Juče je na Depo portalu objavljen tekst koji kritikuje Gemius Audience mjerenje posjećenosti i vidim da je na mnogo mjesta isti citiran, kopiran i sl. U prevodu, mnogi su se pronašli u njemu, posebno oni koji ne učestvuju u Gemius mjerenju. Uglavnom, najveća zamjerka jeste na način mjerenja, konkretno na njegovu tačnost, a kao alat kojim se dobijaju tačni i vjerodostojni rezultati navodi se Google Analytics.

Uopšte nemam namjeru braniti Gemius mjerenje, nego se moram osvrnuti na jednu drugu stvar.

Priznajem, ja sa svojim mini gradskim magazinom učestvujem u mjerenju, ali lično svoje stranice pratim na Google Analyticsu kojem više vjerujem. Zašto sam onda pristala na Gemius Audience?

Zato što sam htjela da vidim razliku u mjerenju i da se uporedim sa drugima. Iskreno, bez obzira što mi svi ganjamo neku vrstu posjećenosti meni ona nije primarni razlog postojanja Zenica-Online, pa mi i ne smeta što su moje statistike tamo objavljene sa drugima.

S druge strane, sve i da je Gemius audience mjerenje 100% pogrešno i netačno javlja se jedan drugi problem – problem poređenja.

Zamislite da ste zaposleni u marketinškoj agenciji i dođe vam firma za proizvodnju čokolade sa željom da se reklamira na internet portalima. Vi imate dvije varijante.

– Prva je da uzmete listu Gemius Audience (ovu koju ja npr. svaki mjesec “dignem” na Slide Share – lista posjećenosti GA) i da na osnovu nje uporedite portale i napravite plan za reklamiranje.
– Druga varijanta je da sjednete sami i krenete sa popisivanjem portala, svih koji postoje, pa da ih onda cimate da vam daju pristup Google Analyticsu, pa da to onda sami poredite, napravite neku tabelu, šta li. I onda na osnovu toga kreirate plan reklamiranja.

Ima i treća opcija – Google Ad Planner, za koji kažu da olakšava posao. Meni je lično još uvijek malo konfuzan, ne snalazim se najbolje tu.

Šta hoću da kažem? Ne branim Gemius, ali mislim da bi sve bilo puno lakše kada bi postojala otvorena lista portala i stranica sa posjećenosti po Google Analyticsu na kojoj bi se svi mogli nekako uporediti. Transparentno da se zna ko kako kotira i ko koliko ima posjeta. Mi konkretno nemamo ni spisak sa linkovima svih portala koji postoje i rade na prostoru BiH, a kamoli neki kvalitetan način da se oni uporede.

Međutim, ne znam zašto mislim da mnogi ne bi pristali da daju svoj pristup Google Analyticsu da se pojavi neko takav ko bi mjerio na osnovu njega. A time bi se svakako olakšao posao i agencijama, a i svim ostalim firmama koje razmišljaju o reklamiranju na internetu a ne žele da ih agencije “pale” i htjeli bi sami da kontrolišu u šta ulažu novac.

Tako ja mislim, a voljela bih čuti i vaše mišljenje.

Kako vam mogu pomoći?

60 COMMENTS

 1. Otvorena lista portala i stranica sa posjećenosti po Google Analyticsu bi bila zgodna i zbog ciljanog oglašavanja. Ovako sa oglasima lupaju i vlasnici portala i oglašivači kao “maksim po diviziji”. Za sada je bitno da se baner vrti, a kome je namijenjen još nije važno. Otvorena analitika bi (bar meni) olakšala neke stvari…

   • Nije loša ideja, ali svatko čeka drugoga da to napravi pa da se onda okoriste tuđim radom.
    I još nešto, …samo najviše posjećeni portali žele da se vidi broj posjećenosti a ostali se kriju jer u protivnom samo sebi štete ..što je i logično (danas svi više osuđivaju početnike nego što ih bodre za naprijed).

    • Nema veze, svakako bi takvoj jednoj listi/stranici i bilo najzanimljivije raditi sa najposjecenijima. Lista bi bila elitistickog karaktera najvjerovatnije, ali bi sluzila svrsi.

 2. Gemius nije savrsen, ali nemamo konkurencije za njega, jer Google Adplanner nema BiH u listi zemalja.

  Takodje, Gemius prikazuje doseg neke web stranice prema stvarnim korisnicima, a ne posjete.
  Posjeta na gemius statistici su u rangu Google Analytics.

  Razlika izmjedju Google Analytics i Gemius je u tome, sto gemius ima podatke sta korisnike zanima, kakav je njihov status (plata, pol, godine…). Ovo je veliki plus za marketinske agnencije.

  Ali mislim da ova lista rijetko kome donese neku kampanju, sto bi trebao biti prvobitni cilj. Razlog tome je sto marketinske agencije tesko prihvataju nove portale.

  Kada se procita specifikacija Gemius liste, stoji podatak da se razlika izmedju visitors (cookies) i podataka na listi ne bi trebale razlikovati vise od 4%,
  medjutim kod mene to ide do cak 10%, sto znaci da sam tu ostecen.

  Mnogima gemius smeta jer na listi odredjeni mediji ne budu na onom mjestu koje bi oni zeljeli, tj. nemaju dovoljan doseg kod korisnika.

  Poslao sam Valicon-u (oni su zaduzeni za geius listu) email da ubace listu na nivou godine, ali taj prijedlog je odbijen.

 3. Ajde Nihade molim te kako to Gemius moze odrediti stvarni broj posjeta a kao google ne moze?

  Ako to do sad nisi prokljuvio u GA onda bi trebao detaljnije pogledati.

  Gemisu moze prikupiti podatke o godinama, zaposlenju u slicno ako im dozvolite i pustite online anketu. Zapravo, GEMIUS bi trebao platiti takvo istrazivanje da bi se provelo. Ja im to ne bi dzaba pustio. A zasto bi vi na taj nacin, bukvalno prodavali podatke marketing agencijama?

  Sa tom listom, neke marketinske agencije ucjenjuju portale i traze da se ukljuce u Gemius. EPH u Hrvatskoj, kao najveca izdavacka kuca vec je odbacila Gemius u Hrvatskoj.

  Svaki webmaster koji koristi GA zna da moze otvoriti pristup za klijenta koji moze pregledati statistiku: Sada i sa realtime pracenjem.
  Ne vidim problem u tome kada neki klijent zeli da zna za statistiku, da mu jednostavno dam pristup pa neka sam gleda kompletnu statistiku.

  Nema sta da ko pravi otvorenu listu, treba malo marketing manageri da dignu guzicu i pozovu site za koji su zainteresovani za oglasavanje i da traze pristup GA.

  S druge strane, iste te marketing agencije, uredno placaju 3 puta vece cifre printanim medijima, bez ikakvog nacina da znaju koliki su tirazu i ko cita te printane medije. Skoro svaki magazin u BiH ima preko 10.000 tiraz, bla bla… a zapravo, to je samo prica, i rijetki imaju preko 2000 komada mjesecni tiraz. Sto je smijesno za imalo ozbiljniji web site.

  ALi makreting agencije bez pogovore prihvate podatak da taj magazin ima 10.000 tiraz, i uredno plasiraju reklamu u print. Ne traze gemius, ne traze bilo kakav dokaz da je citanost zaista takva.

  Isto je sa TV stanicama, gdje Mareco vrsi mjerenje. Onda ti svaka tv stanica nadje statistiku po kojoj su oni najcitaniji. I tako godinama se pare od marketinga dijele, da bi se sad pokazalo da su rezultati potpuno pogresni, kada su telecom operateri koji imaju IP TV uslugu otkrili da objavljeni rezultati gledanosti odstupaju od njihovih podataka. A recimo da je uzorak na kojim, npr BH Telecom mjeri, cak 50.000 korisnika- toliko ima MOja TV korisnika.

  I fulate poentu price. Nije uopste bitno to ko ima vecu posjecenost, nego je poenta cijele price to da se web izdavacima namece jedan servis kojeg su odbacili u skoro svim drzavama, kako bi se rasporedio budzet oglasivaca kako nekome odgovara.

  A budzet za 2012. ukupno nije nimalo mali. Vec sada je jasno da se radi o milionima. A nema bas puno komercijalnih portala gdje treba da se potrose ti milioni.

