Autorica: Hana Kazazović

Kad sam počela čitati knjigu “A ti zaključaj” Adise Bašić, nakon prvih dvadesetak stranica sam imala potrebu da se zaustavim i na sav glas viknem “Zašto mi niko nije ranije rekao da ovo obavezno pročitam?!”

Jer, ova knjiga koja nosi podnaslov “priče o ljubavima i brakovima” je zbirka priča koja me blago rečeno oduvala svojom jednostavnošću, načinom pisanja i životom koji se iz nje prosipa sa stranica. Na momenat sam se sjetila ostalih “sličnih” po tematici i načinu pisanja – “Kuhanja” Nine Perković i “Moj muž” Rumene Božarovske koje na svojoj ljestvici u ovom žanru sad spuštam na niža mjesta i ovu Adisinu stavljam na vrh. “No hard feelings” :)

Jer, Adisine priče su istrgnute iz svakodnevnog života. Nisu patetične, nisu opore. Čak i kad u sebi nose neku muku i tugu, ona je napisana tako da prođe kroz tebe, zaboli te, ali ne toliko da ti bude preteško. Sve njene junakinje, a ima ih više nego muških likova, su različite. Sve vole, brinu, žive kako znaju i to nije uvijek ono što je za njih najbolje. I taj naš mentalitet je lako prepoznati u njima – skrivanje osjećaja, neizgovaranje onog što misliš, strah od otkrivanja sebe… bez obzira na godine, bez obzira na društveni status.

Ako bih morala izabrati najbolje (ili najdraže?) priče, onda je tu definitivno u vrhu “Ritmo latino”, priča o ljudima treće dobi koji kreću u školu plesa za starije i tako pronalaze sebi društvo. Ne širi Adisa priču previše, nego ima poseban dar da kroz scenu ili dvije dočara sve što se dešava i sve ono o čemu likovi razmišljaju. A moram izdvojiti i “Veliki blef” koji savršeno oslikava svađu i situaciju između bračnih drugova koji ne izgovaraju ono što misle i osjećaju “jer neću ja prvi popustiti” i tako skoro u neznanju dođu do radikalnih poteza. I svakako “A ti zaključaj” je priča po kojoj ova zbirka zasluženo nosi ime.

Pitko, toplo, fantastično i voljela bih da ima još – to je ukratko opis ove zbirke od stotinjak stranica koju preporučujem svim srcem – ženama, ali i muškarcima. I svima onima koji vole dobro pisanje i životne priče.

Ja sam knjigu pročitala zahvaljujući nedostatku inspiracije u biblioteci i zato odmah nakon što završih pišem ovo – da je svi vi potražite i pročitate namjerno. Izdanje je Buybook, tako da sam sigurna kako je nije teško ni pronaći.