Juče sam bila član žirija na Superfinalu PR Challenge, studentskog takmičenja u PR-u koje po treći put organizuje Prime Communications. Finale je održano u Hoteku Sarajevo a u njemu je učestvovalo 5 ekipa.

Bilo je jako zanimljivo, pa zbog toga moram napisati nekoliko riječi o svemu što sam tamo vidjela i čula.

Finalisti i žiri – kliknuti za veću sliku

Naime, nas u žiriju je bilo 6+2. Šestoro koji su glasali (Danijela Lalić, predsjednica žirija iz Novog Sada, Zlatko Malić (Caritas BiH), Lejla Brčaninović (Prime Communications), Džejna Bajramović (Fabrika Duhana Sarajevo), Adi Alić (Ekonomski fakultet u Sarajevu) i ja, Hana Kazazović (Prime Digital). Dva člana žirija koji su ostali bez prava glasa zbog kašnjenja su Srđan Puhalo i Jagoda Matrak (Balkan Investment Banka). Oni nisu čuli sve slučajeve pa smo ih zbog regularnosti ostavili bez prava glasa :)

Meni je ovo prvi susret sa PR Challenge i nisam uopšte znala šta da očekujem. 5 ekipa finalista je predstavljalo slučajeve koje su radili – dva su bila PR strategije za Caritas BiH i “Nedjelju Caritasa” a tri PR strategije za uslugu VISA classic debitna kartica Balkan Investment Banke.

Oni su nakon prijave za PR Challenge dobili Case Study – šta trebaju uraditi i onda su na osnovu njih radili svoje PR strategije. U suštini je to bio realan zadatak koji stvarno sutra mogu dobiti da rade i to mi se jako svidjelo. A prisustvo predstavnika iz Caritasa i banke je svemu dalo dodatnu težinu i ozbiljnost jer su tako imali priliku da provjere koliko njihove strategije imaju realnu mogućnost primjene. A to je u svemu ovome nekako najvažnija stavka – primjena naučenog u praksi.

5 ekipa iz Superfinala su bile ekipe: Victorius Secret (Ekonomski fakultet Sarajevo), Cosmopolitan (Fakultet tehničkih nauka Novi Sad), PR Trio (Apeiron Poslovna ekonomija – Banja Luka), PR-ice (Fakultet humanističkih nauka – Mostar) i PR Team (Fakultet Poslovne Ekonomije – Travnik).

Pohvale:

Ono što bih pohvalila jeste veliki trud koji su sve ekipe uložile na pripremu prezentacija i strategija. Zaista se vidi da su svi ozbiljno shvatili ovo takmičenje i da su se trudili da svoje znanje pokažu na najbolji način. Posebna pohvala ide zbog toga što su odlučili da se prijave na ovakvo tamičenje. Na prvi pogled možda to i ne izgleda kao neki posebno veliki izazov za studente, ali vjerujte da se iz svega ovog može izroditi puno toga pozitivnog za njih. Naime, u samom žiriju su prisutni oni koji rade stvarne poslove na mjestima koja će sutra ovi studenti možda obigravati i moliti za zaposlenje. Šta mislite ko će imati veće šanse – neki student koji je završio fakultet i ima diplomu sa visokim ocjenama ili student koga je neko vidio na takmičenju iz PR-a i imao priliku vidjeti na licu mjesta koliko ozbiljno pristupa nekom zadatku?

Konkretan primjer:

Zamislite da sutra Caritas BiH raspiše konkurs za PR asistenta i na njega se prijavi 30 tek završenih studenata bez radnog iskustva. Među njih 30 prijavi se i 2 iz ekipa koje su juče učestvovale u Superfinalu PR Challenge. Komisija odlučuje na osnovu predatih biografija, a u komisiji sjedi i Zlatko koji je imao priliku vidjeti “na djelu” to dvoje studenata, čuti ih kako pričaju, kako razmišljaju, koliko su se potrudili i uradili na konkretnom primjeru PR strategije.

Ne kažem da bi oni bili najbolji izbor, ali su sigurno već sada postali vidljiviji na tržištu koje ciljaju kao neko svoje potencijalno zaposlenje. A konkurencija za zaposlenje je na svim tržištima u BiH zaista ogromna.

I ako bi bilo mogućnosti za klađenje, onda bih lično tipovala na svakog od učesnika zbog toga što su se prijavom na ovakvo takmičenje već izdvojili iz mase i sebi dodali određeni konkurentsku prednost u odnosu na druge studente – proaktivnost i želju za napredovanjem. A to je često osnovni preduslov za uspjeh u bilo kojem poslu.

Mala doza kritike:

Ono što upada u oči nakon slušanja svih prezentacija jeste to da studenti brkaju pojmove PR-a (odnosa s javnošću) i marketinga. Ja sam štreber po karakteru i opredjeljenju pa to meni možda malo više smeta nego drugima. Završila sam Poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i marketing mi je bio smjer koji sam izučavala, a PR smo samo pominjali usput. Međutim, kad sam po internetu počela da srećem tekstove o PR-u prvo što sam uradila je da pronađem što više literature o tome i da to malo bolje naučim. Tačnije, da savladam osnove i teoriju, jer samo tako mogu shvatiti bilo kakvu praksu.

Zato mi je malo čudno da studenti koji se prijave na takmičenje pod imenom PR Challenge i dobiju zadatak da rade PR strategiju u velikoj mjeri pobrkaju stvari i u svom izlaganju daju marketing alate i pričaju o marketingu. Da li je to do predavača i profesora ili do samih studenata ne znam, ali lično mislim da za praktičan rad u njihovom daljem životu to može biti otežavajuća okolnost.

Kako reče Danijela Lalić, marketing i PR ne mogu ići jedno bez drugog i u praksi ih je teško zamisliti i primijeniti jedno bez drugog. Ali – da bi se oni mogli uspješno kombinovati neophodno je dobro znati šta pripada čemu i kako to sve primijeniti da bi se dobio krajnji cilj – uspješnija kompanija, proizvod i bolja prodaja.

Zaključak:

Pobjednici – Victorius Secret

Ja sam bila zadužena za “osmatranje” online strategije ekipa i za sada mi se čini da još uvijek naši studenti nisu svjesni konkretnog položaja društvenih medija u PR-u. Na momente im pridaju preveliki značaj oslanjajući sve na njih jer su jeftini, a na momente ne znaju šta bi sa njima pa ih kače usput u strategiju. Ali se nadam da će vremenom i te stvari postati jasnije.

Pobijedila je ekipa Victorius Secret sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. U njihovom slučaju žiri je bio jednoglasan i svi su im dali najveću ocjenu. Pored ostalih nagrada ova ekipa je dobila kotizacije za učešće na konferenciji Proactive koja se održava krajem iduće sedmice na Kozari. Po mom mišljenju nisu mogli dobiti bolju nagradu jer će u 3 dana koliko traje konferencija zaista imati priliku da uče od najboljih i da upoznaju značajne ljude koji im sutra mogu biti itekako bitni za dalji razvoj karijere.

Autor: Hana Kazazović