  • Pa mogu odrediti zato jer imaju neki algoritam za to, sad koliko je taj algoritam ispravan ne bi ulazio u to.

   Na gemius listi se nigdje ne spominju posjete, nego stvarni korisnici.
   Ima i gemius posjete ali taj podatak se ne objavljuje.

   Ne moras meni objasnjavati sta je GA, ja sam godinama vec na web-u. Ova lista je prilika i manjim da dobiju neku kampanju i to je njen cilj, mada je rijetko ko dobije.

   Koja bi agencija cula za http://www.hitovi.ba da mene nema na listi?
   Niti jedna!

   Sad sto oni na depo.ba spominju 24sata.info, pa sta ako nisu u vrhu, nemaju veliki doseg korisnika.

   Na ovoj listi se ne ocjenjuje kvalitet nego kvantitet. Za vise detalja potrebno je kupiti aplikaciju.

   EPH je izasao sa liste jer nisu bili prvi, zato su izasli, zavist je to.

 4. I od pocetka pogresno razmisljas:

  kazes:
  “Zamislite da ste zaposleni u marketinškoj agenciji i dođe vam firma za proizvodnju čokolade sa željom da se reklamira na internet portalima. Vi imate dvije varijante.

  – Prva je da uzmete listu Gemius Audience (ovu koju ja npr. svaki mjesec “dignem” na Slide Share – lista posjećenosti GA) i da na osnovu nje uporedite portale i napravite plan za reklamiranje.
  – Druga varijanta je da sjednete sami i krenete sa popisivanjem portala, svih koji postoje, pa da ih onda cimate da vam daju pristup Google Analyticsu, pa da to onda sami poredite, napravite neku tabelu, šta li. I onda na osnovu toga kreirate plan reklamiranja.”

  Vidis li u cemu grijesis? Da sam ja klijent, i da vidim ovakvu recenicu nikad ti ne bi dao budzet za reklamu. Zasto?

  Kao marketing manager, i neko ko radi u marketing agenciji, u momentu kada ti neko dodje da ti prebaci budzet za reklamiranje cokolade, ti bi vec trebala da znas na kojim portalima bi se mogla naci reklama za cokoladu i kako reklamirati cokoladu. Druga stvar, sve agencije bi trebale vec imati sve GA pristupe svakom sajtu koji im je interesantan i sa kojim ce potpisati ugovor, odnosno svakom sajtu koji je imalo relevantan. A ne cekati da im sve dodje gotovo. Svaka marketing agencija bi morala imati svoju bazu webmastera i portala i gledati da potpise ugovore sa vlasnicima portala.

  Pa kad dodje covjek na sastanak, vec na tom sastanku se klijentu mogu pokazati statistike portala direktno iz GA, pa se iz GA moze analizirati za svaki portal do u detalje kada imaju najvise posjeta, koje doba dana, koji gradovi, koje drzave i sve ostale podatke koje mogu prikupiti sa GA.

  Umjesto toga, po ovome sto si napisala, klijent bi dobio spisak “najsposjecenijih portala” i naravno ne bi shvatio ono “najposjecenijih koji ucestvuju u istrazivanju” nego bi shvatio da nema uopste drugih portala.

  Tako i jesu navikli da “rade” u marketing agencijama. Da drugi sve rade a oni pare uzimaju. Prolazi to vrijeme i sve ce im biti teze tako raditi.

  • Da, u pravu si. Iskreno, nisam se nikad našla u situaciji da pričam sa bilo kakvom agencijom i ne znam kako one rade. Ovo što si ti opisao je najregularnija varijanta i lično bih voljela znati ako ima neka agencija da to sve radi tako kako treba.

 5. Nihade…. sorry, ali ne znas o cemu pricas.

  Prvo, na GA postoji nesto sto se zove Absolute Unique Visitors
  I vjeruj da Google sigurno ima bolji algoritam od nekih poljaka. Jer da je Gemius napravio tako dobar algoritam bio bi Google. Logicno, svakom…

  Znas zasto rijetko ko dobije kampanju? Zato sto su mali sajtovi za koji agencije nisu ranije cule tu radi opravdanja drugih sajtova koji su pristali na ovu igranku. I to treba da ti bude jasno. Moraju postojati drugi da bi se stvorio dovoljan kontrast i da se mogu utopiti budzeti u portale koji su pristali na tu igranku sa agencijama.

  Naravno, neke mrvice ce pokupiti i manji portali, samo da to sve skupa ljepse izgleda na papiru.

  Same brojke posjecenosti ne znace nista onome ko na pravi nacin razmislja o marketingu.

  Ti ako si krenuo u online biznis i nisi se pobrinuo da agencije znaju za tebe (jer kazes da nije istrazivanja da nikad ne bi cule za tebe) definitno trebas mijenjati profesiju.

  • Da ima Absolute Unique Visitors, ali ovi iz Gemiusa imaju nesto slicno Visitors (Cookies), te na osnovu toga dobiju ove podatke sa liste, tj. skinu mi cca 10%.

   Ne bi ulazio u to kakav je to algoritam.

   Ja nisam strucnjak za marketing, ja sam dipl.ing elektrotehnike, web stranice su mi hobi (imam i dopunsku djelatnost za taj hobi), mada na njima zaradim vise nego u firmi gdje radim.

   Da znam prodati reklamu, sigurno bi sad bio sam svoj sef :D

   • Ako gemius koristi Cookies da zna ko je stvarni posjetilac, e onda nemaju pravu statistiku. Ja recimo sam software developer i upoznat sam kako to radi. Svaki korisnik moze imati 5 različitih browsera, i svaki od njih nudi funkcionalnost uklanjanja kojom se mogu ukloniti cookies, što znači da ja na svojoj stranici mogu nabiti posjetu od 10000000 posjetilaca dnevno. Tako da se meni čini kao loš algoritam, ustvari nikakav.

 6. @Nihad — Kazu sljedece:
  “Podatke u GemiusTraffic je prikupio JavaScript kod koji prati promet na svoje web stranice. Svaka posjeta ostavlja trag na GemiusTraffic platformi. Registrirovani pregledi su osnova za izračunavanje statistike daljnje upotrebe. Za identifikaciju korisnika interneta, GemiusTraffic koristi cookie.”

  A sta cemo sa userima koji u opcijama iskljucuju JavaScript (ima ih dosta) ili sa userima koji brisu cookije ili postave browser tako da ne prihvata cookije?
  Ono gdje Gemius tvrdi da je bolji od GA jeste geolokacijski podaci. Taj algoritam je i nekad mozda bio bolji od GA (mada licno u to ne mogu da povjerujem) ali danas, sigurno nije.

  na kraju krajeva, uspjesnost kampanje na nekom sajtu nema veze sa brojem posjeta nego sta se zeli postici. Cesto je dovoljan mali broj prikazivanja, da bi se postigao cilj. Pisao sam o tome na MuskiPortal.com na kraju teksta: http://www.muskiportal.com/kolumna-kad-ublehasi-iz-marketing-agencija-trose-tude-pare/
  kako se može dobiti rezultat sa minimalnim budžetom, navest ću samo primjer Aleca Brownsteina, mladog kreativca koji je odlučio da koristi Google Adwords (opet taj Google), kako bi dobio posao snova.

  Pala mu je na pamet genijalna ideja, da putem Google Adwords servisa, targetira reklamu ispred prvih rezultata na tražene riječi/imena vodećih direktora kreative u najboljim agencijama u New Yorku, tako da kada isti Googlaju svoje ime na Google-u, prvi rezultati pokazuju poruku u kojoj se Alec Brownstein predstavio i tražio posao.

  Targetirao je samo 5 najpoznatijih ljudi u branši, četvorica su ga pozvala na razgovor za posao, a dvojica su mu i ponudila posao. Odabrao je bolju ponudu. Na cijelu kampanju, potrošio je tričavih 6 dolara. Njegovu reklamu je vidjelo samo pet ljudi. Dobio je posao snova, i vjerovatno riješio finansijsko pitanje za cijeli život.

  @Cyber Bosanka
  Agencije ti se dogovore sa vlasnicima portala oko cijena i paketa reklama. Naravno, proci ce bolje vlasnici koji daju veci rabat i imaju skuplje cijene i njih ce agencija maksimalno gurati (40% od 1000 eura je bolje od 50% na 500 eura), jer ako plasiraju reklamu kod njih vise ce zaraditi. Onda naprave media plan i guraju svoje favorite. Dosta klijenata i ne obraca paznju, jer prepuste odlucivanje agenciji, a to agencije kod nas obilato koriste.

