„A jel’ ti znaš sve ove ljude ovdje?“ pitao me Šilja.

„Pa otprilike nekih 80% znam, mada sam neke prvi put vidjela sad, ali ih znam“, odgovorih.

To je taj vječiti problem koji imam kad trebam nekom objasniti šta znači „oživljavanje avatara“, odnosno pretvaranje online poznanstva u stvarno, offline poznanstvo. Kako objasniti nekom da na internetu pratim i komuniciram sa stotinama ljudi, da stvarno znam šta rade, čime se bave i kako razmišljaju o određenim temama, a da se nismo nikad vidjeli. I onda kad se sretnemo obično prvo konstatujemo ko koliko liči na avatar koji ga inače predstavlja u internet svijetu, a zatim nastavimo sa pričom i zezanjem kao da smo skupa proveli ne znam koliko vremena.

Zato volim iskoristiti svaku priliku za druženje uživo sa internet poznanicima i prijateljima, pa sam poziv na #TweetUpBL dočekala sa radošću. To je ujedno bilo i moje treće druženje sa Banjalukom od ljetos i moram priznati da mi se taj grad iz posjete u posjetu sve više sviđa.

Ali, da krenem redom i napravim kratki presjek dešavanja.

Putovanje autobusom „po šumama i gorama naše zemlje ponosne“, odnosno u prevodu upoznavanje sa autobuskim stanicama Žepča, Maglaja, Doboja, Dervente i Prnjavora. Ja imam svoju taktiku – kad god putujem popijem Radovana (tako zovem Rodavan, tabletu protiv mučnine) koja me ošamuti pa put fino većim dijelom prespavam.

U Banjaluku smo stigli u 13:15, tačno u minut po redu vožnje i smjestili se u hotel „Palas“, ne u centru nego u epicentru grada odakle je sve blizu pa smo i mi pješaci uživali.

U šetnji gradom koju smo napravili malo nakon dolaska sreli smo ekipu iz Srbije koja je došla sa 3 automobila dan ranije. Druženje je već tu počelo, kao lagano zagrijavanje za #TweetUpBL zakazan za 17 sati.

Kafana „Lav“ je bila mjesto na kojem smo se okupili i družili do nešto iza 21 sat. Fotografije najbolje govore o tome kako je sve izgledalo, a čitajući izjave i komentare svih učesnika čini se da su uglavnom svi oduševljeni. Bilo nas je sa raznih strana, iz Zenice, Sarajeva, Banjaluke, Sanskog Mosta, Mrkonjić Grada, iz Srbije i Hrvatske, sve skupa 40-ak ljudi čini mi se. Obzirom da je kod nas Twitter tek u začetku ovo je zaista veliki broj učesnika.

Pričalo se, razmjenjivala su se iskustva, upoznavalo se, jelo se (i pilo, naravno), a u „oficijelnom“ dijelu (koji je trajao čak minut i po) je Zoran Torbica predstavio servis snajper.ba. Na kraju smo se dalje razišli po gradu.

Nas nekoliko je otišlo da gleda koncert Dubioza Kolektiv u DFK klubu. Ja sam nedavno rekla da su oni i Hladno pivo jedini muzičari koje mogu slušati u svim raspoloženjima. Zato je meni na koncertu bilo odlično, mada ni sama nisam vjerovala da nakon čitavog dana na nogama mogu još onoliko skakati. Činjenica, ne koliko je skakao @SrkiPuhalo, ali dovoljno :D

Sutradan smo nastavili druženje u gradu, uz kafu i čavrljanje, a oko podne smo krenuli kućama, na različite strane.

Šta reći na kraju? Možda ono što sam tvitnula vozeći se u autobusu.

Definitivno bih propisala ovakva druženja što češće, jer vraćaju optimizam i daju snagu. Vjerujem da nisam jedina koja se tako osjeća.

Na kraju se moram zahvaliti sponzorima (m:tel i Hemofarm) koji su omogućili da se okupimo u ovolikom broju. Mislim, ne moram ali red je, jel’ tako :) A naravno, ništa od svega ne bi bilo moguće bez domaćina Dragana Močevića i Prime Communications, zato njima ide poseban naklon :)

I naravno, da ne bude zabune, Šilja sa početka teksta nije izmišljen lik, nego još jedan “oživljeni avatar”, tviteraš pod nickom @colonel_cody koji mi je poklonio fotografiju fiće (ovu ovdje). I njemu hvala, naravno.

Ostale neću da spominjem poimenično jer se bojim da ću nekoga preskočiti. A svi su bili divni i niko ne zaslužuje da ga izostavim :)

Ostali tekstovi o #TweetUpBL:

1. Nezavisne novine – Tviteraši iz regiona u gradu na Vrbasu (Foto)
2. Blog.ITseminar.org – Imate prijatelje
3. Zenica – Online – Dan i noć u Banjaluci
4. Ka5an – Štelovanje glave
5. Snajper blog – Lansiran Snajper.ba na #TweetUpBL
6. ByAlf – Ekipa na okupu! #TweetUpBL

Fotografije sa #TweetUpBL

1. by Plagosus – galerija ovdje
2. by AlfBl – galerija ovdje