Autorica: Hana Kazazović

Još jedna knjiga čije su čitanje i poklanjanje
omogućili “Plantago” čajevi.

Knjiga “Kintsugi tijela” Senke Marić je još jedna od onih koje su mi bile na listi “obavezno pročitati”. Vidjela sam preporuku za nju prije nekoliko mjeseci i zainteresovala se jako, a onda je nedavno dobila i nagradu “Meša Selimović” u Tuzli – za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, i to je bio poticaj da je uvrstim čim prije u kupovinu.

Tema – teška i važna. Senka je pisala o svom iskustvu i borbi s rakom dojke. O tome kako ga je otkrila i kako se s njim (iz)borila. O tome koliko se znamo i kako se suočavamo sa vlastitom smrtnošću. Vrlo intimno, autobiografski, bez uljepšavanja i bez patetike.

Senka je knjigu napisala u drugom licu. Priču povremeno presijeca medicinskim nalazima i detaljima o samoj bolesti, ali i sjećanjima na djetinjstvo i odrastanje. U tim epizodama iz djetinjstva čitamo o sazrijevanju žene i o svim onim problemima i strahovima kroz koje je svaka od nas prolazila. Tu su i bolni dijelovi njenog odrastanja oslikani kroz priču o odnosu s ocem i slika Balkana i patrijarhata kojeg živimo uveliko i danas.

Ali prije svega, Senka piše toliko toplo i lijepo da bez obzira na temu uživate u čitanju. I kroz cijelu knjigu ona na neki način slavi i ženu i njeno tijelo i sve što žena jeste. Čak i kad piše o stvarima od kojih vas sve boli i stegne vam se u grlu, čak i kad jedva zadržite suze zbog onog kroz šta prolazi.

Nema u ovoj knjizi savjeta niti preporuka za liječenje, odmah da znate. Ovo je njeno lično iskustvo pretočeno u odlično napisan tekst koji će vas obuzeti i nakon kojeg ćete i sebe početi gledati malo drugačije. Nadam se možda i voljeti se malo više, a paziti se puno bolje.

Ako bih na kraju trebala dati generalni utisak, onda bih rekla da je ovo priča o ženkom tijelu, ali i priča o životu i borbi. Mislim da se svaka žena u ovoj priči može pronaći i da svako od nas ovu knjigu može osjetiti svojom. Bez obzira na iskustva i bez obzira na to da li ste prošli kroz nešto slično.

Iskrena preporuka, ako budete imali priliku svakako je pročitajte.

Ovu knjigu je do sada izdao Buybook i Kontrast, tako da je nije teško pronaći.

Ja imam dva primjerka i oba poklanjam, pa bacite pogled na Instagram profil ili Facebook stranicu ako želite učestvovati i eventualno osvojiti knjigu :)