  Usput i masa agencija je otvorila svoje portale, koji uglavnom imaju jako slabu citanost ali naravno..plasiraju sami sebi reklame.

 7. Sve se vrti oko para pa tako i ovaj bunt gosp. Durakovica i njegovih portala.. Negdje na FB sam vec napisao da top 5 u BIH po Valiconu/Geminusu i jeste stvarnih top 5 ma kako i cime to mjerili i pratili. Tih top 5 i mogu uzeti pare od traffic-a/marketinga, ostali mogu da masu usima. Da ne znam koliko para imam ne bi reklamu stavio nigdje drugo nego na npr. SA-X i sportsport.ba

  • Prije nekog vremena sam čuo za ovaj servis, a tek sada sam detaljno pročitao o čemu se radi.

   Izvrstan projekt koji razotkriva one kvalitetne portale od onih koji to nisu.

   Sve najbolje i sretno za snajper.ba (… trebat ce vam dosta truda za BiH).

  • Zorane, gledam stranicu vašeg srpskog servisa i osim poziva na kontakt, nigde nema nikakvih uslova za oglašivače. Da li je toliko teško objaviti cenu i mogućnosti preplate?

   Čitajući ovaj tekst koji u suštini poziva na transparentnost, imam utisak da i vi – samo u obrnutom smeru radite po principu ako prođe prođe… Za neke ovoliko, za druge onoliko.

 8. Zorane, ako sam dobro shvatio na snajper.rs sajtu, Snajper radi upravo ono sto sam gore i govorio;: pravi bazu na osnovu GA analitika i GA pristupu, i onda to servira klijentima.
  Sto mi se cini OK.

  Ali nije “susjed nego je komsija” – takav projekt opet treba da ide kroz agenciju? Zasto uopste moraju biti agencije, zasto ne neovisna firma u BiH.

  Prvo cu vam zamjeriti na imenu, jer je to nesretan izbor imena za proizvod koji zelite plasirati u Bosnu i Hercegovinu. Meni lično ne smeta, ali će smetati mnogima, pogotovu onima iz Sarajeva.

  Drugo, projekt je odličan ali treba da ga radi neovisna firma a ne jos jedna marketing agencija. Pr agencija. Svejedno.

  @cyberbosanka – ja sam napisao tekst na muskiportal prije vise od godinu dana. A poceo sam se buniti nakon sto su me jedna marketing agencija htjela ucijeniti i prisiliti da koristim Gemius- ili mi nece dati reklame. Nisam htio pristati bas zato sto su me ucjenjivali, i NARAVNO nisam ni dobio reklame. Ali prezivio sam, a Gemius po svemu sudeci nece.

  Depo i ostali se tada nisu bunili, sad se bune. Vjerovatno su tek sad skontali sta zapravo znaci sve to, jer se sada dogovaraju budzeti za narednu godinu koji ce biti najveci za internet oglasavanje u BiH u posljednjih par godina, (zapravo najveci IKAD) i radi se sada o zaista ozbiljnim ciframa.

 9. Pročitao sam vaše komantare i donekle povratio vjeru za normalnim, stručnim i profesionalnim dijalogom kroz medije (u ovom slučaju, što mi je posebno drago, online medij).
  Većinu vas poznajem kroz vaše portale i članke koje pišete ili objavljujete.

  Zaista nikada ne odgovaram na objave portala kada je u pitanju gAudience u BiH ali sam se ovaj put odlučio uključiti upravo iz gore već pomenutih razloga, grupu ljudi uključenih u diskusiju percipiram kao stručnu i mjerodavnu za pomenute teme.

  Ja sam prije nešto više od godinu dana preuzeo projekat gemiusAudience u BiH u sklopu opisa svojih poslova u istraživačkoj agenciji Valicon. Razlog je bilo moje poznavanje interneta i web alata (dugogodišnji sam web designer) ali i moja stručna sprema dipl. ecc. marketing smjera i postdipl istog smjera.

  Iako uvijek naglašavam kako sam svima uključenim u online oglašavanje (mediji, agencije, oglašivači) dostupan za pitanja i diskusije, i ovim putem ću biti svima na dispoziciji za sva pitanja vezana za Gemiusa ali i ostala rješenje i alate koje danas nudi online tržište, globalno ali i u BiH.

  Obzirom da je već otvoreno dosta tema koje ja ću se u ovom uvodnom postu kratko osvrnuti na nedavne objave grupe portala obzirom da je tema aktuelna. O metodologiji Gemiusa, algoritumima, konkurenciji itd. svakako možemo nastaviti i kasnije (ne bih da pretjeram sa pisanjem u samom početku).

  Ono što mogu, vjerujem sa pravom, zamjeriti svakome ko napiše neki tekst, je elementarno neznanje oblasti koju obrađuje ukoliko je ono evidentno. Objave navedenih portala, za poznavaoce online marketinških alata, obiluju brkanjem osnovnih pojmova i neznanjem (“ekskluzivni zastupnici GoogleDoubleClicka”).
  Poredjenje sa Mareco indexima i mjerenjem TV kanala je u ovom tekstu također van konteksta – Gemius niti Valicon nikada nisu radili ništa vezano za ove projekte.
  Ono što se jako često citira je izlazak EPH iz gA mjerenja u Hrvatskoj. Da je autor teksta provjerio trenutno stanje na zvaničnoj listi http://www.audience.com.hr/ primjetio bi medije EPH, koji su se vrlo brzo nakon izlaska ponovo vratili u mjerenje uvidjevši prednosti učešća.
  Učešće portala u BiH je bilo i ostalo besplatno i svima dostupno, činjenica koja se također provlači kroz svaku našu PR mjesečnu objavu.

  Rado ću autorima tekstova o Gemiusu dati izjavu, pojašnjenje ili komentar ukoliko ga zatraže – niko od pomenutih novinara nije tražio komentar niti postavio pitanje, prikazao novinarsku profesionalnost provjere tačnosti činjenica itd.

  Ne tvrdim da je gAudience idelan alat koji nudi sva rješenja na online medijsko planiranje niti ga poredim sa GoogleAnalyticsom. Činjenica da postoji na preko 20 tržišta kao valuta govori o povjerenju i ukazanoj potrebi za postojanjem takvog alata. Njegov uspjeh (koji naravno ne može parirati koorporaciji Google) je iz mog, subjektivnog ugla, također neosporan… (ovdje namjerno ne svrstavam Alexu).

  Dakle (da ne odem predaleko) stojim na raspolaganju za svaku stručnu i argumentovanu diskusiju ove teme – rekao bih – online medijsko planiranje (obuhvata sve tehnike i alate, statističke ali i političke metode).

  :)

 10. Niko nije ni rekao da Valicon ima veze sa Marecom. Ali jeste da je slicna metodologija koristena za mjerenje i istrazivanje gledanosti TV u smislu poslovnog modela.

  Uzeta jedna firma koja ce, kao mjeriti, i sta se desilo?

  Sada se isto to putem marketing agencija zeli nametnuti Gemius kao jedini relevantan za mjerenje i istrazivanje gledanosti.
  Ima drugih alata, sto bi webmasteri i online izdavaci bili ucjenjivani od strane marketing agencije?

  Mene je licno pokusala ucijeniti jedna od marketing agencija.
  Imam i e-mail komunikaciju koja ce to potvrditi.

  Evo ja cu postaviti pitanja:
  Da li Gemius prodaje bazu podataka trecim licima? Oglasivacima, recimo?
  Ako ne prodaje, zasto onda nije javna za BiH, kao sto je javna za Cro, na linku koji je spomenut u vasem komentaru? Lista se distribuira mailom zar ne ?

  Da li namjeravate naplacivati ucesce? Kao sto se to pocelo raditi u CRO?

  Vezano za metodologiju:
  Kako znate ko je musko a ko zensko? Tako sto su kliknuli na upitniku?

  Da li vi placate web izdavacima to sto objave vas upitnik?

  Zar ne mislite da je to potpuno nerelevatno istrazivanje? To bi trebali znati kao firma koja se bavi istrazivanjima. Moze ko god hoce doci i naispunjavati upitnike i stavljati da je zensko, a u stvari da je musko, moze staviti da ima 55 godina, a u stvari ima 15 godina.

