Autorica: Hana Kazazović

Negdje sam pročitala da je jedan od simptoma starenja i sklonost ka gledanju krimi serija. Ne znam koliko ima istine u tome ali je činjenica da ja takve serije volim već odavno i uvijek su mi prvi izbor za ugodno provedeno veče kod kuće. Posebno u ovom zimskom periodu kad se temperature vrte oko nule, a parametri zagađenja obaraju rekorde.

Pogledala sam zaista puno serija ovog žanra i vremenom sam počela favorizovati skandinavsku produkciju. Ima nešto specifično ili drugačije u njihovim serijama, osim jezika koji su zanimljivi i za koje se uvijek pitam kako ih iko može naučiti :D

Vrlo često su zapetljane tako da u neko doba počnem preispitivati sebe gdje sam bila i šta sam radila, da nisam kojim slučajem i ja upetljana u cijelu priču. A zajedničko im je da uglavnom nisu naivne a gluma je vrhunska. Ambijentalno su idealne za hladno i tmurno vrijeme jer se uklapaju s onim što vidiš kad pogledaš kros prozor :D Nekako ne mogu zamisliti da u ovom sivilu i na minus 5 gledam ljepote na Havajima na primjer.

Ako ste neko ko voli slične stvari, onda imam preporuku za 4 serije koje su se meni izdvojile ove jeseni i zime. Jedna je islandska, dvije su finske i jedna je francuska. I da, napomena – klikom na naslov idete na IMDB profil serije.

1. Deadwind (Karppi – original naslov)

Ovo je serija koja mi se baš dopala. Finska je i za sada ima jednu sezonu od 12 epizoda, a druga se snima. Glavna junakinja je detektivka Sofia Karppi koja se vraća sa djecom u Finsku nakon što joj u Hamburgu pogine muž. Tu počinje raditi na slučaju ubistva žene koja je radila kao konsultantica. Sve epizode rješavaju taj jedan slučaj ali je sve tako zanimljivo snimljeno i ispetljano tako da pažnja uopšte ne popušta i nije nimalo dosadno. Gluma odlična, likovi zanimljivi i ovo je baš serija čiju drugu sezonu jedva čekam. I da, Netflixova je serija.

2. Trapped (Ófærð – original naslov)

Ovo je islandska serija snimana u nekoj hladnoći i zatrpana snijegom, pa ako tražite lijepe predjele onda ipak potražite nešto iz Hallmark produkcije. Ova serija ima dvije sezone i u svakoj se rješava po jedan slučaj. Gluma je odlična, glavni detektiv zanimljiv sa svojim spetljanim životom, a sve skupa zanimljivo i nepredvidivo do samog kraja.

3. Zone Blanche (Black Spot)

Negdje sam pročitala da je ovo francusko – belgijska serija ali ne znam šta je tu belgijsko osim možda novca kojim je snimana. Takođe se radi o Netflix seriji pa kontam da je Ricki Gervais stvarno bio u pravu s onim da njima treba dati sve nagrade odmah i riješiti te dileme za stalno.

Elem, ovdje je glavna junakinja Lauren načelnica policijske stanice u jednom malom mjestu. Okolo je šuma s kojom su stanovnici toliko vezani da mi djeluje kako je ona na neki način u stvari glavni lik (šuma mislim). Serija za sada ima dvije sezone po 8 epizoda. Ima u njoj i nešto mistike. Skoro svaka epizoda ima zaseban slučaj koji se rješava ali je sve povezano glavnom pričom koja se tu petlja i provlači cijelo vrijeme i vrlo je nepredvidiva. Meni se dopala, na neki način je neobična ali jako zanimljiva.

4. Sorjonen (Bordertown)

Još jedna finska i Netflixova serija. Imaju 3 sezone, ja sam još na prvoj ali mi se za sada veoma dopada. Glavni lik je Kari Sorjonen, neobični detektiv koji s porodicom (kćerkom i ženom) dolazi iz Helsinskija u manje mjesto da bi imao mirniji život i manje posla. Kari ima specifičan i vrlo neuobičajen način rješavanja slučajeva. Nije vidovit, nego kao da vidi više od drugih i vrlo brzo logički povezuje stvari i dolazi do rješenja.

Epizode su povezane – po 2 ili 3 se bave jednim slučajem. Nekad rješenja možda malo djeluju zbrkano, odnosno od momenta kad policija skonta koga treba uganjati to ide brzo. Nema onih trkova k’o u američkim serijama gdje tačno na primjer znate kad detektiv krene prema osumnjičenom da će uslijediti njegovo bježanje i ganjanje kroz šljivike i livade. Elem, Finci nas toga poštede i kad malo bolje razmislim, meni se to i dopada.

Eto, za ovo javljanje toliko. Ako mi se nakupi opet ovako nekih zanimljivih stvari koje poželim preporučiti drugima, javim vam. A i vi ako imate neke koje vrijedi pogledati, javite svakako jer ova zima se izgleda tek zahuktava :)