumnjao da će mu predavanje biti dosadno automatski je promijenio mišljenje i počeo slušati sa pažnjom. Prvo ja, a vidjela sam i mnoge oko mene sa sličnom reakcijom.

Zamišljam kako u tom nekom udžbeniku piše: Osmotrite i procijenite grupu ispred koje se nalazite, pa ako osjetite neko “neodobravanje” ili nepovjerenje pokušajte se na neki način identifikovati sa njima. 

Međutim, šta i kako uraditi u tom momentu sigurno ne piše niti u jednom udžbeniku i tu dolazi do izražaja talenat i sposobnost koju imaju samo dobri govornici. I dobri komunikatori, kakvim se Zvonimir pokazao u nastavku.

Pričao je o Podravci, kompaniji koja je svima nama dobro poznata. Na funkciju predsjednika Uprave je došao nakon pozicije gradonačelnika Koprivnice na kojoj je proveo 10 godina, a prije toga je takođe radio u Podravci 10 godina. Na pitanje koja je funkcija teža rekao je da je od svega što je radio najteže biti gradonačelnik.

Međutim, ono što je svima nama najviše značilo u čitavoj priči jeste njegov stav i odnos prema komunikaciji. Puno pažnje u Podravci se pridaje komunikaciji sa zaposlenima. Imaju svoju intranet mrežu koja služi za komunikaciju unutar firme, a unutar firme su postavljeni kiosci sa internetom koji omogućavaju i onim zaposlenima koj inače nemaju internet priključak da ga koriste i budu u toku. Osim toga, Zvonimir kaže da na sve mailove sam odgovara te da mu se svaki zaposleni može obratiti mailom i da će dobiti odgovor od njega.

Da govori istinu uvjerio se slovenački bloger Roni Kordiš koji mu je odmah na konferenciji pisao i vrlo brzo dobio odgovor. I on je pisao tekst o Zvonimiru Mršiću, nisam jedina na koju je ostavio poseban utisak.

Zašto je mene ovo fasciniralo? Zato što je u Bosni i Hercegovini još uvijek rijetka situacija da vam neko odgovori na mail koji pošaljete, posebno ako se radi o nekoj firmi koja na svojoj web stranici ima fino popisane sve email kontakte, na primjer za marketing i slične stvari. Pa onda kad uporedim sve te firme sa jednom Podravkom i vidim da njihov glavni čovjek odgovara na sve mailove, kontam da je možda i u tome jedan od razloga što je naša privreda “pomalo” u zaostatku za svima.

Podravka ima veliki broj web stranica. Od onih koji se odnose na čitavu firmu, preko stranica na jezicima zemlje u kojoj su prisutni, pa sve do web stranica za različite proizvode. Osim toga, tu je Coolinarika, početna stanica svake kuharice koja ima internet priključak (govorim iz iskustva). Na društvenim mrežama su veoma prisutni sa svojim brendovima i planiraju raditi na povećanju broja fanova jer shvataju važnost komunikacije sa fanovima na ovaj način.

I sve to je bitno za poslovanje jedne firme. Svaka kockica u mozaiku poslovanja je važna, ma koliko se činila malom ili beznačajnom. Jer, evo konkretno – nas stotinjak je slušalo Zvonimira Mršića kako priča o Podravci. I “kupio” nas je. Ostavio je tako dobar utisak da se smijem kladiti kako će mnogi u prodavnici pred prepunim policama  rukom posegnuti za neki Podravkin proizvod.

Jer, kompanija komunicira konstantno. I kada upakuje proizvod pa morate tražiti nekoga da vam pomogne u otvaranju, i kada vas na ulici projurivši kroz baru okupa vozilo sa znakom kompanije, i kada njen predsjednik Uprave održi predavanje pred 100 ljudi. A ne samo kada plati i stavi reklamu u novine ili na televiziju.

Foto: Proactive album

Autor: Hana Kazazović