“Boja zemlje” Elvedin Nezirović – roman prema porodičnom albumu

0
273

Autor: Hana Kazazović

Ne znam kako da vam opišem moje utiske nakon čitanja knjige „Boja zemlje“ Elvedina Nezirovića, pisca iz Mostara. Ne zato što mi se knjiga nije svidjela, naprotiv. Moja muka od pisanja utisaka proizilazi iz toga što je Elvedin napisao jednostavnu, duši blisku knjigu koju sam ja pročitala u dahu, ne ispuštajući je iz ruku cijelo poslijepodne, pa ne znam kako da taj utisak pretočim u preporuku a da ne zvuči izlizano.

Rekoh već, radi se o autobiografskim zapisima, a u stvari je kao hronika njegove uže i šire porodice. Elvedin je ostao bez oca sa samo 7 mjeseci i to je najbitniji momenat i u knjizi, a i u njegovom životu. On piše o svojim osjećajima vezanim za oca kojeg se ne sjeća i o kojem malo zna, piše o ostalim članovima porodice i njihovim sudbinama, piše o ratnom periodu i o dešavanjima koja su uveliko promijenila njihove živote… I sve to radi lijepo, pitko, bez patetike, a vrlo uvjerljivo.

Dok sam čitala knjigu osjetila sam da je pisao zbog sebe i radi sebe, da bi olakšao svoju dušu. Kako u pogovoru napisa Miljenko Jergović – „Onima koji su preživjeli rat, i onu strašnu, neobjašnjivu izdaju svega što su bili, što su mislili i osjećali u predratna vremena, najbolje bi bilo kad bi mogli napisati knjigu.“

Međutim, pišući je za sebe, Elvedin je napisao i za nas koji smo se prepoznavali u nekim sitnim ili krupnijim detaljima, u dilemama i tugama, u prazninama. I vjerovatno je zato ova knjiga meni baš nekako topla i bliska i vjerovatno zato ne znam da napišem dugački osvrt i preporuku jer – o onom što se piše dušom se ne usuđujem previše pisati, da ne pokvarim nešto.

Voljela bih kad bi je od mene dobila osoba koja ovu knjigu neće samo čitati, nego će je i osjećati.

Knjigu i ovaj put poklanjam i ovaj put je način za učešće pisanje komentara na Facebook stranici, ispod posta. Ukoliko je želite, komentare pišite na post – link ovdje do utorka (18.10.2016.) u 18 sati. Ja ću onda random metodom jednog dobitnika izabrati i dobiće ovu lijepu knjigu da uživa u njoj tokom jeseni :)

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

img_3118


Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.