Autor: Hana Kazazović

Kako napisati osvrt na knjigu koja vjerovatno može ponijeti epitet jedne od najboljih koje sam ikada pročitala? Vjerujte da ne znam. Knjigu “Kuća sećanja i zaborava” sam pročitala prije 20-ak dana i od tada sjedala da pišem o njoj nekoliko puta. Međutim, šta god da bih napisala zvučalo mi je potpuno banalno.

Zato ću pokušati da jednostavno kažem o njoj nekoliko rečenica, onako kako sam ih rekla mami nakon čitanja. Sjedili smo za ručkom i ja sam samo rekla:

“Pročitala sam knjigu koja me ne pušta nikako i koju bi trebali pročitati svi ljudi bar sa Balkana, ako već ne mogu svi na svijetu”.

Zaista to mislim i ovo je prvi put da sam ja za neku knjigu pomislila da bi trebala biti dio obavezne literature za sve.

Filip David je pisac o kojem ja ne trebam posebno govoriti. Ne samo da ne trebam, nego se iskreno i ne osjećam dostojnom pisanja o njemu. Ako ne znate ko je, preporučujem vam da sami pročitate nekoliko rečenica o njemu ovdje http://www.laguna.rs/a329_autor_filip_david_laguna.html

Knjiga “Kuća sećanja i zaborava” govori o četiri prijatelja i njihovim životima nakon Holokausta. Međutim, ovo nije samo priča o Holokaustu. Pisac kroz priče njih četvorice priča o zlu, o sjećanju i zaboravu, o životu i bolu. Svojim rečenicama i pitanjima koje postavlja kroz svoje likove i vas navodi da se pitate i da razmišljate.

“Zašto postoji čovek” – jedno od pitanja iz knjige koje ja postavim sebi bar nekoliko puta dnevno, gledajući svijet i dešavanja oko sebe.

“Razumeti, znači i opravdati. Trebalo bi izmisliti novi jezik kad se razgovara o zlu, jer se ovim našim načinom govora i razmišljanja dubina zla ne može iskazati” – rečenica nakon kojih sam zatvorila knjigu i dugo razmišljala o njima.

Dio knjige u kojem Albert Vajs dobije priliku da bira sjećanje ili zaborav će vas natjerati da i sami razmišljate o tome šta biste uradili. Da li izabrati sjećanje u kojem se nalazi sve lijepo iz života, ali i sav bol i patnja koju ste doživjeli ili zaborav koji nosi olakšanje ali i gubitak i onog lijepog.

“Šta nam u svemu što smo proživeli nedostaje? Nešto jako važno, za čim tragamo, uzalud tragamo. Nedostaje smisao našeg stradanja. A zlo upravo svemu čega se dotakne oduzima smisao“

Ovaj roman takođe nije samo priča o Holokaustu, nego o svim žrtvama nevinih stradanja. Zlo, bol i patnja su univerzalni, bez obzira na vrijeme i okolnosti u kojima su nastali.

Sve ove teške teme su napisane tako da vam ipak neće biti teško čitati o njima. Filip David je vrhunski pisac i svaka njegova rečenica je malo remek djelo. Potpuno mi je jasno zašto je ova knjiga dobila Ninovu nagradu za 2014. godinu.

Ja ću je pročitati još jednom, prije nego je poklonim nekom dalje. A vas pozivam da u komentarima napišete zašto biste je voljeli pročitati. Jedan komentar ću izabrati i nagraditi knjigom, kao i do sada.

Komentare pišite ispod ovog teksta do subote (9.5.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

2015-04-18 10

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu