Autor: Hana Kazazović

Ovo je tekst o programu kojeg koristim svaki dan više od 3 godine, za sve što mi je bitno zapisati i imati sačuvano u životu. Znam da postoje drugi alati koji mogu služiti istoj svrsi, ali ja sam navikla na njega i savršen mi je za sve ono za šta ga koristim. Spomenula sam ga u komentaru na Facebooku pa me nekoliko njih zamolilo da napišem tekst o tome za šta ga sve koristim i zbog čega ga toliko volim.

U pitanju je Evernote čiji je slogan “Remember everything” (pamti sve). U njihovom logu je slon, jer stvarno ima pamćenje kao slon :D

Evernote je meni online rokovnik za sve. Zamislite da imate u stvarnom offline životu rokovnik koji je stalno uz vas i u koji ćete upisivati sve što vam je važno – od svakodnevnog dnevnika, preko recepata do evidencije o plaćenim računima.

E sad zamislite koliko bi vam takvih papirnatih rokovnika trebalo i kako biste se snalazili sa njima. Kako biste našli neki podatak koji vam je važan? Kako biste uopšte organizovali podatke u njemu?

Evernote je moj beskonačni, elektronski “rokovnik” koji ima najbolju ikad izmišljenu opciju za nas koji nismo usavršili vještine sortiranja bilo čega – opciju “search”.

Koji god da vam podatak treba i kako god da ste ga “složili” u Evernoteu – opcija “search” spašava situaciju. Da samo znate koliko puta su me muž ili mama i tata pogledali kao da sam vanzemaljac nakon što bi u razgovoru spomenuli nešto, a ja im nakon par trenutaka rekla “to je bilo tad i tad”.

Za šta ja koristim Evernote?

1. Dnevnik

2013. sam počela da pišem dnevnik svako veče. Nije to onaj tinejdž dnevnik sa presovanim ružama, srceparajućim citatima i fotografijama zalazećeg sunca. Ovo je pravi, ozbiljni dnevnik o tome šta je bilo bitno taj dan. U jednoj do 3 rečenice zapišem gdje sam bila, je li neko bio bolestan, ako sam nešto kupila ili platila (veće kupovine, ne ono hljeb i mlijeko naravno), te ako se nešto neobično desilo taj dan.

2015-05-05 13

Na primjer pomaže mi da se sjetim kad sam se zadnji put šišala :D Samo ukucam šišala u “search” i izbaci mi sve gdje sam spomenula tu riječ, a ja onda po datumu nađem zadnju. Pomaže da na primjer nađem kad sam zadnji put bila u Sarajevu. Samo ukucam u pretragu “Sarajevo” i nađem datum.

Prošle godine sam čak posebno stavljala tagove za sva putovanja jer sam svaki dan pisala u posebnu karticu. Ove godine za svaki mjesec otvaram karticu i u njoj pišem datume.

U suštini nema pravila – kartice organizujete onako kako vama najviše odgovara.

2. Listu zahvalnosti

Takođe od 2013. svaki dan uveče pišem listu zahvalnosti. Svako veče sumiram dan te nakon zapisivanja u dnevnik zapišem i koje su to 3 stvari zbog kojih sam zahvalna taj dan. Od ove godine osim te 3 zapisujem i 3 lijepe stvari koje su se desile u tom danu te 3 moje želje. Fokus na pozitivno, zapisivanjem ovih stvari ga oštrim, a kad mi padne raspoloženje uvijek mogu da se podsjetim šta je to sve lijepo u mom životu.

3. Evidencija o računima

Za ovu evidenciju je moj tata sebi napravio kutiju u koju stavlja sve račune, a pamtim i rokovnik u koji je redovno upisivao sve rate kredita. Kod mene je jedna elektronska sveska u Evernoteu nazvana Kuća, a u njoj je podsveska “računi”. Tu svaki od onih kojima plaćam mjesečne usluge ima svoju karticu sa evidencijom kad sam račun platila.

Procedura je ovakva – kad mi stigne novi račun ja otvorim Evernote i upišem njegov broj i iznos. Račun odložim u fasciklu za neplaćene. Kad ga platim, odmah upišem u Evernote da je plaćen a račun prebacim u fasciklu za plaćene.

Kod mene je to malo ubrzano jer već odavno račune plaćam elektronski pa plaćanje i prebacivanje traje pola sata, sve za istim stolom. Ali svakako može i u varijanti kad ih plaćate fizički u bankama ili na pošti.

4. Recepti

Nisam neko ko puno vremena provodi u kuhinji, a posebno ne neko ko stalno sprema različita jela. Moje kuhanje će vjerovatno dobiti i zaseban tekst u kategoriji “humor”. Ono što je bitno jeste da već odavno recepte tražim na internetu – blogovima i namjenskim stranicama za njih poput Coolinarike. I kad ga nađem, onda mi je mnogo lakše da ga samo “zakačim” u svoj elektronski rokovnik, nego da ga prepisujem.

Lako je izbaciti neki koji vam se više ne sviđa. Lako je dodati neki, ili dopisati sastojak koji ste sami ubacili u jelo a nije pisalo na receptu. Malo je možda nezgodno kad krenem da kuham jer moram telefon nositi sa sobom. Tačnije, dio koji me kod toga najviše nervira je brzo gašenje ekrana – taman krenem čitati šta dalje trebam ubaciti na primjer i u pola rečenice se ekran ugasi, a meni ruke zauzete. Ali i to se da riješiti. Da češće kuham sa recepata sigurno bih produžila vrijeme upaljenosti ekrana.

5. Sve za posao

Sve ono što meni treba u mom poslu vezano za klijente za koje radim. Svi podaci koji su bitni, sve evidencije o urađenom – planiranom – zamišljenom.

Sve ono što se tiče određenog projekta – od početnog emaila pa do svih stavki koje se u toku rada pojave – sve ubacujem tu i pratim na jednom mjestu. Pomoglo mi do sada milion puta, jer kako rekoh nisam majstor organizacije, često se zagubim u svemu.

6. Čuvanje ideja

Ovo je posebno važna stavka. Desi se tokom dana da mi padne na pamet neka ideja. Kad god sam ih pokušala zapamtiti a da je nisam zapisala – zaboravila bih je. „Pametan piše, budala pamti“ – kao da je po meni nastalo. Zbog toga sam se natjerala da zastanem i otvorim Evernote aplikaciju na telefonu, te u nju upišem to što mi je „sinulo“. Ok, priznajem, nekad upišem to i na Google Keep pa pustim da odstoji koji dan. Ako se i nakon par dana čini kao ideja, onda prepišem u Evernote.

Ono što je bitno reći jeste da Evernote možete instalirati na svoj računar, možete ga otvarati kao web stranicu, a možete ga skinuti i kao aplikaciju (Android ili iOS, imaju obe naravno). Gdje god da upišete promjenu, ona se sinhronizuje sa vašim računom i imate je sačuvanu. Možda u početku treba mrvica više vremena da se snađete sa njim i naviknete. Nakon toga je po pitanju njegove primjene granica samo vaša mašta.

I da, ja koristim osnovnu, besplatnu verziju i potpuno mi zadovoljava sve potrebe već godinama. Kako napomenu u komentaru Draža – ona dozvoljava 60 MB uploada mjesečno, što je meni dovoljno jer ne stavljam u njega puno fotografija i sličnih, “težih” stvari :)