Juče je na Depo portalu objavljen tekst koji kritikuje Gemius Audience mjerenje posjećenosti i vidim da je na mnogo mjesta isti citiran, kopiran i sl. U prevodu, mnogi su se pronašli u njemu, posebno oni koji ne učestvuju u Gemius mjerenju. Uglavnom, najveća zamjerka jeste na način mjerenja, konkretno na njegovu tačnost, a kao alat kojim se dobijaju tačni i vjerodostojni rezultati navodi se Google Analytics.

Uopšte nemam namjeru braniti Gemius mjerenje, nego se moram osvrnuti na jednu drugu stvar.

Priznajem, ja sa svojim mini gradskim magazinom učestvujem u mjerenju, ali lično svoje stranice pratim na Google Analyticsu kojem više vjerujem. Zašto sam onda pristala na Gemius Audience?

Zato što sam htjela da vidim razliku u mjerenju i da se uporedim sa drugima. Iskreno, bez obzira što mi svi ganjamo neku vrstu posjećenosti meni ona nije primarni razlog postojanja Zenica-Online, pa mi i ne smeta što su moje statistike tamo objavljene sa drugima.

S druge strane, sve i da je Gemius audience mjerenje 100% pogrešno i netačno javlja se jedan drugi problem – problem poređenja.

Zamislite da ste zaposleni u marketinškoj agenciji i dođe vam firma za proizvodnju čokolade sa željom da se reklamira na internet portalima. Vi imate dvije varijante.

– Prva je da uzmete listu Gemius Audience (ovu koju ja npr. svaki mjesec “dignem” na Slide Share – lista posjećenosti GA) i da na osnovu nje uporedite portale i napravite plan za reklamiranje.
– Druga varijanta je da sjednete sami i krenete sa popisivanjem portala, svih koji postoje, pa da ih onda cimate da vam daju pristup Google Analyticsu, pa da to onda sami poredite, napravite neku tabelu, šta li. I onda na osnovu toga kreirate plan reklamiranja.

Ima i treća opcija – Google Ad Planner, za koji kažu da olakšava posao. Meni je lično još uvijek malo konfuzan, ne snalazim se najbolje tu.

Šta hoću da kažem? Ne branim Gemius, ali mislim da bi sve bilo puno lakše kada bi postojala otvorena lista portala i stranica sa posjećenosti po Google Analyticsu na kojoj bi se svi mogli nekako uporediti. Transparentno da se zna ko kako kotira i ko koliko ima posjeta. Mi konkretno nemamo ni spisak sa linkovima svih portala koji postoje i rade na prostoru BiH, a kamoli neki kvalitetan način da se oni uporede.

Međutim, ne znam zašto mislim da mnogi ne bi pristali da daju svoj pristup Google Analyticsu da se pojavi neko takav ko bi mjerio na osnovu njega. A time bi se svakako olakšao posao i agencijama, a i svim ostalim firmama koje razmišljaju o reklamiranju na internetu a ne žele da ih agencije “pale” i htjeli bi sami da kontrolišu u šta ulažu novac.

Tako ja mislim, a voljela bih čuti i vaše mišljenje.