  Vi ga ne vidite, niti imate nacina da to otkrijete, a ipak objavite takve podatke pa kazete da su “zene 33% zainteresovanije za putovanje od muskaraca” ili da samo “25% muskaraca interesuje tema putovanja na internetu” a podatak i statistiku bazirate na tome sto je neko obiljezio na upitniku da je zensko. Mozda je pogrijesio? Mozad je namjerno stavio pogresne podatke? Mozda zeli namjerno da utice na rezultate pa ispunjava upitnike sa pogresnim podacima? Kako znate ko je kojeg spola i koliko godina ima?

  U posljednjem istrazivanju ste takodjer naveli i starosnu dob kao i uostalom u svom izvjestaju koji objavljujete. Kako ste vi to utvrdili starosnu dob? Na osnovu kojeg algoritma?

  Nemoj me pogresno shvatiti, nemam nista protiv Gemiusa, nit imam ikakve veze sa Depo portalom i njima vezanim portalima. Jednostavno, volim da imam izbor, a naljutili su me jos prije godinu dana kada su mi samodeklamovani IT, WEB i marketing strucnjaci koji se internetom bave 2 godine, meni koji se internetom bavim 12 godina, poceli objasnjavati da je GEMIUS bolji od Google, i da je to “isto ko Google, samo malo bolje”. Dakle, servis po meni je ok, samo rezultati su potpuno nerevelatni da bi bila baza na osnovu cega treba da bilo koji klijent odlucuje da li ce plasirati reklamu ili nece na odredjene portale.

 11. Nije mi jasno zašto se ovdje vodi rasprava o 100% točnosti alata za analizu posjećenosti.

  ja mogu licno dokazat da i GA ne daje 100% točne rezultate niti to itko može pošto se uvijek može lažirat kroz raznorazne metode i alate koje mozemo naći na netu.

  zato treba biti realan i tražit “zlatnu sredinu”.

  • Ma svak izjasni svoje mišljenje, bilo da je pogrešno ili ne, ali ovaj način komuniciranja proširuje znanje i onih koji poznaju i onih koji ne poznaju materiju. Bitno je razgovarati i dijeliti mišljenja, slažem se sa tim da nema 100% tačnih alata, svi su oni u 5 deka što se tiče tačnosti ukoliko daju prave rezultate, a mene ne bi ni iznenadilo da tu ima nekih malverzacija kod domaćih kompanija, s obzirom kakvo nam je okruženje.

 12. @Edise ja bi tebi trebao reci da ne znas o cemu pricas…

  Sada kada sam procitao neko postove na tvojoj stranici i ove komentare ovdje dosao sam do zakljucka.

  – objavio si clanak sa stranice http://banjalukain.com/ (ili drugim rijecima depo.ba)
  http://www.muskiportal.com/gemius-podmece-lazne-podatke-o-citanosti-internet-portala-u-bih/

  u tom clanku se spominje da je Alexa.com mjerodavna stranica, tj. solidno prikazuje odnos izmedju web stranica????

  Rank na stranici alexa.com se na taj nacin sto se mjere posjete ljudi koji imaju instaliran alexa toolbar, a koliko ljudi to ima kod nas?
  Odgovor je vecinom ljudi koji su vlasnici web stranica!

  Evo ti najbolji primjer da alexa.com nije uredu:

  hitovi.ba alexa rank 167k — mjesecno posjeta oko 1 milion (470k unique visitors)

  muskiportal.com rank 363k

  prema alexa.com znaci da ti imas 460k posjeta? Da li je to tacno?

  – spominjes da je EPH da je izasao sa liste, ali zasto nisi rekao da se brze bolje vratio na tu listu?

  – ako je Google najbolji sto ne napravis neku peticiju da nam ubace BiH na adplanner?
  Tako bi imali konkurenciju za Gemius.

  – Sto je razlog sto ostali portali nece na listu?
  Ako imaju doseg koliko pricaju, zasto se boje?
  Da li su oni ikada uopste postavili kodove, pa vidjeli sta ce se desiti?

  Znas onu narodnu, bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.

  Bolje je imati i ovakvu listu nego nikakvu!

 13. @Nihad MuskiPortal nije moj sajt, mada jesam jedan od suosnivaca, i tamo je fino napisano za tekst da je prenesen sa blin magazina.To ne znaci da se MuskiPortal ili ja licno slazem sa njim, jer je to tekst koji prenesen i tako se i navelo.

  Ja licno smatram da je aleksa nebitna.

  Ja sam objavio jedan jedini tekst na ovu temu: http://www.muskiportal.com/kolumna-kad-ublehasi-iz-marketing-agencija-trose-tude-pare/

  MuskiPortal je objavljivao druge tekstove na istu temu, ali nisam ja bio autor. Ja svoje tekstove potpisem. Ostali tekstovi: http://www.muskiportal.com/?s=gemius&x=0&y=0

  Drugo, tvrdis da imas milion posjeta na hitovi.ba , a prema Gemiusu koji ti se tako svidja, ti imas jedva 300.000 posjeta. Pa kazes da ti ukinu 10% od GA, pa opet imas 330.000 ukupno a ne milion.

  -Nema potrebe da se ubacuje u google planer. To sto su zaposleni u marketing agencijama pa i gro webmastera SMOTANI i POJMA NEMAJU da mogu odobriti pristup GA svakom klijentu to je sasvim druga stvar. GA nema potrebe da to radi. Pogledaj kako radi snajper.rs
  Posto su u agencijama bili smotani, covjek napravio jednostavno rjesenje, i prikazuje zapravo GA analitike putem jednog GA accounta koji ima pristup ostalim GA accountima. Snajper je zapravo Google Analytics.

  Svaka agencija moze zatraziti pristup za GA, i imat ce unutar svog GA profila uporedjeno, sve i jedan sajt sa kojim zele da rade, imat ce tacne podatke o kompletnoj statistici, i real time, i do u detalje.

  Treba shvatiti da Gemius nikako ne moze biti konkurencija Google. TO je smijesno. Napuhan servis od strane marketing agencija da bi ostvarili svoje licne male ciljeve i ostvarili ekstra profit a da nista ne rade.

  Za EPH nisam znao da se vratio a i ne vidim ih na spisku iako se kaze da su se vratili.

  Zasto ostali nece…to ne znam, pitaj njih. Ja necu iz dva razloga:
  1.Zato sto su me marketing agencije pokusale ucijeniti da udjem u projekt, inace mi nece dati dio marketing kolaca.
  2. Zato sto mi pored GA ne treba nikakva druga analitika, i ne treba mi dodatni javascript u codu o kojem moram da brinem

  Lista postoji, i lako ju je napraviti. Samo sto ovi koji se bave marketingom NE ZNAJU, ili ZNAJU ali im ne odgovara

 14. Dodatno

  “Rank na stranici alexa.com se na taj nacin sto se mjere posjete ljudi koji imaju instaliran alexa toolbar, a koliko ljudi to ima kod nas?
  Odgovor je vecinom ljudi koji su vlasnici web stranica!”

  Iako tvrdim da je Alexa potpuno nebitna, ukazujem ti da i sam Gemius mjeri posjetu SAMO na stranicama koje imaju njihov javascript. A koliko to web stranica imaju taj code? Koliko ih nema? :-)

  • Ovo za marketinske agencije je u potpunosti tacno, i ja cu javno reci da nemaju pojma o web-u, jer da imaju ne bi na ovaj nacin trosili novac od klijenata. (ako nakon ovoga ne dobijem ni jednu kampanju briga me, ima cika Google i ostali strani oglasivaci)

   Sto se tice ovoga sto si spomenuo za posjete na Gemius cini se da ti nisi najbolje shvatio sta sam ja napisao:

   Eh, ovako:
   Lista koju postavi Gemius je broj realnih korisnika, ne posjeta.
   Ja na google imam oko 1 milion posjeta, a oko 470k unikatnih posjeta.

   Sacu dati jedan primjer moje statistike:

   Google Analytics (oktobar 2011, imao sam malo manje posjeta al nema veze):
   – posjete 947,740
   – unique posjete 447,567

   gemiusTraffic statistika:
   – posjete 844,821
   – unique posjete 445,789 (UKUPNO)
   – domace unique posjete 107,849

   podaci sa objavljene liste:
   – domaci korisnici 96,221
   – inostrani korisnici 208,931

   kada saberemo ove domace i inostrane sa liste dobijemo 305,152 korisnika (ne posjeta).

