Autorica: Hana Kazazović

Moj čitalački juli se završio na 8 knjiga. Opet sam šarala sa žanrovima, a na spisku se našla i jedna koju sam ganjala mjesecima i konačno uganjala :)

1. Brit-Mari je bila tu – Fredrik Backman

Ovaj Backman mi je uvijek opcija kad želim pročitati nešto što me neće umoriti i što će mi biti zanimljivo. U knjizi “Moja baka vam se izvinjava” mi je Brit-Mari najviše išla na živce. I u ovoj knjizi je imala istu namjeru, a onda se negdje u sredini počela popravljati i izvukla iz svega. Simpatična knjiga, nešto kao bajka za odrasle koja realno i jeste moguća, ali opet niste sigurni. Uglavnom, ništa spektakularno, ali knjiga drži pažnju i vuče da je čitate do kraja.

2. Biblioteka Sarajevo: Literarno mjerenje grada

Ovo je zbirka priča koja mi je privukla pažnju u biblioteci. Autori su Senad Halilbašić (Editor), Ingo Starz (Editor), Dževad Karahasan, Ferida Duraković, Nenad Veličković, Fadila Nura Haver, Vedrana Đekić, Milan Stančić , Saida Mustajbegović, Lejla Kalamujić, Ahmed Burić, Mile Stojić, Adisa Bašić, Sanjin Musa, Stevan Tontić, Faruk Šehić. Ništa spektakularno, zbirka priča o Sarajevu iz pera raznih autora. Ima nekih koje su mi se baš dopale, a neke su onako.

3. Petodinarke – Goran Dakić

Dugo nisam čitala ljepše pripovijedanje. Na stranu što je ovaj kratki roman Gorana Dakića odličan, pripovijedanje, te divne rečenice, opisi koji ti oslikaju atmosferu, pa vidiš scene ispred sebe i možeš da ih omirišeš, čuješ, utopiš se u njih skupa sa likovima. Ovako dobro to malo ko zna napisati. A roman? Topla, divna priča o teškim vremenima. Ispričana iz perspektive djeteta, neopterećeno, skoro pa vedro obzirom na temu. Kako reče Boris Maksimović – priča o ratu a rat se ne spominje.

4. Kamenite priče – Milka Kolundžić

Zbirka od 28 kratkih priča koje su odlične. Vezane za Dalmaciju i imaju taj šmek najviše zbog jezika kojim su pisane a koji obiluje tim dijalektom (ima na kraju pojmovnik, da ne brinete :D ) Neke su tople i vrate vas u djetinstvo, neke opominju i gorknu. Milka ima odličan stil i u kratkoj formi puno kaže.

5. Mulat albino komarac – Stevo Grabovac

Još jedan roman u izdanju Imprimatur koji sam pročitala i koji zaslužuje pažnju. Stevo Grabovac, autor romana, je uspio da ispriča priču o jednoj izgubljenoj generaciji. Vrlo čitljivo, iako tužno štivo o vremenima koja bi mnogi zaboravili. O “nesnađenima” i onima koji su nekako zapeli u svemu.

6. Mrlje na šanku – Goran Dakić

Skupljene anegdote u vidu kolumni koje mi na neki način nešto nisu bile pretjerano zanimljive. Vjerovatno zbog toga što mi je dosta njih poznato od ranije i u sličnim oblicima pa je to što sam znala meni “original” i onda mi ovo nije sjelo najbolje.

7. Zbijeg – Put u Srebrenicu – Hasan Nuhanović

Ovo je ta koju sam ganjala ne znam više od kada. Jedna od najboljih antiratnih knjiga koje sam čitala. Šteta što je teško doći do nje, jer bi je trebao pročitati svako sa ovih prostora. Važna i odlična knjiga.

8. Uhvati zeca – Lana Bastašić

Priča o prijateljstvu dvije prijateljice. Odlično ispričana, zanimljiva i pisaću o njoj zaseban tekst svakako.

Imate li vi neke preporuke za mene, nešto što vas je oduševilo i što zaslužuje pažnju?