Žene i njihova “godišnja doba” kroz koja prolazimo svaki mjesec

2
111

Autorica: Hana Kazazović

Davno sam primijetila kod sebe ciklične promjene raspoloženja.

Ima dana u kojima mi sve ide od ruke, puna sam elana i volje za radom, i zadatke sa to-do liste križam bez muke i taman pomislim “evo ga, konačno sam uhvatila taj talas životnog uspjeha o kojem svi pričaju” dođe jutro u kojem mi se ništa ne da. Potonem, počnem preispitivati sebe, okretati se iza pitajući se gdje mi nestade sva ona energija od juče.

I pošto sam primijetila da se to ponavlja, krenuh guglati da vidim o čemu se radi.

Neću sad o tome kako je glupo što to ili nismo učili u školi ili ja nisam bila na tom času, a zapamtila sam neke bitke iz istorije koje su mi zatrebale nikad, ali – internet ima sve, srećom.

Tako sam našla da te promjene svakako imaju veze sa ciklusima, menstrualnim dakako, ali je to sve puno više od tog. I te faze se u ovom nekom tekstu zovu “ženskim godišnjim dobima”.

Pa tako imamo zimsku, proljetnu, ljetnu i jesensku fazu.

Zimska faza počinje s prvim danom menstruacije i kažu da je ovo vrijeme stvoreno za obnovu tijela i duha, spa­vanje, meditaciju, molitvu ili opuštajuće šetnje prirodom.

Proljetna faza (to je ta moja omiljena) – od 7. do 13. dana ciklusa – poziva na buđenje i akciju, i u njoj žene imaju više energije, vitalnosti, želje za uče­njem i radom. Lako ostvaruju zacrtane ciljeve, zbog čega su ovi dani idealni za obavljanje što više obaveza te za nove početke

Ljetna faza je od 14. do 20. dana. To je faza dobrog raspoloženja, opuštenosti, uživanja u životu i društvenih aktivnosti, baš kao na ljetovanju. Zato je to razdoblje pogodno za druženja, izlas­ke i zabavu.

A jesenja faza? Ona je od 21. dana ciklusa pa do prvog dana krva­renja i ova faza mnogim ženama teško pada zbog hormonskog “vrtuljka“. Okreću se sebi, imaju poriv za čišćenjem i pospremanjem. Kažu da ovu fazu treba okrenuti u svoju korist jer je upravo ovo vrijeme kreativnosti i rješavanja problema. Doduše, ne kažu kako tako da je meni to još uvijek dilema :D

Nisam sigurna koliko će mi ovo pomoći osim da isplaniram i najviše posla naguram u ono proljeće, pa da bez grižnje savjesti prolazim kroz ove ostale.

Jeste li vi ovo znale i da li se možda možemo uplanirati i raditi u skladu sa tim fazama?

I hoće li prestati ovo u menopauzi?

Na kraju, dobila sam link za ovaj odlični video od 2 minuta u kojem je sve kroz šta prolazimo svaki mjesec fino ilustrovano. I šta da kažem osim da mi nas je malo žao.2 COMMENTS

  1. Iskreno, o tim promjenama tokom ciklusa nisam razmišljala ranije, nisam posebno bila svjesna ni PMS-a, nekad zaboli stomak, nekad krsta, nekad grudi, poslije 35. počele da me muče i glavobolje, ali to bi trajalo dan, “dok ne krene”, pa i to prođe i – ne mislim na sve što je iza mene. Tek kad sam prije tei godine ušla u postupak vantjelesne počela sam da osluškujem i čujem tijelo. I prvi put da skontam i kad mi rade jajnici, bukvalno da osjetim folikule, da sam svjesna i tih godišnjih doba. Možda ne sa najjasnijim prelazima iz jednog u drugo, ali – svakako svjesnija nego ikad ranije. Ne bih znala da ti kažem zašto, je li zato što sam više slušala tijelo ili je ono jednostavno postalo glasnije, ali – sad čujem i vidim bolje.

    Hvala ti za ovu žensku priču 🥰

    • Hvala tebi za komentar. Ja mislim da vremenom naučimo bolje da slušamo tijelo i baš mi je žao što to ranije ne uradimo, jer sam sigurna da bismo bile nježnije i pažljivije prema sebi :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.