   Kada tu cifru uporedimo sa ukupnim brojem unikatnih korisnika po gemiusTraffic dobijemo da je meni broj korisnika smanjen za 31.5%, pa vi sad geldajte gdje je tu onih 4% (koliko kaze da ce biti smanjeno za nevazece cookije).
   Ako uporedimo samo domace smanjeno je za 10.8%.

   Slazem, se u potpunosti da Gemius ne moze konkurirati Google, ali lijepo je imati jos neku listu da se moze porediti gdje je ko.
   Ako dodje snajper.ba rado cu dati pristup mojim stranicama, jer to moze samo biti plus a nikako minus.

   Pa da, nemaju svi portali gemius kod, ali veci je doseg do ljudi u BiH od onog koji ima alexa.com

 15. Djelimično se slažem sa vašim komentarima, posebno sa Dariom i Senadom. Ovakva komunikacija je zaista rijetka uzevši u obzir lolalne ali i regionalne forume, jasno, civilizovano i argumentovano a sa ciljm razmjene informacija i znanja.

  Edise, ti si postavio poprilično puno pitanja i otvorio nekoliko tema tako da ću ja pokušati ići nekim redoslijedom i komentarisati jednu po jednu da ne stvaram zbrku i ne pretrpavam postovima.

  Za tvoju ljutnju spram agencijama imama itekako razumijevanja. Znam dobro šta znači naporan rad i trud na portalu, posebno osobama koji svoj hljeb zarađuju na taj način. Iz tog ugla gledano se i trudim što jasnije, tačnije i transparentnije prikazivati naše prikupljene rezultate.
  Ja sam imao priliku razgovarati sa pojedinim agencijama i kolegama na temu tvog portala, pitao ih za mišljenje i razloge za i protiv oglašavanja na muskiportal.com – najčešći komentari bili su na sadržaj (isuviše eksplicitan za većinu velikih oglašivača) kao i na gramiiku i sadržaje objava (mada mislim da ni posjećeniji domaći portali ne nude ispravno pisane, stručne, pouzdane članke – ali to je opet druga tema).

  Dakle, protiv takvog stava neke agencije koja je naš klijent ja ne mogu ništa – to je nezavisna kompanija koja sama određuje svoju poslovnu politiku – poredio bih sa kompanijama koje kupuju određene robe ili usluge proizvedene po određenom standardu, valuti (ISO).

  Mi jesmo regionalno jedini ponuđač GemiusAudience istraživanja ali to ne ograničava ni u kom slučaju učesnike da i dalje koriste i ostale dostupne alate. Zašto regionalno i globalno ne postoji još jedan konkurent Google Analyticsu pa da svi upoderimo tačnost Google mjerenja npr.?
  Mislim da je to već neko ispravno zaključio, ovakvi sistemi ne mogu nikada 100% jasno garantovati ispravnost podataka ali metodologije mogu značajno varirati u kvaliteti.
  Čak ni Facebook na kojem se iziskuje registracija putem profila nije 100% pouzdana – ja bih praktično mogao otvoriti više accounta sa različitim karakteristikama.

  Volio bih da za kraj još jednom naglasim fundamentalnu razliku TV i online medija, kao i korištene metodologije za ta različita istraživačka projekta. Meni lično Mareco ima negativnu konotaciju i mislim da nije korektno nekoga optuživati za manipulaciju ukoliko ne posjeduješ dokaze.

  Argument “kako se to kod nas inače radi” je za mene, a i sve “nas”, uvredljiv jer pretpostavlja da se nečim manipuliše, krade, samo zato što je u pitanju BiH – postoji li šansa da se pretpostavi da zaista niko ne manipuliše podacima i da na tim temeljima nastavimo raspravu o razlika alata, pojedinim prednostima i manama, metodologiji itd.?

 16. Ovo je zvanicna google statistika za Bosnu i Hercegovinu za pretrage u posljednjih 30 dana i mozete je naci na google zvanicnim stranicama:

  Najčešća pretraživanja
  1. facebook
  100
  2. youtube
  35
  3. sarajevo
  25
  4. google
  25
  5. fb
  20
  6. igre
  20
  7. you
  20
  8. translate
  15
  9. pik.ba
  15
  10. avaz
  15
  Ugradi ovu tablicu
  Sve popularnija pretraživanja
  1. larin izbor epizode +160%
  2. larin izbor +140%
  3. youtube converter +120%
  4. dnevni avaz oglasi +110%
  5. http://www.pik.ba +80%
  6. you tu +70%
  7. avaz ba +60%
  8. moja tv +60%
  9. kolaci +50%
  10. super mario +50%

  Sad uporediti sa stranicima i njihovim sadrzajem koji su u Gemius izvjestaju. Niko ne trazi tekstove a imas milion posjeta (posjeta ne unique)? Izvini ali ne mogu da povjerujem u to.

  Jos jednom, ne zelim da me pogresno bilo ko shvati, meni je Gemius OK, ali i dalje smatram da pored GA nema smisla koristiti jos jednu statistiku.

  Ni jedna statistika nije 100% tacna, ali mislim da je GA ipak najtacniji, jer je i u njihovom interesu da budu sto tacniji.

  Sto se tice sadrzaja MP, sadrzaj nije nista eksplicitniji od recimo Playboya. Pa se ti brandovi, koji u BiH glume velike moraliste, oglasavaju u Playboyu. Licemjerstvo takvih marketing managera potvrdjuje i nasa statistika, koja biljezi pad posjeta za vrijeme dzume i strelovit rast nakon dzume u petak, kao i rast posjeta tokom ramazana. (da… pratili smo to). Ja znam za tu pricu iz agencija. Ali znaju li oni kada se ja direktno obratim klijentima (njihovim) da oni nemaju takvo misljenje? I da zele da se oglasavaju na MP? I da se oglase na kraju krajeva? Oni ne moraju da uvrstavaju MP u marketing planove, ja sam obezbijedio financiranje portala za duzi vremenski period i znao sam da ce takva situacija biti.

  Da naglasim jos jednom, nemam ja nista protiv Gemiusa. Ali nece mi agencija, ma koliko klijenata pokrivala, reci: “Uvrstit cemo vas u budzete ako stavite Gemius, i samo ako to uradite”. To je ucjena i ja na to necu pristati, jer im tada ne smeta sadrzaj. Samo stavi Gemius i sve je OK, dobit ces dio marketing kolaca.

  Druga stvar koja mi se licno ne svidja i koja me dodatno odbija od Gemiusa, jesu podaci o spolu i godinama, koje objavljujete, a koje agencije koriste kod opravdavanja trosenja i sto je njima pokrice za druge stvari. Da objavljujete cisto posjecenost, to bi bilo OK. Mada opet, da mi neka agencija kaze da nece uvrstiti u media advertising plan moje portale ako ne budem htio koristiti Gemius, opet bih rekao da necu.

  Sto niko ne radi print istrazivanje? Odnosno radi, vidjeli smo neki dan kako radi, kad se otkrilo da im je Feral jos uvijek uvrsten u istrazivanje i imao citaoce.

  • Ne znam zasto ne vjerujes!
   Imam oko 1 milion posjeta mjesecno na hitovi.ba, ali naravno nisu sve iz BiH.

   Hoces screenshot :D?

   Kad se saberu svi portali iz mreze imamo oko 3 miliona posjeta mjesecno.

   Muzika se dosta trazi na netu, a takodje i tekstovi.

