Vrlo često se suočim sa pitanjem koristi od pisanja bloga. Da li postoji neka korist od svega toga ili je to onako, hobi za besposlene? Pa evo da pokušam sumirati u jednom postu sve koristi koje sam ja dobila pisanjem ove moje Cyber Bosanke.

Realno, kada sam počela sa pisanjem na ovom blogu, tamo nekad polovinom 2009. godine, htjela sam da imam mjesto na kojem ću pisati pod svojim imenom jer me odavno vodi ideja da želim pisanje staviti na prvo mjesto u svom životu. Ne kao hobi. Procijenila sam da mi je blog pogodan za vježbanje i testiranje sebe lično. Nakon odabira domene i pokretanja bloga krenula je ova priča koja eto još uvijek traje i čini se da će trajati još dugo :)

Za 2,5 godine je moj blog postigao neke rezultate. Google Analytics kaže da ga mjesečno posjeti cca 3600 ljudi koji naprave nekih 5000 posjeta. To su brojke iz zadnjeg mjeseca. Kada pišem rjeđe (a znalo se i to dešavati) onda brojke padnu. Realno nemam pojma je li ova cifra znači da je blog posjećen, ali vrtim se u nekom vrhu na BHblog.net listi, a nije mu loša pozicija ni na listi blogova koji prave najveći buzz u regionu. U svakom slučaju ima neke čitaoce, ima i redovne čitaoce koji se povremeno jave, pa mislim da ovo što pišem očito zanima i još nekog osim mene :) I naravno, drago mi je zbog toga.

Kakvu korist onda imam od svega toga?

Materijalnu za sada ne. Lagala bih kad bih rekla da ne bih voljela pisati blog i za to dobijati novac, ali za sada tako nešto nije moguće i ne znam da li će ikada biti. Međutim, kada bi se sve ostale koristi koje mi je on donio mogle preračunati u pare ispostavilo bi se da sam ja već jako bogata. Kako?

Omogućio mi je da ne budem “repa bez korjena”, odnosno neku vrstu poznatosti. Pomogla mi je do sada više puta u različitim situacijama. Na primjer, kad sam kontaktirala neke ljude za informacije ili intervjue – pristajali su i pomagali mi uz riječi da znaju ko sam i da su čitali neke moje tekstove. Bila sam im poznata na neki način i samim tim sam lakše ostvarivala kontakt sa njima.

Pišući blog sam stekla neku vrstu samopouzdanja pa sa čoJkom pokrenula magazin Zenica-Online. Činjenica, ni od njega nismo nešto posebno zaradili, ali se zna desiti da neko uzme reklamu na njemu, a nedavno smo od jednog zeničkog privatnika dobili i laptop na poklon. Ovaj gradski magazin je nastao i radi na svim principima koje sam naučila i upoznala zahvaljujući mom ličnom blogu i direktan je njegov proizvod, na neki način. Zato sve što je vezano za njega smatram nekom vrstom koristi od Cyber Bosanke, pa čak i sva poznanstva i status koji smo dostigli u Zenici pišući ga.

Blog Cyber Bosanka je moja baza, osnov iz koje nastaju sve moje ostale aktivnosti na internetu. Imam i dosta pratilaca na Twitteru i sigurna sam da ih ne bi bilo u tolikom broju da nema bloga. A sve skupa je dovelo do toga da me internet zajednica zna i cijeni, što je još jedna korist. Kako? Zahvaljujući blogu i toj “poznatosti” su me zvali na konferencije, da učestvujem ili budem službeni bloger. Tako sam bila na Paliću i u Zagrebu i na BlogOpenu. Za ove konferencije se vrlo lako može čak i izračunati koliko bi koštale da nisam bila pozvana pa tako dobijemo i materijalnu korist koju sam ostvarila indirektno.

Bilo je tu još mnogo stvari. Sjećate se kako sam dobila brdo štrudle zbog bloga :D I posao koji trenutno radim (urednik na Intermezzu) sam dobila zahvaljujući blogu – on mi je bio najveća referenca.

A tek ljude koje sam upoznala zahvaljujući blogu? Vrijede puno i to je nešto što se nikako ne može platiti novcem, a evo da vam kažem – promijenili su mi i obogatili život milion puta :)

Pa kad se sve sabere i oduzme mogu ja vas da pitam – ima li koristi od pisanja bloga?