u svetu gladnog duha gabor mate

Pročitah i treću knjigu Gabora Matea – “U svijetu gladnog duha – bliski susreti sa zavisnošću”. I moram priznati da dugo već planiram da pišem osvrt, ali nikako ne uspijevam u glavi sažeti sve što želim reći o ovoj knjizi.

Jer, važna je jako i zanimljiva, i to ne samo onima koji su imali nekih dodira sa zavisnošću (jer ja nisam osim pušenje par godina). Ali mi je zanimljivo kako je Mate obradio ovu temu, i kroz lično iskustvo i kroz primjere sa kojima se sretao jer je godinama radio sa zavisnicima u ustanovi namijenjenoj pomaganju baš njima.

Osnova svega je, kako on kaže: “Pitanje nikad nije ‘Zbog čega zavisnost?’, već ‘Zbog čega bol?”. Jer u suštini, maltene sve zavisnosti vode porijeklo iz neke boli. Emocionalne, ko zna od kada i bez obzira da li je otvorena bol ili je skrivena u nesvjesnom.

Gabor Mate je u ovoj knjizi opisao do detalja suočavanja mnogih zavisnika i muke kroz koje prolaze. Najvećim dijelom je pisao o zavisnicima od narkotika i moram priznati da mi je otvorio neke nove perspektive na ovaj problem. Na primjer, odnos prema zavisnicima. Mislim da je uglavnom svuda podrazumijevano da se zavisnici osuđuju i da im se rijetko pruža bilo kakva vrsta suosjećanja, a kamoli pomoći.

Drugo, zarada od droge je ogromna. U knjizi Mate navodi primjere ustanova u kojima se zavisnicima omogućavalo da drogu koriste u sigurnim uslovima, sa sterilnim špricama i pod kontrolom doktora. Drastično su pale potrebe za liječničkim intervencijama zbog drugih bolesti koje oni dobijaju kada to rade bez kontrole – od raznih infekcija do sto nekih drugih problema. Plus – zarada od te droge je ogromna. Tamo gdje se nabavlja košta budzašto u odnosu na cijenu na ulicama. Da ne govorimo o kriminalnim radnjama kojima se služe mnogi zavisnici da bi došli do droge. I onda, kad se probalo ovako, ispostavilo se da ne raste broj korisnika, a ovi postojeći su pod kontrolom. Međutim, to nije zaživjelo zbog raznih pritisaka.

Ali je svakako tema za razmišljanje.

I znam da raste broj zavisnosti od svega i to je zabrinjavajuće. Posebno mladi koji ne kontaju šta ih čeka ako jednom krenu tim putem. Zato je ovo knjiga koju definitivno preporučujem svima koji žele razumjeti zavisnosti malo bolje. Možda sa većim razumijevanjem dođemo do toga da se kvalitetnije borimo sa tim problemom.

I da, knjigu možete naći kod Kontrast izdavaštvo BiH.