procjenjivati ljudski izgled

O dvije stvari hoću da prodiskutujem s vama danas. A možda se čak može reći da je to i jedna, opšta. O izgledu i o tome šta ko misli o tome.

Prvo su izbori za najljepše – najljepšu – najljepšeg bilo koga. Potaklo me na ovo kad mi neki dan muž pokaza fotografiju kučeta koji je na jednom od takmičenja izabran za najljepšeg. Kuče je stvarno lijepo, ali hej, možemo sad danima raspravljati o tome da li je najljepši i koji je od njega ljepši i zašto. Kako uopšte neko može, u bilo kojoj kategoriji ili vrsti procijeniti ko je najljepši? Da, izbori za Miss i Mistera, mislim tu i na vas. 

Ima jedno rješenje za te izbore ljepote i nikad se više niko ne bi bunio, a to je moj tata davno rekao – samo neka kod izbora naglase u nazivu “od prijavljenih”. Pa bismo imali, na primjer – Izbor za Miss BiH od prijavljenih u 2023. godini i to bi bilo puno realnije.

Naravno, time opet ne rješavamo problem subjektivnosti u procjeni ljepote, jer mislim da ne postoje dvije osobe koje imaju iste kriterije. Ali znam da to (pr)ocjenjivanje nikako ne volim jer se u prvi plan stavlja fizički izgled. A to je opet ona priča “forma/pakovanje vs suština” gdje ja uvijek dajem prednost suštini. I znam da nisam jedina.

A to me dovodi do druge teme, odnosno nečeg što mi je sinoć diglo pritisak na 200. Na Instagramu ugledah poređenje kako je “Daily Mail” pisao o sijedoj kosi kraljice Letizie u odnosu na sijedu kosu Colina Farrella. Za nju su napisali da je “sijeda kosa pokazatelj da je žena odustala”, a za njega da je “srebrna lisica”.

Neću ovdje ponavljati psovke koje sam izrekla kad sam to pročitala, a jutros sam ih dodatno pojačala kad sam pronašla i iščitala cijeli tekst. To što neka novinarka ima svoje lično iskustvo sa sijedom kosom i time kako se osjećala i kako su svi jedva dočekali da se ponovo počne farbati joj ne daje za pravo da procjenjuje sve žene i da iznosi opšte ocjene. Upravo ovakvi natpisi kreiraju uvjerenja u glavama ljudi da je sijeda kosa oznaka nečeg ružnog. Ako mene pitate, kraljici Letiziji ovo stoji savršeno i prelijepa je. 

Pustite ljude da izgledaju kako hoće i svoja mišljenja o tome zadržite za sebe. Svima će nam biti ugodnije na ovoj planeti, to vam garantujem.