Autor: Hana Kazazović

Pročitala sam prije par dana na Snežaninu preporuku biografiju Richarda Bransona “Ništa nije nemoguće. Lekcije iz života i biznisa” (“Screw it, let’s do it’ Lessons in Life and Business“). I moram reći da je to knjiga koju bi trebao pročitati svako, posebno oni koji se namjeravaju baviti privatnim biznisom.

Richard Branson je, ako neko slučajno ne zna, biznismen iz Velike Britanije, vlasnik Virgin Recordsa, Virgin Atlantica i sl… Čovjek koji je kao dječak imao problema sa učenjem zbog disleksije, ali ga to nije spriječilo da sa 15 godina uđe u vode privatnog biznisa i da postane jedan od najuspješnijih svjetskih poduzetnika.

Davno je rečeno da je čitanje biografija uspješnih ljudi jedan od najboljih načina da «pokupite» znanje koje vam može biti korisno u životu. O inspiraciji da ne govorim. Ova knjiga je dobra baš zbog toga – možete iz nje naučiti puno, a vrlo je čitljiva i sigurno je nećete pustiti iz ruku dok je ne pročitate do kraja.

Tako je bilo sa mnom.

Richard je podijelio sa čitateljima principe života i biznisa koje on primjenjuje, ilustrujući ih primjerima. Nema ih puno, ali su veoma važni i logični. Ja ću izdvojiti samo neke kao ilustraciju, a ostale ću vam ostaviti da sami otkrijete i u njima uživate tokom čitanja knjige.

Just do it!

Richard za sebe kaže da uvijek može naći puno više razloga zašto bi se nešto trebalu uraditi od onih koji su protiv toga. I njegova filozofija je da se ono što ste zamislili i želite uraditi (mislite da treba uraditi) – jednostavno uradi. Prva stvar u takvom načinu razmišljanja i odnosa prema poslu (a i životu) je da vjerujete u sebe i da vjerujete da to može biti urađeno. Druga važna stvar je da budete pripremljeni i da imate ciljeve. Richard nema želje – on sve ono što želi preformuliše u ciljeve, bilo da se radi o kupovini kuće za studio za snimanje, ostrva u okeanu ili formiranja avio kompanije. Čak i u situacijama kad nije imao novac za takve poduhvate, on ih je postavio kao ciljeve i kasnije nalazio način da ih ostvari.

Zabavite se!

Ako biste me nakon pročitane knjige pitali da izdvojim jednu stavku koja me fascinirala i zadala mi najviše tema za razmišljanje – onda bi to bila ova. Richard ne radi ništa što mu je dosadno. Čim mu posao prestane biti zabavan to mu je pokazatelj da treba vidjeti šta sa njim dalje – kako ga ponovo učiniti zabavnim ili ga pustiti dalje od sebe.

Osnova mu je «Zabavite se – težak rad i novac će doći».

Zbog te svoje zabave je putovao u balonu i rizikovao život i naučio važne životne lekcije. Zbog zabave je sa djevojkom otišao na Britanska djevičanska ostrva bez novca, glumeći da želi kupiti ostrvo, pa ih je agencija danima vodala i pokazivala im sve, plaćajući im skupe hotele i boravak. Tad se i zaljubio u ostrvo Necker koje je kasnije uspio kupiti, ali ne za 3 miliona koliko su tad tražili, nego za 180,000£ (ili dolara, ne sjećam se tačno) koliko je on objektivno i imao i mogao platiti.

Cijenite porodicu i prijatelje

Richard je biznis pokrenuo sa prijateljem Nickom i zajedno su funkcionisali godinama. Onda je u nekom momentu taj odnos počeo trpiti zbog toga što Nick više nije dijelio isti način razmišljanja kao Richard, te je postao nezadovoljan.

Razišli su se na fin način i Nick je otišao da radi sa filmovima, te postigao mnogo uspjeha sa svim. Najvažnije od svega – ostali su dobri prijatelji.

Oduševilo me kako su uspjeli sačuvati odnos i kako su prepoznali da je prijateljstvo važnije od posla. Pretpostavljam da su ego stavili na stranu i dogovorili sve da bi obojica mogli dalje raditi svoje poslove, a sačuvati ono što ih je od početka i povezalo – prijateljstvo. Ne znam puno takvih primjera u okruženju oko mene, češće čujem upravo suprotno, pa mi je zbog toga ovo dodatno zanimljivo.

Druga važna stavka Richardovog života je porodica. Zanimljive su njegove priče o odgoju koji je imao, jer se od malih nogu u njegovoj kući razgovaralo o biznisu i roditelji, posebno mama, su njega još kao dečkića uključivali u te razgovore. Valjda zbog toga on i jeste već sa 9 godina pokušao zasaditi borove koje je namjeravao prodati za Božić. To je ujedno bila njegova prva poslovna ideja i ona nije uspjela.

Uz podršku porodice je prevazilazio i sve dalje izazove i probleme sa kojima se suočavao. Kad je sa 15 odlučio napustiti školu da bi pokrenuo studentski časopis, podržali su ga. Kada je jedan jedini put pokušao da odradi dio posla nelegalno, da izbjegne plaćanje poreza, spasili su ga. Tačnije – mama je stavila kuću pod hipoteku da bi platila kauciju i pomogla mu, svjesna da je naučio važnu lekciju. Kada je želio kupiti kuću da napravi studio za snimanje, novac su mu dali roditelji, ali i tetka koja je isti posudila.

Vjerovali su u njega i njegove nekad i sulude ideje i podržavali ga. Zbog toga mi je fascinantno čitati o njihovim vaspitnim metodama, odnosima, povjerenju, svemu onom što je u suštini možda i najvažnije za njegov uspjeh. Svakako je dio koji će vas navesti na razmišljanje.

Da ne prepričavam sve, ovdje ću se zaustaviti. Posebno jer knjiga nije velika i ne treba vam više od 2-3 sata da je iščitate. Kako reče Snežana – svima može biti korisna – od roditelja, do onih koji sanjaju i maštaju o nekim svojim poduhvatima i željama.