Israelism movie

Ako iko spasi ovaj naopaki svijet, to će biti mladi ljudi. Ljudi, omladina rođena iza 90-tih, ili još prije 2000-tih. Ne znam ni kako se više zovu po generacijama – Gen-Z ili nebitno, znate na šta mislim.

To mi je glavni utisak nakon gledanja filma “Israelism”. Pogledah ga maloprije konačno, jer projekcije nisu uvijek moguće širom svijeta. S vremena na vrijeme omoguće da ga pogledate “on demand” online, pa sam to iskoristila ove nedjelje.

I vrijedilo je, itekako je vrijedilo. Jer pomaže da shvatite suštinu zbog čega je odnos svijeta prema Palestini i Palestincima takav kakav jeste. S naglaskom na Izrael prije svega. Pomaže da shvatite zašto patnja i bol Palestinaca nisu vidljivi ili važni jednako kao patnja i bol bilo koga drugog na ovom svijetu. Mislim, bijelaca prije svega, da budemo iskreni, jer nije da se neko posebno zabrinjava ni zbog tragedija i muka Sudanaca ili djece u Kongu, a da ne spominjem Sirijce, Ujgure i sl.

Uglavnom, “Israelism” je dokumentarni film o tome kako se odgajaju mladi Jevreji prije svega u Americi. I njih nekoliko, prije svega Simone Zimmerman, pričaju o tome kako su odrastali, prolazili kroz kampove, učili o Izraelu i nikad se maltene nisu sreli s pojmom Palestina ili Palestinci. I onda se desi u životu da se sretnu s tim i da počnu postavljati pitanja na koje im niko ne da odgovore. Pa ih krenu tražiti sami.

Simone je došla do toga da ode u Palestinu i da se upozna sa istorijom i sa njihovim pričama i realnošću. I duže od 10 godina tu priču dalje širi u Americi, pa i ovim filmom, okupljajući istomišljenike. I ne možete ni zamisliti koliko je to teško i sa koliko se neprijateljstva susreće stalno. I odbacivanja unutar svoje zajednice, porodice, od strane bivših prijatelja.

Tu je još nekoliko njih koji imaju slična iskustva, poput bivšeg IDF vojnika koji je smogao snage da počne pričati javno o svemu što je radio i doživljavao. I naravno, puno je tu onih koji se ne slažu s njima i koji ih osuđuju i koji su im i prijetnja.

Ali me fascinirala snaga baš tih mladih ljudi koji se okupljaju i protestuju i koji imaju hrabrost da dođu ispred AIPAC-a i glasno iskažu svoje neslaganje, te ih naravno tu i hapse. I to ih ne pokoleba.

Zato kažem, ako će ko spasiti ovaj svijet, to će biti mladi. Posebno kad čujete njih i uporedite ih sa starim kreatorima mišljenja koji im se suprotstavljaju. Zato ovaj film daje tračak nade koji mi je realno falio.

I zato preporuka – kad i ako budete mogli pogledajte “Israelism”. Više informacija o projekcijama možete pronaći na njihovoj stranici ovdje – www.israelismfilm.com Vrijedi svake minute.