9 omiljenih podcasta iz 2022

Bila sam u dilemi da li da pišem ovu listu, ali odlučih da to ipak napravim jer možda nekome bude zanimljivo kao što je bilo meni.

U protekloj 2022. sam poslušala brdo podcasta. Pisala sam o tome zašto volim slušati podcaste i realno, to mi je, uz čitanje, postala jedna od omiljenih aktivnosti. A ovo su neki koji su mi se najviše dopali, odnosno koji su mi ostavili trajan trag u glavi. Ovi redni brojevi su samo da se isprati koliko ih je i ne znače tačno mjesta jer nemam rang listu – svi su mi jednako dragi.

Domaći:

1. Lana Bastašić u “Agelast” podcastu.

Ne znam tačno objasniti šta mi je u ovom razgovoru toliko zanimljivo, osim da je Lana jako pametna djevojka koju uvijek rado slušam i čitam i uvijek od nje naučim nešto. Ovdje su pričali o svemu i prosto je razgovor koji nekako inspiriše i odmori čovjeka.

2. Boris Dežulović u “Agelast” podcastu.

Još jedan lik kojeg uvijek volim čuti jer mi prija slušati ljude s kojima se slažem u stavovima, a uz sve to je on neko od koga se uvijek može nešto naučiti. Ono što mi je posebno u glavi iz ovog razgovora je to kako se kao društvo na Balkanu vraćamo unazad. Ali mislim da je to generalno problem i sa svijetom.

3. Mia Popić u “Fusnota” podcastu.

Ovo je jedan jako koristan podcast za sve koji žele da budu bolji po bilo kom pitanju. Mia je fino objasnila neke stvari, od toga kako pretjerujemo sa perfekcionizmom, do toga kako sebi ne praštamo greške. Definitivno sat vremena koji će vam jako koristiti.

4. Ana Mirković u “Još podcast jedan”.

O digitalnom nasilju i o tome kako da razumijemo djecu i kako da im pomognemo da odrastaju u ovom vremenu. Žena me oduševila, htjela sam zapisati 80% svega što je rekla.

Strani:

1. Mel Robbins – The Truth About Anxiety and How To Heal It – With Dr. Russell Kennedy, MD

Mel je jedna od mojih mentorica, samo što ona to ne zna :) U ovom podcastu je razgovarala sa doktorom kojem je anksioznost specijalnost i puno toga korisnog i zanimljivog su rekli na ovu temu. Ispod je link na epizodu, a onda nju možete poslušati na platformi koja vam je ok.

https://www.melrobbins.com/podcasts/episode-4

2. Mel Robbins – A Toolkit for Families

Rekoh da je volim :) Ovdje je razgovor cijele njene porodice – 2 ćerke i sin i muž – o odgoju i o tome šta je kod njih davalo rezultate, a šta nije. Ko god ima djecu biće mu zanimljivi stavovi djece jer mislim da mogu puno pomoći u smjernicama šta je dobro raditi.

https://www.melrobbins.com/podcasts/episode-25

3. Rich Roll i Chip Conely – HOW TO BECOME A MODERN ELDER, CREATE YOUR SECOND WAVE & REGENERATE COMMUNITY

Da, s godinama me sve više zanimaju teme o starenju :) Ovdje je jedan od takođe mojh mentora :) Rich Roll ugostio lika koji ima čak nešto što se zove u fazonu “akademija za zdravo starenje”. Vrlo korisne i zanimljive stvari su ispričali i svakako preporučujem svima koji stare :)

https://www.richroll.com/podcast/chip-conley-681/

4. Rich Roll i Arthur Brooks – THOUGHTS ON HAPPINESS, CRYSTALLIZED INTELLIGENCE & TURNING WEAKNESSES INTO STRENGTHS

Ovdje je ponovo Rich sa gostom koji mi je bio jako zanimljiv, pa sam čak pročitala knjigu koju je napisao nakon ovog podcasta. Uglavnom, ono što mi je posebno ostalo u pamćenju je to da svi imamo “pad” u karijeri ili interesovanjima i kako je to nešto što možemo predvidjeti i eventualno poduzeti nešto. Ali je u suštini cijeli razgovor vrlo zanimljiv.

https://www.richroll.com/podcast/arthur-brooks-683/

#Bonus

Moram ovdje staviti i podcast koji ne pripada 2022. ali sam ga ja poslušala tek prije par mjeseci i zaista je svevremen i vrlo zanimljiv. Pa eto, ako je neko propustio svakako i njega preporučujem.

Rambo Amadeus u “Agelast” podcastu.

O svemu – bukvalno razgovor koji sam odbijala da poslušam jer mi je nekako djelovalo da mi neće biti zanimljiv, a onda sam ga pustila i odslušala u cugu – oduševljena!