 17. Google trends za Hrvatsku:
  Najčešća pretraživanja
  1. facebook
  100
  2. youtube
  35
  3. 24
  30
  4. net
  20
  5. njuškalo
  20
  6. 24 sata
  20
  7. igre
  20
  8. jutarnji
  15
  9. you
  15
  10. google
  15
  Ugradi ovu tablicu
  Sve popularnija pretraživanja
  1. skyrim +850%
  2. sumrak +650%
  3. interliber +250%
  4. vukovar +150%
  5. larin izbor epizode +110%
  6. larin izbor +100%
  7. simpa +100%
  8. oyo.hr +90%
  9. pbz 365 +80%
  10. youtu +80%

  i GOOGLE trends za Srbiju
  Pojmovi za pretraživanje
  Najčešća pretraživanja
  1. facebook
  100
  2. youtube
  40
  3. download
  25
  4. google
  15
  5. igrice
  15
  6. blic
  15
  7. you
  10
  8. polovni
  10
  9. games
  10
  10. translate
  10
  Ugradi ovu tablicu
  Sve popularnija pretraživanja
  1. petar kralj +1.450%
  2. http://www.yahoo.com +150%
  3. vuk karadzic +110%
  4. euroleague +100%
  5. prvi glas srbije +80%
  6. igre123 +60%
  7. lena kovacevic +60%
  8. extra cafe +50%
  9. kolaci +50%
  10. nepobedivo srce +50%

  Sorry, ali ne mogu da vjerujem da ti google salje 1 milion posjeta.

  Sa Alexa PR koji si poslao, iako je to potpuno nepouzdano ali daje okvirnu sliku, malo je vjerovatno da mozes imati vise od 10.000 posjeta dnevno, pa nek bude i 15.000 sto je opet oko 300.000 do 50.000 mjesecno.

 18. :-)))))
  ja sam na tvom mjestu rekao bi da moj site ne posjecuje niko. A pogotovu ne bih rekao da zaradjujem na njemu. Evo i zašto:

  Sadrzaj tvog web sajta se sastoji od tekstova pjesama, na koje naravno, neko polaze autorsko pravo. Na osnovu tog sadrzaja tebi dolaze, kako ti kazes milion posjeta, mjesecno. To bas i nije za eksponiranje, jer ce prije ili kasnije neko potegnuti pitanje sadrzaja. Onda ce izvuci Gemius istrazivanje pa ce reci da si ti profitirao na tudjem autorskom djelu. Kontas?

 19. Naravno, tekstovi nisu u mom vlasnistvu, nego su u vlasnistvu autora (tekstopisaca), mada su napisani na unikatan nacin, bilo od strane nas, bilo od nasih korisnika.

  Nismo mi jedini portal koji objavljuje tekstove pjesama.

  Imao sam vec dosta emailova na tu temu i sve smo uspjesno rijesili na obostrano zadovoljstvo.

  Zarada, nije neka spram ulozenog truda (pokrije troskove), ali mi je dobra referenca.
  Na drugim portalima ja dizem ozbiljnu lovu :D.

 20. De ba….kako ces napisati tekst pjesme na unikatan nacin, osim da napises vlastiti tekst pjesme? :-)
  Tekst je tekst, jedino da si mijenjao rijeci u tekstu, a to nisi, jer onda ne bi bili tekstovi pjesama :-))))

 21. hahahhaha de ne nasmijavaj me.
  Tekstovi pjesama su INTELEKTUALNO vlasnistvo i ne smijes ih prenositi ni u kakvom obliku bez odobrenja autora.

  To sto ti govoris, izgleda ovako: uzmes ovu Jobsovu biografiju sa amazona, koja je najprodavanija knjiga ove godine, promijenis font slova, i stavis poravnjanje recimo na lijevu stranu umjesto sa obje strane, i to ti daje pravo da dalje prodajes biografiju Steve Jobsa?

  • Sramota,… ovakva namjena stranice a da je tako loša.

   Prvi dojam je bio da je ovo neka šala,… stranica treba biti krajnje ozbiljna po nekim normama.

   bez uvrede bilo kome ali ova tema stranice ipak zahtijeva dizajnersku ozbiljnost ;)

 22. Ode ova tema na autorske vode… :)

  Nihade, pogrešno si razumio ovaj podatak od 4% smanjenja posjeta, ne znam odakle ti?
  Gemius tek u fazi obrade prikupljenih podataka i kreiranju mjesečnih baza može znati koliko je u tom mjerenom periodu bilo brisanja i kreiranja novih cookija.
  Ovaj postotak koji ti navodiš se vjerovatno veže za moguću razliku mjerenja GeoogleAnalyticsa i gemiusTraffica – ta dva alata funkcionišu po sličnim tehničkim postavkama i generišu gotovo jednake prikaze posjeta.
  Za potrebe gemiusAudiencea se iz tehničkog mjerenja gemiusTraffica filtriraju domaći i strani posjetioci. Za domaće posjetioce se može napraviti precizan ponder jer Valicon izvodi terenska istraživanja i ponederia podatke internet penetracije, spola, dobi itd. To je prava vrijednost ovog alata.
  Za strane posjete se daje estimativan prikaz posjeta, dakle procjena.

  Za one koje sam izgled aplikacije i baze interesuju, demo verzije stoje na linku: http://www.gemius.com/pl/research_audience_demo

  Ovdje dakle možete vidjeti da se za analitiku koristi desktop aplikacija koja pokreće mjesečne baze. User manual sadrži jasne upute korištenja i indikatora koji su naraspolaganju.

  Sumnjam da ste bili u prilici vidjeti i koristiti ovaj alat te zato stavljam ovaj link.

  Što se tiče posjete na hitovi.ba i ja sam provjeravao ispravnost podataka kod naših kolega u Poljskoj (ne samo za ovaj medij, to je redovna mjesečna procedura) i javili su mi da je sve ok , jasno se vide traffic sources.
  Veliki broj posjeta dolazi ne samo iz regije već i šire, vjerujem da je to razlog ovih brojki, dijaspora itd… Nihad sigurno ima neki detaljniji geo pregled kroz alate kojim prati statistike…

  @Edis: gAudience na ostalim tržištima koriste najviše online mediji, značajno manji broj agencije. Portali su ti koji prate uređivačku politiku, duplikaciju posjeta sa ostalim portalima, udjele publike na određenim rubrikam itd, ima tu jako puno varijabli i analitičkih alata – vidi demo.
  Ono što ja uporno pokušvam prenijeti našim portalima je to da se pored oslanjanja na odabir pojedinih agencija i sami trebaju/moraju baviti aktivnom prodajom – upravo ovo što si sam naveo. Ako znaš koja ti je ciljna publika obrati se direktno oglašivaču i argumentuj zašto da se oglašava na tvom mediju, jeste li to radili, kakav je bio odziv, koje podatke su oglašivači tražili, kako ste argumentovali?

 23. A da otisla je rasprava u offtopic…

  Podatak sam pogresno shvatio iz ove recenice.

  “GemiusTraffic je prvi dio metodologije gemiusAudience demografskog istraživanja i po prirodi i tehničkim karakteristikama je uporediv sa google Analytics – statistike ova dva alati bi se trebale podudarati u razlici do 4%.”

 24. e ovako, kao prvo necu upisati pravu email adresu jer smatram da nije po bog zna cemu obligatorna. a oprosticete mi i na pisanju, jer kad sam u elanu ne volim voditi racuna kako pisem :)

  clanak mi se svidja iz kuta covjeka koji se ne razumije u uslluge google alata koji su namjenjeni za marketinsko mjerenje. govorim objektivno jer zelim potaci da se nesto nauci prije nego se upotrijebi.

  prvo cu se dotaci tvoje stranice koju istovremeno mjeris na analitiksu i googlu. vrlo jednostavno, tvoja stranica iole da je konkurentna nekim stranicama za koje se ljudi i firme sami interesuju da postave svoju skupo ili jeftino placenu reklamu, tvoj clanak bi bio prilicno druga prica sa prilicno drugim stavom. zasto? valikon je agencija koja pored svih usluga ne nudi transparentnost kojom bi garantovala da nisu primili od nekog novac da preporuce neki portal za poostavljanje reklama. to je njihov problem koji vec godinama muci brojne portale. iskreno smatram da je valicon nastao lobijem vecih marketinskih igraca koji su bili sposobni postaviti valicon kao mjerni standard, i to naravno kod nas glupih bosanaca koji popusimo svaku pricu pa i tu.

  sto se tice google analitiksa i ad planera. isto, vrlo jednostavno.
  google analitics mjeri sve i daje tacne rezultate na taj nacin sto sabere sve moguce posjete i daje ti mogucnost da do stvarnih posjeta i jedinstvenih korisnika dodjes na taj nacin sto ces od ukupnog broja oduzeti Bounce rate, odnosno postotak ljudi koji su se ne vise od 1-2- sekunde zadrzali na tvojoj sranici. Bounce mjerenja vrijede za sva mjesta gradove drzave kontinente. u bosni su najvjerodostojniji na nivou drzave jer google nije razvio naprednu metricku tehnologiju na nasem podrucju vjerovatno jer smo malo trziste koje ne trosi lovu.
  ima i jedan veoma vzan dodatak a to je da ukljucis svoj analitiks u google ad planner.

