„A jel’ ti znaš sve ove ljude ovdje?“ pitao me Šilja.

„Pa otprilike nekih 80% znam, mada sam neke prvi put vidjela sad, ali ih znam“, odgovorih.

To je taj vječiti problem koji imam kad trebam nekom objasniti šta znači „oživljavanje avatara“, odnosno pretvaranje online poznanstva u stvarno, offline poznanstvo. Kako objasniti nekom da na internetu pratim i komuniciram sa stotinama ljudi, da stvarno znam šta rade, čime se bave i kako razmišljaju o određenim temama, a da se nismo nikad vidjeli. I onda kad se sretnemo obično prvo konstatujemo ko koliko liči na avatar koji ga inače predstavlja u internet svijetu, a zatim nastavimo sa pričom i zezanjem kao da smo skupa proveli ne znam koliko vremena.

Zato volim iskoristiti svaku priliku za druženje uživo sa internet poznanicima i prijateljima, pa sam poziv na #TweetUpBL dočekala sa radošću. To je ujedno bilo i moje treće druženje sa Banjalukom od ljetos i moram priznati da mi se taj grad iz posjete u posjetu sve više sviđa.

Ali, da krenem redom i napravim kratki presjek dešavanja.

Putovanje autobusom „po šumama i gorama naše zemlje ponosne“, odnosno u prevodu upoznavanje sa autobuskim stanicama Žepča, Maglaja, Doboja, Dervente i Prnjavora. Ja imam svoju taktiku – kad god putujem popijem Radovana (tako zovem Rodavan, tabletu protiv mučnine) koja me ošamuti pa put fino većim dijelom prespavam.

U Banjaluku smo stigli u 13:15, tačno u minut po redu vožnje i smjestili se u hotel „Palas“, ne u centru nego u epicentru grada odakle je sve blizu pa smo i mi pješaci uživali.

U šetnji gradom koju smo napravili malo nakon dolaska sreli smo ekipu iz Srbije koja je došla sa 3 automobila dan ranije. Druženje je već tu počelo, kao lagano zagrijavanje za #TweetUpBL zakazan za 17 sati.

Kafana „Lav“ je bila mjesto na kojem smo se okupili i družili do nešto iza 21 sat. Fotografije najbolje govore o tome kako je sve izgledalo, a čitajući izjave i komentare svih učesnika čini se da su uglavnom svi oduševljeni. Bilo nas je sa raznih strana, iz Zenice, Sarajeva, Banjaluke, Sanskog Mosta, Mrkonjić Grada, iz Srbije i Hrvatske, sve skupa 40-ak ljudi čini mi se. Obzirom da je kod nas Twitter tek u začetku ovo je zaista veliki broj učesnika.

Pričalo se, razmjenjivala su se iskustva, upoznavalo se, jelo se (i pilo, naravno), a u „oficijelnom“ dijelu (koji je trajao čak minut i po) je Zoran Torbica predstavio servis snajper.ba. Na kraju smo se dalje razišli po gradu.

Nas nekoliko je otišlo da gleda koncert Dubioza Kolektiv u DFK klubu. Ja sam nedavno rekla da su oni i Hladno pivo jedini muzičari koje mogu slušati u svim raspoloženjima. Zato je meni na koncertu bilo odlično, mada ni sama nisam vjerovala da nakon čitavog dana na nogama mogu još onoliko skakati. Činjenica, ne koliko je skakao @SrkiPuhalo, ali dovoljno :D

Sutradan smo nastavili druženje u gradu, uz kafu i čavrljanje, a oko podne smo krenuli kućama, na različite strane.

Šta reći na kraju? Možda ono što sam tvitnula vozeći se u autobusu.

Definitivno bih propisala ovakva druženja što češće, jer vraćaju optimizam i daju snagu. Vjerujem da nisam jedina koja se tako osjeća.

Na kraju se moram zahvaliti sponzorima (m:tel i Hemofarm) koji su omogućili da se okupimo u ovolikom broju. Mislim, ne moram ali red je, jel’ tako :) A naravno, ništa od svega ne bi bilo moguće bez domaćina Dragana Močevića i Prime Communications, zato njima ide poseban naklon :)

I naravno, da ne bude zabune, Šilja sa početka teksta nije izmišljen lik, nego još jedan “oživljeni avatar”, tviteraš pod nickom @colonel_cody koji mi je poklonio fotografiju fiće (ovu ovdje). I njemu hvala, naravno.

Ostale neću da spominjem poimenično jer se bojim da ću nekoga preskočiti. A svi su bili divni i niko ne zaslužuje da ga izostavim :)

Ostali tekstovi o #TweetUpBL:

1. Nezavisne novine – Tviteraši iz regiona u gradu na Vrbasu (Foto)
2. Blog.ITseminar.org – Imate prijatelje
3. Zenica – Online – Dan i noć u Banjaluci
4. Ka5an – Štelovanje glave
5. Snajper blog – Lansiran Snajper.ba na #TweetUpBL
6. ByAlf – Ekipa na okupu! #TweetUpBL

Fotografije sa #TweetUpBL

1. by Plagosus – galerija ovdje
2. by AlfBl – galerija ovdje

Kako vam mogu pomoći?

13 COMMENTS

  1. Hana, svaka čast za tekst. Ne znam za ostale, ali primio sam količinu pozitivne energije koja će me “držati” do maja meseca. Očekujem da će do tada biti organizovan neki novi #TweetUp. Sve čestitke organizatoru i svim učesnicima skupa.
    Nadam se da ćemo se vidjeti uskoro. :-)

      • Koliko je od ovih 40-ak sa slike bilo iz banjaluke? To je onako samo prijedlog tebi (kao najpoznatijoj twitterasici :p ).. Sarajevo ti je “dok se okrenes” itd.. Lakse je ljudima iz BL i SA doci u Zenicu nego sarajlijama i zenicanima otici u BL (jos ako u ovo vrijeme zime i odrona idete preko vlasica..). A iskreno sto se tice zenice.. ne bih ti mogao garantovati da bi se iko osim tebe i vucka pojavio (ja bi, ali je prisustvo single,hot dama na gore navedenom tweetup-u bio jako.. nikakav.. a ni holesterol mi ne dozvoljava bas ove silne kobasice i snicle)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.