demi lovato

Demi Lovato je američka pjevačica, glumica i autorica pjesama. Rođena je 1992. godine u Albuquerqueu, New Mexico. Počela je pjevati i glumiti još kao dijete, a prvi veći nastup je imala u dječjoj televizijskoj emisiji “Barney & Friends”. Nakon toga se pojavila u nekoliko drugih televizijskih serija, a njena glumačka karijera takođe uključuje uloge u filmovima poput “Camp Rock” i “Sonny with a Chance”.

Nakon “Camp Rocka”, Demi je postala poznata kao muzička umjetnica. Njen prvi studijski album, “Don’t Forget”, objavljen je 2008. godine, a slijedio ga je “Here We Go Again” godinu dana kasnije. 

Bila je sudija u američkoj verziji reality showa “The X Factor” 2012. i 2013. godine, kao i u showu “American Idol” 2020. godine.

Ukupno je objavila osam studijskih albuma, osvojila nekoliko nagrada i nominacija, i jedna je od najuticajnijih i najpoznatijih američkih muzičkih zvijezda današnjice.

Međutim, ono zbog čega je meni zanimljiva jesu njeni javni nastupi o mentalnom zdravlju, ljudskim pravima i borbi protiv ovisnosti. Ona je otvoreno govorila o svojim iskustvima i postala zagovornica za destigmatizaciju mentalnih bolesti. Njena iskrenost i hrabrost u tom pogledu su postali inspiracija mnogima u svijetu. Otvoreno je govorila o vlastitoj borbi s mentalnim zdravljem, uključujući poremećaje prehrane, bipolarni poremećaj i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Govoreći o svojim iskustvima, povećala je svijest o ovim temama i pomogla drugima da se osjećaju manje sami i stigmatizirani.

Ona koristi svoj glas i vidljivost u javnosti i na društvenim medijima da bi podigla svijest o ovim temama i borbi protiv stigme koja je često povezana s tim pitanjima. Takođe je osnovala fondaciju “Lovato Treatment Scholarship” koja se bavi ovim problemima i pruža podršku ljudima koji se bore s mentalnim zdravljem i ovisnošću da dobiju pristupačnu terapiju i liječenje.  Osim toga, snimila je nekoliko pjesama koje se bave ovom temom, kao što su “Skyscraper” i “Warrior”, u kojima govori o borbi protiv teških emocija i ohrabruje slušaoce da se bore za sebe. 

Njena predanost borbi za mentalno zdravlje je nadahnula mnoge da se pridruže ovom važnom pokretu i poboljšaju kvalitet svog života.

Lovato je također zagovornica LGBTQ prava i kroz svoj rad i aktivnosti se zalaže za jednakost i prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Otvoreno je govorila o svojoj seksualnosti i rodnom identitetu. Poznato je i njeno “ljubavno pismo” koje je napisala LGBTQ zajednici, a jedan od načina na koji promoviše LGBTQ prava je kroz svoju muziku. Mnogi od njenih hitova imaju tekstove koji se bave temama poput prihvatanja sebe i drugih, uključujući pripadnike LGBTQ zajednice. Na primjer, u pjesmi “Really Don’t Care”, ona pjeva “Čuj, ne zanima me ako si ti dječak ili djevojka”, što je snažna poruka podrške različitosti. Na raznim događajima u javnosti ona takođe govori o pravima LGBTQ zajednice i stalno podstiče svoje pratioce da se bore protiv diskriminacije bilo koje vrste.

Demi je takođe otvoreno nebinarna osoba i bori se za prava transrodnih ljudi. Učestvovala je u kampanjama za transrodnost i podsticala pratioce da se uključe u borbu protiv diskriminacije transrodnih osoba.

Ukratko, Demi Lovato je jedan od najglasnijih glasova za LGBTQ prava u svijetu zabave. Kroz svoju muziku, društvene medije i angažman na javnim događajima, neprestano promoviše prihvatanje i jednakost za sve, uključujući pripadnike LGBTQ zajednice.

Takođe je poznata i po tome što otvoreno govori o svojim ovisnostima i podiže svijest o ovom problemu. Naime, njena fondacija “Lovato Treatment Scholarship” je osnovana 2013. godine nakon što se sama borila s ovisnošću o drogama i alkoholu. Ona je prvi put ušla u rehabilitacijski centar 2010. godine nakon što je otkriveno da se bori s ovisnošću o kokainu, te je nakon toga prošla kroz nekoliko drugih rehabilitacijskih programa. Njeni otvoreni razgovori o borbi s ovisnošću o drogama i mentalnim zdravljem pomogli su joj da se suoči sa svojim problemima i nastavi svoju muzičku karijeru.

Njena fondacija je fokusirana na pružanje podrške, obrazovanja i resursa ljudima koji se bore s ovisnošću o drogama i alkoholu, kao i na smanjenju stigme koja okružuje ove probleme. Ona je javno podijelila svoje iskustvo s ovisnošću kako bi podigla svijest o važnosti borbe protiv ove bolesti, a njen glas je potaknuo mnoge druge da se otvoreno bore sa svojim vlastitim problemima.

Osim svega već navedenog, moram spomenuti da je Demi poznata i po podržavanju raznih humanitarnih organizacija koje se bave pitanjima poput siromaštva, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Postala je ambasadorica UNICEF-a 2013. godine i od tada se aktivno bavi promovisanjem njihovih projekata i inicijativa. Njen fokus je posebno na problemima mentalnog zdravlja djece i mladih širom svijeta. 

Pored toga, bila je aktivna u kampanjama poput “Vote for Your Future” koja potiče mlade ljude da izađu i glasaju, te “Prijatelji koji glasaju” koji se zalaže za jednakost glasačkih prava. 

Koristila je svoj glas da podigne svijest o problemima u svijetu. Na primjer, kada se dogodio masakr u noćnom klubu Pulse u Orlandu 2016. godine, ona je izvela pjesmu “Jealous” u znak podrške žrtvama. Takođe je podržavala kampanje za pomoć žrtvama prirodnih katastrofa poput uragana Harvey i Irma. Aktivno je podržavala prava migranata i izbjeglica, radeći s organizacijama poput “Save the Children” i “We Belong Together”. Takođe je izrazila podršku za pokret Black Lives Matter. 

Sve ove akcije pokazuju da je Demi Lovato veliki borac za ljudska prava i stalno se trudi podići svijest o pitanjima koja su važna za sve nas. Puno njenih aktivnosti za cilj ima stvaranje pozitivne promjene u svijetu i pružanja podrške onima kojima je potrebna. Ona želi potaknuti ljude da se uključe i doprinesu promjenama u svijetu, i to je nešto zbog čega je jedna od osoba koje cijenim i koje mogu biti inspiracija mnogima. 

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

“This article was funded by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author[s] and do not necessarily reflect those of the United States Department of State”.