  eh kad prijavis svoje sajtove na google ad planer, sva mjerenja sa tvog analitiksa odlaze tamo gdje su javno dostupni svim (skolovanim*) marketinskim radnicima. prijavom svoje stranice na ad planer imas recimo mogucnost da objavis kojom se bransom bavi tvoja stranica da bude dostupna targetiranim klijjentima, i recmo da postavis koje bannere sa njihovim dimeenzijama nudis u svom cjenovniku glasavanja.

  da sumiram, poenta sve ove igranke oko valikona je u tome sto sam sa zvjezdicom napisao “skolovanim”. zasto? e pa zato sto smo mi ta nacija koja je nepismena, sto nam svako prodaje pricu, i sto kupjemo kamen za kiseliti kupus. zasto bi se neko bavio racunanjem googla i ad planera kad je u bosni puno lakse od toga otvoriti firmu koja ce ta mjerenja racunati u mjesto vas a vi cete dati za to novac i cekati kad ce vam se neko javiti za reklamu, dok je isti taj valikon nakon veoma lakog posla pridobijanja klijenata u BiH, napravio sebi prostor u kojem bi manipulisao brojem posjetitelja, na taj nacin preporucio ili lobirao za oglasni prostor nekog portala i pored redovnih primanja ubralo se nesto i sa strane.

  ukoliko sam pogresnog stava po pitanju valikona, onda je vjerovatno google taj koji je korumpiran. sram ih bilo.

  ince procitao sam par tvojih clanaka, i jako mi se svidja to sto radis, zelim ti da nastavis i da uspijes. puno srece

 25. ehh jos nesto sam zaboravio….

  nisam isti Gospodin Jamin koji je vec komentarisao iznad prije mene.

  i jednu sam stvar bitnu zaboravio reci- google ad planer postoji za Bosnu i hercegovinu i njihov officijelni zastupnik je cini mi se mostarska firma, kojoj se ne mogu sjetiti imena, ti se podaci mogu pronaci na google ad palnneru

  pozz

 26. :) da, super je što je naglašeno da se ne radi o istom Jasminu… ja ću malo modifikovati nick da ne bude zamjene.

  Na prvi pasus sam već negdje u prethodnim odgovorima istakao dvije zaista bitne stvari – biti glup zato što si bosanac ili biti lopov zato što si bosanac ili biti korumpiran zato što si bosanac su izjave ili stavovi koje, po meni, jedna normalna diskusija ne trpi, da ne naglašavam koliko vrijeđa (“kod nas glupih bosanaca koji popusimo svaku pricu”). PS. ova valuta je standard na preko 20 tržišta…

  Druga je da se kod izjava o korumpiranosti, manipulaciji ili lopovluku očekuje neki dokaz, barem neki argument?

  Kada je u pitanju spajanje podataka Analyticsa i AdPlannera si zaista u pravu i jedan si od rijetkih koje je svjestan ove opcije koju nudi Google, barem iz ugla vlasnika portala, oglašivača i media planera sa kojima ja komuniciram. Također mislim da su podaci kada je AdPlanner u BiH dosta neprecizni jer BiH ne percipiraju kao veliko tržište (realno i nismo). (Upravo zbog toga i Valicon kombinuje terenske podatke BiH polulacije sa brojem estimiranih zdravih cookieja).
  Također, u regionalim opcijama AdPlannera nema BiH kao opcije za odabir.
  Pred toga, svi ostali podaci su dosta netačni iz ugla socio-demografije, mjere se na osnovu velikih tržišta, USA i dijaspore a to je moguće provjeriti i u AdPlanneru direktno (nemoguće je da na jednoj stranici samo određena ciljna skupina ljudi troši jednake iznose novca npr?)

  http://www.slideshare.net/bfbixfix/presica-valicon-gemiusobjava

  Google je zaista odlična firma, pored najboljeg pretraživača, lokalnih mapa, Androida, ad servera i marketinških alata, jedno sigurno nisu a to je istraživačka agencija. Nigdje u Americi Google ne nudi precizne socio-demografske podatke i zbog toga se na tim tržištima, kao i u većini zapadne Europe koriste kompanije Comscore, Nielsen, Tns, Omnichure – pregledaj malo njihove stranice.

  Ako smatraš da je Valicon korumpiran (nisi naveo konkretan razlog niti primjer) razmotri ovaj argument…
  Google nudi analize posjete kroz Analytics. Google nudi također i AdWords platformu. Google nudi i AdPlanner servis. itd.

  Zar ja sada po tvojoj logici ne bih mogao zaključiti da Google manipulira podacima posjećenosti stranica koji mu kroz servise AdWordsa i AdPlannera, DoubleClicka donose najviše novca iz marketinga?

  Naravno, ovo je samo poređenje – zaista ne smatram da Google bilo čim manipulira u ovom kontekstu.

  I da, Bosnakin blog je super ali i to sam već negdje gore napisao…

 27. posto vec pretpostavljam da si Jasmin direktor BiH valicona, s moje strane, ako to bilo kome ista znaci, imas apsolutno opravdanje za branjenje svoje firme, zbog toga si zaposlen i od toga zivis.
  nekim stereotipskim izjavama stvarno nemam namjeru povrijedditi bilo cije osjecaje ili ego, no rodjen sam s takvom manom/vrlinom da budem objektivan do kosti, sto me vecinom kostalo, no nisam ja tema, nit bi htio da ovo bude neko unaprijed opravdanje.

  mene je potakla konferencija koju ste imali prije neki dan i stav vaseg glavnog direktora iz zagreba koji je na konferenciji ostavljao utisak da ko odustane ili se ne prijavi na valikon, po difoltu gubi plodno tlo za prodaju marketinskih mjesta. kroz nekih pola sekunde nakon par izjava bicu prost, al kad se nisam doslovno u*rao.
  hrabrost dovoditi sebe u kontekst sa Googlom bilo da zelite ili ne zelite da se Valicon usporedjuje sa Googlom je po mojoj procjeni suluda jer nije donijela nikakvo konkretno znacenje sta ste zapravo htjeli reci, iako ste jasno objasnili stvar o Coockie-ima.
  Jedna jako jako bitna stvar koju sam ja licno primjetio, i koja me razocarala u valikon jeste izjava gospodina sa bradom, ne sjecam se imena kadje sa vama Jasmine stojao i tako siguran u sebe i svoj posao koji radi, objasnjavao koliko je valikon dobar, no kad je od reportera upitan na koji nacin se Valicon financira poceo je zamuckivati i jasno je dao doznanja da transparentnost iste firme nije na nivou jedne firme koja se bavi statistickim informacijama.

  nakon toga, izjava vaseg glavnog direktora da marketinske agencije “nisu glupe” me je licno uvrijedila kao covjeka koji je citao statistike prije nego ce valikon doci u BiH i zaradjivao na njima.
  Apropo te izjave cu reci da NAROD nije glup da bi mislio da ovisi od marketinski agencija, od kojih ja nikad nisam zavisio, a pritom imam jako ozbiljne partnere. Znaci njemu je bilo bitno naglasiti agencije da se bez njih nista ne moze jer, nemate transparentan dokaz da bas te agencije NISU te koje vedre i oblace.

