Autorica: Hana Kazazović

Ako pogledate na http://spark.me/ambassadors/ stranicu vidjećete i moje ime među oficijelnim Spark.me ambasadorima. To znači da ću idući vikend biti u Tivtu (Crna Gora) na konferenciji u koju sam se zaljubila već davno. Pisala sam u ovom tekstu nedavno zbog čega želim ponovo ići na ovu konferenciju, jer sam prošlogodišnju propustila.

Ali, danas želim da ovdje ispišem koja očekivanja imam i zbog čega mislim da je zaista vrijedi posjetiti.

Dileme koje me muče već neko vrijeme

Ne znam koliko puta sam u posljednjih nekoliko godina razmišljala i pisala o internetu i problemima koje je sa sobom donio. Jutros sam završila sa čitanjem knjige “Sapiens: kratka istorija čovječanstva” – Yuval Noah Harari i opet sam razmišljala o tome. U onom dijelu kad Yuval govori o vremenu nakon slijetanja čovjeka na Mjesec, pa su svi mislili da ćemo uskoro naseljavati Svemir a evo gdje smo. A s druge strane niko nije predvidio Internet – ovaj koji nas je povezao i svijet napravio globalnim i donio puno toga što prije 50 godina niko nije mogao ni sanjati da ćemo imati.

I znamo svi koje su to prednosti, od brzine komunikacije do toga da nam je na klik dostupno sve. Ali nam je na taj isti klik dostupno i online zlostavljanje, anonimnost iza koje se kriju oni koji imaju probleme u glavi i još puno toga što ljude čini nesretnim.

Upravo zato mi je važna Spark.me konferencija, jer ću tu sigurno dobiti neke odgovore. Naime, najavljeno je tu puno zanimljivih govornika koji su baš face zahvaljujući tom istom internetu. Ali dva se ističu – Peter Shankman i Andrew Keen.

Peter Shankman je jedan od rijetkih likova čiji newsletter još uvijek čitam. Lik koji zaista obožava internet i njegove mogućnosti i lik koji ga zaista koristi maksimalno. Zanimljiv je, strastven, pun iskustva kojeg često dijeli sa ljudima koji ga prate i zaista očekujem da njegovo predavanje bude zanimljivo. A da budem iskrena, malo je falilo da padnem sa stolice kad sam vidjela najavu za njega jer je to otprilike kao kad imate neku muzičku zvijezdu koju slušate pa dobijete priliku da odete na njen koncert.

On, kako vidim na agendi konferencije, otvara istu svojim predavanjem i to će biti jedan odličan početak.

A onda Andrew Keen, koji je poznat po knjigama “The Internet is not the answer” i “How to fix the future”. Imam namjeru da ih pročitam, čim ugrabim malo vremena, ali po nekim predavanjima koje sam pogledala u kojima govori o ovim temama – zavirio mi je u glavu. Muče ga ista pitanja, s tim što su njega počela mučiti davno, prije 20-ak godina, pa je o tome pisao i pričao i bio zbog toga ispljuvan i neshvaćen. A sad smo došli u situaciju da sve više ljudi shvata to o čemu je govorio pa je iz manjine prešao na stranu većine.

Pročitala sam nedavno da je danas offline karakteristika bogatih. Bogati svoju djecu šalju u škole u kojima se obrazuju bez računara, uz napredne tehnike i uz maksimalnu posvećenost nastavnog osoblja. A siromašnima guraju tablete i privežu nas da postanemo produžena ruka kojom lako upravljaju. Bogati imaju taj luksuz da se ne moraju svima javljati odmah, dok siromašni moraju biti dostupni 24 sata dnevno. Karikiram malo tekst ali to je otprilike neka suština koja me žulja.

Zato jedva čekam da čujem Andrew Keena i kreator programa je još jednom pokazao zašto ga svi volimo stavivši ovo predavanje kao posljednje na konferenciji. Da nam začini sve nakon što dva dana budemo slušali različite govornike o tome kako je Internet genijalan.

Šta da vam kažem osim da – jedva čekam.

I obećavam da ću napisati svoje iskrene utiske nakon tog predavanja :)

P.S. Ako dolazite na konferenciju javite mi se, a još uvijek nije kasno da se prijavite na http://spark.me