Autorica: Hana Kazazović

Dugo sam u biblioteci ganjala knjigu “Crno mlijeko” Elif Šafak. Volim Elif, baš. Jedna je od dvije spisateljice koje volim i čitam redom sve što napišu (druga je Elizabeth Gilbert). Pronalazim se u njihovim knjigama, u načinu razmišljanja i stavovima i nešto su najbliže uzoru, inspiraciji ili ne znam ni ja kako sad nazvati taj osjećaj koji imam prema njima.

Ne znam koja mi je omiljena knjiga Elif Šafak. Svaka mi je na svoj način bila važna i svaka mi je osvijetlila neke stvari koje nisam znala, ali me i navela da se zagledam u sebe i pročeprkam po svojoj unutrašnjosti. Ista stvar se desila i sa “Crnim mlijekom”.

“Crno mlijeko” je knjiga za sve žene

Elif je ovu knjigu napisala kad je doživjela ličnu krizu. Nakon rođenja prvog djeteta pala je u postporođajnu depresiju. Nije mogla da se snađe u novoj ulozi, nije mogla pisati i nije znala kako iz svega toga izaći. To je potaklo da istraži iskustva drugih spisateljica, iskustva žena sa porođajnim depresijama i majčinstvom i o svemu tome je pisala.

Ova knjiga je važna zato što govori o mnogim za ženu važnim stvarima. Govori o ulozi žene kroz istoriju i o ulozi žene danas. Govori o tome kako sebe prihvatamo i kako se snalazimo u svijetu koji je prepun očekivanja i koji pred ženu postavlja puno izazova i zadataka. O svemu tome Elif piše u prvom licu, kroz svoje iskustvo, ali i pričajući o mnogim drugim spisateljicama koje su se sa ulogom majčinstva nosile na različite načine ili se uopšte nisu odlučile za njega, stavljajući neke druge stvari na prvo mjesto.

Posebno zanimljiv mi je način na koji je Elif opisala svoje unutrašnje “suprotstavljene” glasove. Kroz likove 6 žena, od Gospođice Učenjakinje Cinik, preko Miledi Ambiciozne Čehovljanke, zatim Gospođe Dervišice, Ljepotice Bovary, Male Gospođice Praktične do Mame Sutlije – sve one predstavljaju jedan dio njene ličnosti. Svaka vuče na svoju stranu i ključna poruka knjige i jeste da smo dobro samo kada prihvatimo sve te glasove i uloge u sebi ravnopravno. Kada slušamo sebe i svakom svom interesovanju i dijelu ličnosti posvetimo jednaku pažnju, ne stavljajući ništa u stranu i ne dajući prednost nijednom dijelu zbog bilo koga – običaja, mišljenja ili uvjerenja koja mislimo da imamo, odnosno onog što smatramo da bismo trebali raditi.

Navelo me to na razmišljanje i o sebi jer nekako vjerujem da svako od nas ima takve glasove koji se svađaju i otimaju za prevlast u nama.

Ovo je knjiga koja postavlja mnogo pitanja

“Crno mlijeko” će vas navesti da mislite u ulozi žene i da sebe sagledate iz više uglova. Kada piše o tome kako muškarac od rođenja zna kako će se zvati do kraja života i kako mu je dovoljno da jednom savlada svoj potpis, Elif vas navodi da razmišljate o svijetu u kojem se podrazumijeva da žena svoje ime prilagođava onom sa kim je. Da li će dodati na svoje prezime i muževo ili će uzeti njegovo – to je pitanje oko kojeg se i danas vode rasprave i vrlo malo je primjera žena koje imaju tu priliku da se isto zovu cijeli život, a da se pri tome udaju ili imaju partnera u životu.

Kada piše o majčinstvu i svom odnosu prema njemu, Elif nije sigurna da li u sebi osjeća zov prirode ili zov očekivanja, otkucavanje biološkog sata ili nešto drugo. Jer sve te stvari ženu pritišću kroz život i teško je razlučiti šta je ono što ti želiš a šta osjetiš zbog pritiska okruženja. Piše i o tome kako se žena snalazi nakon poroda i kako smo se danas odmakli od svoje suštine, jer smo okruženi super majkama koje nakon poroda izgledaju savršeno i sve stižu i kako se vrlo malo javno govori o problemima koji mogu nastati kasnije, poput postporođajne depresije. Upravo zato je u knjizi i upitnik koji je ona napisala i koji će vas zabaviti ili vam pomoći da procijenite u kojoj ste fazi.

Knjigu “Crno mlijeko” bih zbog svega ovog preporučila svim ženama. Jer je osnažujuća i inspiriše i daje vam uvid u to da sve što mislite i sve što vam se dešava – sve je sasvim normalno i ništa od svega ne smije i ne treba biti obaveza, nego isključivo vlastiti izbor. Napisana je tako da će vas i zabaviti i dati vam priliku da naučite neke stvari i potaknuti vas da se zagledate u sebe bez osuda i prevelikih očekivanja. Samo sa ljubavlju i blagošću koju u suštini sebi ne dajemo, a nekad je jedina stvar koja nam je potrebna.

O knjizi “Crno mlijeko” možete pronaći više detala i na Goodreads.