Autorica: Hana Kazazović

Ne dešava mi se dovoljno često da mi se nešto toliko dopadne da odmah dobijem ovu želju da sjednem, zapišem utiske i svima koje znam kažem “Pogledaj / pročitaj to, uljepšaće ti život!” A to sam upravo osjetila gledajući mini seriju “After life” koju je osmislio, napisao i u njoj glavnu ulogu odglumio Ricky Gervais, a producirao Netflix. Više o seriji imate ovdje na IMDB-u ili na Netflixu.

Ukratko – Tony je lik koji radi u lokalnom časopisu koji se besplatno distribuira čitaocima. Nakon što mu od raka umre supruga, jako teško podnosi njenu smrt i razmišlja o samoubistvu. Kroz šest epizoda koje traju po 25 minuta on prolazi kroz razne faze i na kraju dolazi do toga da odlučuje živjeti i uživati u životu. U tome mu pomaže video koji mu je snimila njegova supruga i ostavila kao neku vrstu uputstva za život nakon nje.

Ovo je baš ukratko i tako napisano ne bi nikog privuklo da gleda, osim ako nije veliki Rikijev fan :) Zato je red da objasnim zašto sam napisala ovakav naslov.

Kroz seriju se stalno nenametljivo provlači britanski humor i to je jedna od stvari koja pomaže da sve ne ode prema patetici. Osim humora, Ricky je tu provukao mnogo bitnih stvari i istina o životu. Na momente sam imala želju da zapisujem šta govori – o odnosu prema drugima, posebno prema papcima od ljudi, o odnosu prema životu uopšte, o tugovanju i o raznim drugim stvarima. I sve to nije ljigavo ili napisano kao u onim bljakastim self-help priručnicima, nego nekad surovo realno i takvo da vas potakne na razmišljanje.

Svi njegovi odnosi s ljudima koje sreće su kao male lekcije iz kojih svako može učiti. I cijela serija je neka vrsta podsjećanja na ono što je važno u životu i na male stvari koje sve oko nas čine ljepšim (ili podnošljivijim).

“After life” je meni možda najbolja oda životu koju sam vidjela. Upakovana tako da se ne možete odvojiti od ekrana tokom svih 6 epizoda u cugu. Na momente će vas dovesti do suza, nekad od tuge ili smijeha a nekad od ljepote. I poželjećete, sigurna sam, primijeniti neke od Tonijevih lekcija. Ako ništa bar onu da budete istrajni u svojoj dobroti, jer ako niste – papci će prevladati. Svakako se množe sve brže i sve više.

Dodatni bonusi – predivan Tonijev pas i odlična gluma svih likova.

Ja jedva čekam drugu sezonu, mada ni otprilike ne mogu zamisliti o čemu će se raditi u njoj.