  DAKLE, pozivanje na moju logiku, na moje dokaze… apsolutno nemate pravo dobri moj Gospodine jer nakon cijele halabuke niste dali jasan dokaz o transparentnosti. ako cemo nagadjati konkretnim stvarima, Gemius Audience je program koji moze u svakom momentu biti programiran ili modificiran od strane prosjecnog programera, te samim tim izlozen zloupotrebi. akocemo jos nagadjati, niste dali mehanizam kojim neko moze provjeriti ili 100posto biti siguran da ne manipulisete statistikama u cilju da ostvarite dobit na taj nacin sto bi bilo koji portal dao procenat Valiconu ukoliko proda neku skupu reklamu. mozete reci da je to teorija zavjere, ali vi uistinu imate prostor da na taj nacin manipulisete.
  U hrvatskoj cu samo napomenuti da ste navukli portale na vasu uslugu i ondaim poceli naplacivati, znaci uveli ste standard, a uvodjenjem napplate ste razbili sve male portale koji su zaradjivali nesto malo novca dovoljno da plate usluge valikona.
  Jos jedna stvar, na vasoj listi se nalazi stranica sa speccificnom bransom koja po mojim pretpostavkama apsolutno nema trziste i interesovanje u bih koliko ima klikova. naravno da necu otkriti o kome je rijec, nisam uzalud trosio godine uceci.

  da ne duljim: TRANSPARENTNOST je ono sto barem meni jos niste pokazali

  sto se tice Google-a i njegovih aplikacija za statistike. koristim ih vec 6 godina. ove naprednije poput Doubleclika nesto manje. Veoma cesto koristim Adwords i to je prvi i osnovni razlog zasto nikad necu koristiti mjerenja Valicona. Smatram da su AdWords i Analytics napravljeni jedno zbog drugoga i to su dva neprevazidjena alata koje bi bilo steta pomijesati s Valiconom u smislu da mjerite Adwords tracking na Valiconu – nema smisla. tu su i Goal podesavanj te Funnel podesavanja koja za Adwords “dišu”. Uvid u statistike Analyticsa su im jasne i usporedive sva svim mogucim periodima i statistikama Webmasters Tools (alata), srce mi treperi kad su mi svi postotci zeleni, a kad se zacrvene ne spavam nocima jer to je potencijalni novac koji gubim, sve dok se ponovo ne zazelene. Google je jednostavno genijalan proizvod koji razliku svojih korisnika prema drugima mjeri u milijardama. Na tom mjestu samouvjereno, prekrstenih ruku sjedi GOOGLE-ova TRANSPARENTNOST

  Polozio sam 3 ispita AdWordsa, htio sam se razumjeti u ono sto radim. Mnogo sam vremena potrosio uceci ali nisam uzalud. Imam 2 sajta specificnog sadrzaja, jedan sa prosjekom od 13000 Unique visitors drugi sa 50000 pprema Analiticsu, imam ozbiljne, kojima samd ao do znanja da je moja publika njihova Target publika klijente s kojima zaradjujem sasvim prihvatljvo za vrijeme koje potrosim na njima. Najbitnije mi je u svemu da su moji klijenti zadovoljni mojim radom i da bez poteskoca ostvaruju media planove na mojim stranicama.

  U zakljucku, iz svega sto sam naveo iznad, cvrsto stojim iza odluke da nikad necu koristiti valikon sve dok djeluju u korumpiranoj drzavi, koja bi im eventualno mogla omoguciti da i sami budu korumpirani, sve dok po konferencijama podilaze nekim portalima i indirektno prijete padom nekoristenjem valikona na tako “naoci” bezbrizan nacin.
  Isto cu se zalagati i poticati druge da ne koriste taj servis iz istih razloga, a u zamjenu tome, evo stavljam svoju volju na raspolaganje, okupite 50 ljudi, 5 sati kroz 5 dana naucicu ih da na naprednom nivou barataju Adwordsom i Analyticsom i to besplatno. Moji Adwords ispiti su kostali 300 dolara.

  Zao mi je samo sto na ovakav nacin dajem svoje misljenje, nekog donedavno poznatog mi bloga, za koje imam samo rijeci hvale, vise bih volio da smo na nekom javnom suceljavanju pred 200tinjak ljudi, no… :)

  Zelim vam svako dobro i uspjeh u tvojoj osobnoj karijeri, o Valiconu necu vise trositi rijeci

 28. pa već sam negdje gore također napisao da sam iz Valicona, možda nisi pročitao sve gorenje postove… i jesu podugački.

  Projekat gemiusAudience je jedan od mnogih koje izvodi Valicon, inače agencija fokusirana na istraživanje tržišta i analitku.
  Ako je kolega zamuckivao, što je vrlo vjerovatno, nije sigurno koliko sam ja :) to je, moram biti iskren, više vezano za tremu i novinare nego za činjenicu da nešto krijem… nadovezaću se ja na ovaj zadnji dio tvog komentara – volio bih da jednom isprobaš zaista to sučeljavanje pred 200 ljudi, dosta se razlikuje od bloga i tastature (lično ne volim javne nastupe one vrste niti bilo kakve medijska isticanja ali sam uz promociju projekta morao i taj dio preuzeti pa govorim iz ugla svog iskustva pred auditorijem)…

  Opet ponavaljam, kolege možda zaista jesu bile pretjerano fokusirane na Google i pojedine indikatore ali je razlog tome direktan odgovor na navode koji netačno prikazuju indikatore alata.
  Lično bih volio jednu konferenciju internet medija na kojoj bi se industrija mogla predstaviti sa svim alatima, rješenjima, problematikom koje imaju ili osjete itd. Ko bi to mogao i trebao organizovati zaista ne znam ali bi morao biti neko ko zauzima nezavisnu ulogu u čitavoj priči industrije i ne gura ničije interese…

  Komentar vezan za agencije je možda zaista relevantniji na drugim tržištima gdje iste raspoređuju jako velike budžete za oglašavanje… kod nas ne u tolikoj mjeri ali su iznosi itekako značajni pored toga što se naše agencije nisu još uvijek dovoljno okrenule digitali. Naravno, postoji mogućnost zarade i pored, bez agencija, ali su one važna karika u komunikaciji oglašivača i medija, ja ih ne bih tak tako otpisao.

  Tematika o kojoj ovdje pišemo ne interesuje toliko širu javnost što je razlog ne ulaženja u previše detalja kod tumačenja metodologije i to priznajem. Često je portalima teško pojasniti kako postaviti skriptu za mjerenje i razlikovati cookie od usera.

  Ja sam spreman da što detaljnije i transparentnije odgovorim na svako pitanje svim zainteresovanim – predlažem, da ako ih imaš, postaviš konkretno tehničko ili metodološko pitanje a ja ću ga odgovoriti što je transparentnije i jasnije moguće.

  AdWords je ovdje pomenut kao jedan od Googleovih alata ali sa našom pričom nema pretjerano veze zbog teme analitike i statistike, mislim da su Anayltics i DoubleClick tu srodniji alati (iako pozdravljam certificiranje, ne poznajem puno bosanaca sa G certifikatima iako imam dosta kontakta sa online marketarima – ako se ikada okupi ova grupa za edukacije AdWordsa svakako računaj da sam i ja kandidat).

  Istraživanje koje nudimo je svima dostupno a ulazak besplatan. Svako ko misli da mu ne koristi ili čak šteti naravno da ne treba učestvovati, svjestan sam truda i zalaganja koje pojedinci žrtvuju u svome radu tako da podržavam svačiji stav i odluku.
  Ukoliko želiš mogu ti na praktičnim primjerima pokazati kako to izgleda jer sumnjam da si vidio interfejs alata i indikatore koje nudi. Mogu ti pokazati kako i na koji način određeni sajtovi pumpaju statistike kroz Analytics također. Kako znaš koja je tvoja target publika, koje indikatore koristiš, čiji ponderi su primjenjeni (USA ili lokalni)… itd..

  Zaista, ako te interesuje više na temu, bez ubjeđivanja i prepirki, samo sa svrhom informacije i novih znanja ja sam rado na raspolaganju… već sam pisao da mene svakako zanima način na koji ti radiš pripremu online media plana, sigurno bih i ja tu mogao naučiti nešto novo.

  [email protected]

 29. Uh, zakuha se ovdje pravo, i mislim da vi iz Gemiusa i Valicona ste neprofesionalni totalno, ne mislim na vaš rad nego na vaše komentiranje, ovdje ispade “Šta je starije kokoš il’ jaje”.

 30. Danas, izgleda nitko nikoga ne može uvjeriti. Svak goni svoje i ne želi priznat da je u krivu iako postoje dokazi. Tako da ovakva rasprava malo kad može urodit plodom.

  Problem je danas također i po meni jedan od najvećih a to je POVJERENJE. Svak vara na svakom koraku, pa se povjerenje u poslu svelo na sumnje i panične pretpostavke ili pak ostat prevaren.

  Pa želim reći,… da ipak ako se želi ostat normalan, treba imat nekog povjerenja,… jer npr. da bi poslovao trebam imat nekog povjerenja u određeni alat ili onda idem sam zagrnut rukave pa ići istraživat.

  U globalu nije lako ali se mora ići dalje ;)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.