Autorica: Hana Kazazović

Pročitala sam knjigu “Educated” Tare Westover i nakon nje ne prestajem razmišljati o obrazovanju i njegovom značaju, kao i o tome koliko jedna osoba može biti jaka i sposobna da svoj život preokrene i od njega napravi ono što želi samo ona, a ne ono što su joj namijenili i zamislili roditelji i sredina koja ju je oblikovala i odgajala.

Nevjerovatna je Tarina priča i potpuno mi je jasno sad zašto je privukla pažnju mnogih, od Oprah Winfrie, Michelle i Baraka Obame pa do Bill Gatesa. Svi su je oni preporučivali, čak je Bill Gates svrstao među pet knjiga koje mijenjaju život. Ipak, meni je značajnija bila preporuka jedne djevojke na Facebook stranici jer sam tek nakon nje pogledala o čemu se radi i uzela knjigu.

Tara Westover je djevojka odrasla pored planine u državi Idaho u velikoj porodici. To je mormonska obitelj koja svoju djecu nije slala u državnu školu i oni su se obrazovali kod kuće. Osim toga, ne koriste bilo kakve državne usluge – od doktora preko ostalih ustanova, te se trude da budu potpuno nezavisni od vlade.

Osim toga, Tarin otac ima vjerovatno neku psihičku smetnju ili bolest jer ima velike promjene raspoloženja i podložan je razmišljanjima o zavjerama i o tome da će njih nekad napasti vlada i kako moraju biti spremni za takve situacije. Ne znam dobro mormonsku kulturu i ne znam tačno razlučiti gdje prestaju njihovi običaji a gdje se nastavlja bolest njenog oca. Žive od otpada čiji su vlasnici i na kojem rade sva djeca, a vremenom majka sa svojim homeopatskim lijekovima preuzima dominaciju s prihodima pa svi počinju raditi za nju.

Ono što je dodatna otežavajuća okolnost u svemu je brat Shawn koji je vrlo nasilan prema svojim mlađim sestrama i braći. Vjerovatno i on ima neki poremećaj koji nije dijagnostikovan jer rekoh već – ne posjećuju doktore. I taj njegov odnos je posebna priča koja opterećuje Tarino odrastanje.

Vrlo malo je Tara učila kod kuće. Nešto zbog obaveza koje je imala radeći s ocem a nešto i zbog njene lične nezainteresovanosti. Međutim, u jednom trenutku počinje da je privlači pjevanje i muzika, pa je počela razmišljati o tome da ipak krene sa školovanjem da bi nekad mogla postati profesorica pjevanja kao i njena profesorica koja joj je pomagala. Da bi se upisala na koledž sa 16 godina morala je položiti test, a za test je morala učiti algebru na primjer, s kojom se do tada nije sretala. Tako da Tara počinje sa samoobrazovanjem i učenjem, te na kraju i upisuje koledž.

Tu nekako i kreće njeno razdvajanje od porodice koje je bilo veoma bolno i veoma traumatično. Svijet je do odlaska na školovanje poznavala samo kroz riječi svog oca. Nisu oni puno ni putovali niti se družili s ljudima tako da je imala veoma ograničena znanja o bilo čemu. Na primjer, kad se prvi put srela s pojmom holokaust, Tara nije znala šta znači i pitala je profesora i onda su je svi gledali poprijeko misleći da se šali.

Neću da sad prepričavam cijelu knjigu jer neće biti zanimljivo onima koji je budu čitali. Ali ću reći da je ovo prije svega knjiga koja govori o snazi obrazovanja. Tara je učeći dogurala do doktorata iz istorije, dobivši i stipendiju za Cambridge i nastavljajući da uči i širi svoja znanja. Ono što je Tari pomoglo da se promijeni i da se otrgne od uticaja porodice koja je bila nasilna i ograničavajuća i u kojoj za nju nije bilo budućnosti (osim one kakvu su zamislili njen otac, a s njim i ostatak porodice) jeste upravo obrazovanje.

Tako je i sama rekla u jednom intervjuu koji sam pogledala nakon čitanja knjige. Kako Tara kaže – mnogi obrazovanje posmatraju kroz prizmu dobijanja dobrog posla i bolje plate. Ali obrazovanje je ono što je njoj pomoglo da se promijeni, da stekne samopouzdanje i da postane neko ko se može suprotstaviti svojoj porodici i njenom uticaju.

Ovo je priča i o tome kako je moguće, radi svog dobra, udaljiti se od onih koje volimo. Jer, kako ona kaže, nikad nije sumnjala u to da nju njen otac voli. I nikad ona nije prestala voljeti njih. Samo je zbog sebe i svog dobra morala napraviti odmak od svega.

Ovo je takođe priča i o traženju pomoći. Jer Tara nije znala kako uopšte prepoznati da joj pomoć treba i da je može dobiti od ljudi. Nije vjerovala ljudima i cijeli njen put je zaista bio težak i uglavnom nevjerovatan.

Tara sad živi u Velikoj Britaniji i zaista je fascinantna mlada žena. Odličnu knjigu je napisala, jer su jako dobro ispričane i opisane njene unutrašnje borbe i sve ono što je prošla. I ta njena promjena i snaga su zaista nešto o čemu ćete razmišljati i vjerujem da samo obrazovanje, nakon čitanja ove knjige, nećete posmatrati na isti način. Zato se nadam da će neko na našim prostorima prevesti ovu knjigu što prije, jer znam da ima dosta onih koji bi je rado čitali ali im se ne čita na engleskom ili nekom drugom jeziku.

A više o Tari možete saznati i na njenoj web stranici ovdje – https://tarawestover.com – Tu je i pregled njenih gostovanja u medijima i meni je lično bilo zanimljivo da ih pogledam jer je stvarno pametna i zanimljiva mlada žena :)