Autorica: Hana Kazazović

Već sam spominjala neka od izdanja Izdavačke kuće “Vrijeme” iz Zenice ovdje. Međutim, uspjela sam skupiti sve njihove “suvenirske” knjige kod sebe, pa mi je to prilika da vam napišem nekoliko rečenica o njima.

Knjižice su dimenzija 12×17 cm i sve su savršeno dizajnirane, a za to je zaslužan Kenan Zekić. Ja ih zovem suvenirskim zato što možete da ih tako poklanjate. Dobra je stvar da sve imaju i engleske verzije. Znam da ih ima kupiti na različitim prodajnim mjestima, a sve se mogu naći i na knjiga.ba. Stavila sam link na njihova izdanja, a tu možete vidjeti i šta još imaju u ponudi od ostalih izdanja.

SEVDAH – Damir Imamović

O ovoj knjizi sam pisala ranije u tekstu Knjiga “Sevdah” Damira Imamovića pa možete i tamo pogledati detalje. Divna je, od dizajna do štampe savršeno urađena. Tekst je pisao Damir Imamović,  a za vizuelni koncept i grafičko oblikovanje radio Kenan Zekić. Ako želite vi saznati nešto više o sevdahu, ova knjižica je idealan izbor. Ja je vrlo rado poklanjam i drugima, baš kao uspomenu iz BiH.

SREBRENICA MCMXCV

Ovu knjigu možete vidjeti na gornjoj fotografiji. Autor teksta je Emir Suljagić, a vizuelni koncept i grafičko oblikovanje je radio Kenan Zekić. U knjizi se nalaze fotografije više autora. Sam tekst govori o svemu onome što se dešavalo u Srebrenici 1995. godine, odnosno o svemu što je dovelo do dešavanja na koja danas pomislimo kada se spomene Srebrenica. Priča o Srebrenici je mnogo kompleksnija i nije tragedija i genocid u Srebrenici samo 11. juli. Ova knjiga je dobar način da u najkraćim crtama dobijete cijelu sliku o svim dešavanjima.

Sarajevski atentat

Kako u samoj knjizi piše – u evropskoj istoriji nema kontroverznijeg događaja od Sarajevskog atentata. Zapisan je u kulturno pamćenje Evrope jer gotovo ne postoji evropska država koja ga ne povezuje sa izbijanjem Prvog svjetskog rata. U ovoj knjizi je predstavljen sam čin atentata, njegove žrtve i izvršioci te skicirana njegova ideološka pozadina. Autori teksta su Vahidin Preljević i Muamer Spahić a grafičko oblikovanje knjige je uradio Kenan Zekić.

OPSADA SARAJEVA 1992 – 1996.

U opisu ove knjige stoji da ona nije pisana s namjerom da bude naučna studija o jednoj od najvećih tragedija u modernoj istoriji Evrope. U njoj je moguće pronaći tek jednostavne odgovore na najčešća pitanja koja se postavljaju o dugotrajnoj opsadi Sarajeva. Autori teksta su Amir Telibećirović i Sabaha Čolaković, a grafičko oblikovanje je radio Kenan Zekić.

STEĆAK – Gorčin Dizdar

Mislim da je ovo najnovije u nizu njihovih izdanja. Vizuelno divna knjiga sa tekstovima koji će vam pomoći da upoznate stećke – od njihove istorije do glavnih karakteristika. Autor teksta je Gorčin Dizdar, fantastične ilustracije je radio Enis Čišić a sve vizuelno do savršenstva doveo Kenan Zekić. Postoje i znatno obimnije knjige o stećcima, ali je ova odlična baš kao način da se ukratko upoznate sa njima. Ili da nekom poklonite da se upozna sa njima. Već vidim da će ovo biti moj česti izbor za poklone :)

Bosanska kuhinja

I ovu knjigu sam spominjala i o njoj pisala u tekstu “Preporuka za suvenire iz Bosne i Hercegovine” pa tu možete vidjeti i više ilustracija. Ovo je knjiga o “kulturnom trajanju, porijeklu i ishodištu, čija je ambicija da nam našu sadašnjost, barem na koji trenutak, ispuni mirisom i okusom nekog drugog vremena”. Autor teksta je Muamer Spahić, ilustracije je radio Amir Idrizović a grafičko oblikovanje Kenan Zekić.

Sviđaju ti se moji sadržaji i želiš podržati rad Cyber Bosanka bloga? Klikom na baner saznaj kako :)