Autorica: Hana Kazazović

Njegovu prvu knjigu “Čovjek po imenu Uve” sam vam opričala u tekstu ovdje. Fredrik Bakman je švedski bloger koji je evo postao i pisac, i to vrlo zanimljiv. Jedan od onih koje, to sad mogu reći, uzimate bez ustezanja jer znate da neće razočarati.

Ipak, Uve mi je i dalje bar 30% bolja knjiga od “Moja baka vam se izvinjava”. Dva su razloga za to.

Prvi je taj što je Uve realniji. Likove poput njega sam sretala u životu i lako mi je bilo priču smjestiti u stvarno okruženje. Jer “Moja baka vam se izvinjava” ima primjese bajke, ali se i dalje pokušava ugurati u stvarnost, pa je samo u tom kontekstu ovo mana.

A drugi razlog je što je knjiga mogla biti bar 30% kraća, odnosno jezgrovitija. Time bi dobila na jačini, jer mi se dešavalo u ovoj da se malo raspline fokus i to me nerviralo.

Ipak, “Moja baka vam se izvinjava” je zaista dobra i zanimljiva knjiga o sedmogodišnjoj djevojčici Elsi i njenoj baki. Baka je ta koja je za Elsu osmislila bajku koja će je na neki način uvesti u svijet odraslih, odnosno u stvarni svijet. I Fredrik odlično balansira između tog Elsinog svijeta i načina razmišljanja, i ovog drugog, svakodnevnog i običnog svijeta odraslih.

Fredrik piše toplo i zanimljivo i mislim da će ovu knjigu podjednako voljeti i odrasli, ali i djeca. Mogu je slobodno čitati i djeca, odnosno mlađi. Čak bih voljela da mlađi iz ove knjige uče o različitosti i o prihvatanju drugačijih od sebe. Jer je, čini mi se, to lekcija koju na ovim prostorima najviše trebamo izučavati svi, bez obzira na godine.

I kao što imam običaj reći – neću vam ja dalje ništa o radnji govoriti. Sve što prije čitanja trebate znati je ovo sa korica knjige ispod :)

Svi koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs


 — —