Stvari koje želim da znam su u knjigama. Moj najbolji prijatelj je onaj ko mi donese knjigu koju još nisam pročitao. – Abraham Lincoln

Autor: Hana Kazazović

Prošle godine sam lako odabrala 5 knjiga koje su mi se najviše svidjele u 2015. Međutim, 2016. se ispostavila kao vrlo specifična i jedva sam napravila izbor i to ne 5, nego 10 knjiga. I upravo je ovako kako sam i napisala u naslovu – ovo je 10 knjiga koje su ostavile najveći utisak na mene u prošloj godini i koje ću pamtiti, a detaljnije sam za svaku napisala zbog čega mi je na listi. Inače sam u 2016. pročitala 90 knjiga.

Znate već da nisam ni književni kritičar, a i knjige koje čitam biram po nekom svom osjećaju i trenutnom raspoloženju. Zato je ovo jedna potpuno subjektivna lista sa kojom se moguće niko neće ni složiti.

Naslov svake knjige je klikabilan i vodi vas na moj osvrt na knjigu, u slučaju da vas zanima više detalja o njoj.

  1. „Smotuljci“ Draško Sikimić

Zaljubljena sam u ovu knjigu i raduje me što se mnogima sviđa i što je stigla već do mislim 4. izdanja. Jednostavna, iskrena, topla, britka i pametna. Bez dileme sam pogledavši spisak pročitanih izabrala ovu kao najdražu jer ja bukvalno osjetim ushićenje kad god se sjetim mog prvog čitanja ove knjige. Nakon svake stranice sam imala želju što većem broju ljudi reći koliko mi se sviđa napisano. Ovo je jedna od onih knjiga koje prosto volite.

  1. „Tvoj sin Huckleberry Finn“ Bekim Sejranović

Prva Bekimova koju sam pročitala. Uživala sam u svakoj rečenici, posebno opisima. Jedna od onih koje čitate polako da bi vam duže trajale.

  1. „The Year of Living Danishly“ Helen Russell

Ova knjiga je meni na 3. mjestu jer mi je otkrila potpuno novi način uređenja društva i razmišljanja. Na momente mi je izgledalo kao da čitam bajku, a nadam se da ću nekad imati priliku da lično provjerim da li je sve baš tako kao što piše u ovoj knjizi. Oni koji su putovali ili na neki drugi način imali priliku upoznati Dansku ili skandinavske zemlje vjerovatno sve iz ove knjige već znaju. Meni je bila otkrovenje i vrlo često razmišljam o njoj i o detaljima tog uređenja Danske. Valjda mi iz ove perspektive Balkana to sve djeluje prilično fascinantno.

  1. „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“ Marie Kondo

Opet jedna knjiga koja nije nešto posebno značajna kao knjiga, ali je meni važna jer sam nakon nje promijenila puno toga u životu. Našla sam način kako da se riješim svih stvari koje me opterećuju u životu i da ih lakše bacim. Pri tome, moram naglasiti, već odavno KonMari metodu ne primjenjujem samo na stvari, nego na sve oko sebe. Naime, odbacujem sve što mi ne izaziva „joy“ (radost, užitak). Na primjer, kad krenem gledati film, ako nakon prvih 20-ak minuta uhvatim sebe kako mislim o tome da li vrijedi da nastavim, postavim sebi jednostavno pitanje „Da li uživam u gledanju istog?“ I sa ostalim stvarima pomaže definitivno i zato mi je ova knjiga važna.

  1. „Černobiljska molitva“ i „Poslednji svedoci“ Svetlana Aleksijevič

Ovdje sam stavila obje knjige jer ne mogu izabrati koja mi je bolja, a obje su jednako važne. Dokumentaristička proza kojom se bavi Svetlana je definitivno žanr koji volim i zbog toga nije neobično što su mi se ove knjige dopale. Ovakav lični pristup istoriji je meni uvijek bio bliži i mislim da je puno efikasniji. U ovoj godini ću definitivno gledati da iščitam još neke njene knjige.

  1. „Sjećanja“ Meša Selimović

Nešto kao autobiografija Meše Selimovića koja mi je pomogla da ovog velikog pisca bolje upoznam. Zanimljivo mi je bilo čitati kako je iz njegove velike lične tragedije napisao „Derviš i smrt“, kako je kao potpuno običan čovjek imao dileme o kvalitetu svog pisanja, te kako je prvi roman objavio sa 50 godina. Odlična knjiga. Ukoliko volite Mešina djela, uživaćete u njoj.

  1. „Vrijeme koje se udaljava“ Mirko Kovač

Takođe nešto kao autobiografija koju sam iščitavala polako otkrivajući jedan potpuno novi svijet i vrijeme kroz Mirka Kovača. Njegova posljednja knjiga, meni za sada jedina njegova koju sam čitala. Odlična.

  1. „Potpis na svim stvarima“ Elizabeth Gilbert

Ne baš tako tipična knjiga ove spisateljice, ali meni jako draga i lijepa. Jedna od onih koje uzmete u ruke i potpuno se zagubite na par sati nesvjesni svegs oko sebe.

  1. „Neimarov šegrt“ Elif Šafak

Već sam spominjala kako volim Elif. Jednako tako volim i pisanje koje mi približi jedan istorijski period, a to ona itekako dobro radi. Ne postoji bolji način da upoznate način na koji je neimar Sinan sagradio sva svoja velika djela od čitanja ove knjige.

  1. „Čudne misli u mojoj glavi“ Orhan Pamuk

Prelijepo napisana i ispričana, knjiga koju takođe uzmete u ruke i ne puštate. I sve dok čitate imate osjećaj da ste tu uz glavne likove.