Autor: Hana Kazazović

Kako opisati prve utiske iz grada kojeg gledaš stalno u filmovima i serijama? Kako uopšte sebi objasniti da je to taj New York i da stvarno spavaš na Manhattanu? Nemam pojma, nisam sigurna da ću ikad sama sebi povjerovati da sam tu bila, čak i gledajući sebe na fotkama. Prosto ne djeluje stvarno ?

Gužva je ogromna, posebno kroz 5. aveniju prema Times Squareu. Kolika? Kao kad kod nas puste ljude sa koncerta ili utakmice pa svi hodaju onako pušteni u grupi. I tako je stalno. Umjetnost je hodati i ne sudarati se ni sa kim, uskladiti svoj korak sa onima ispred tebe ili ako si brži od njih proći, kao da voziš slalom. I pri tom ne izgubiti svoje ljude sa kojima si krenuo.

A uz sve to buka – od auta, od ljudi, od radova na ulicama (jer se na sve strane negdje nešto radi), od stalnih sirena jer uvijek prolazi hitna ili policija ili vatrogasci…

I da nisam poslijepodne išla do Wahington parka i Greenwich Village sludila bih se od te gužve. Ali sam vidjela i ove dijelove gdje je mirnije, gužva je manja i sve je još uvijek kao u filmovima ali ne onim koje vole muškarci, nego žene ?

Da, jesmo Marta i ja išle do stana Carry Bradshow ? Nije mi zbog Carry, nego sam ja oduvijek zaljubljena u jednu stvar u Americi – one stepenice ispred vrata stanova ❤️

A njen stan je bilo lako prepoznati, uvijek su tu neke tinejdžerke koje se fotkaju ispred ?

Empire State Building je super kad je gledaš iz daleka. Kad se nadješ ispred nje ne bi nikad ni pomislio da je to jedna od najpoznatijih zgrada na svijetu jer – staneš ispred zida i tek kad digneš glavu i ugledaš poznati vrh skontaš gdje si ?

Nas dvije smo za čas skontale sistem ulica i baš je jako jednostavno snaći se na Manhattanu pa smo puno hodale. I uopšte ovdje ljudi dosta hodaju koliko vidim. Teško mi je u glavi posložiti da sam u gradu koji bez turista sam ima stanovnika kao dvije BiH (i još malo više) a funkcioniše, ali dobro.

Naravno, jedna od prvih stvari koje smo probali je hot dog na Times Squareu ? I baš je ukusan, moram priznati.

Nećemo dugo biti ovdje, samo 2 dana i to je za ovakav grad baš malo vremena. Ali ćemo valjda uspjeti vidjeti najupečatljivije stvari. U nastavku evo malo fotki od milion koje smo napravili već juče ?

Dole u dnu smo mi a to iza Empire State Building ?

Na Times Squareu

Čuvani hot dog ?

Te stepenice i ulazi ❤️

Carry Bradshow stan ?

U Wahington parku ?


Želiš obavijest na email kada bude objavljen novi tekst?