Autor: Hana Kazazović

Kako opisati prve utiske iz grada kojeg gledaš stalno u filmovima i serijama? Kako uopšte sebi objasniti da je to taj New York i da stvarno spavaš na Manhattanu? Nemam pojma, nisam sigurna da ću ikad sama sebi povjerovati da sam tu bila, čak i gledajući sebe na fotkama. Prosto ne djeluje stvarno ?

Gužva je ogromna, posebno kroz 5. aveniju prema Times Squareu. Kolika? Kao kad kod nas puste ljude sa koncerta ili utakmice pa svi hodaju onako pušteni u grupi. I tako je stalno. Umjetnost je hodati i ne sudarati se ni sa kim, uskladiti svoj korak sa onima ispred tebe ili ako si brži od njih proći, kao da voziš slalom. I pri tom ne izgubiti svoje ljude sa kojima si krenuo.

A uz sve to buka – od auta, od ljudi, od radova na ulicama (jer se na sve strane negdje nešto radi), od stalnih sirena jer uvijek prolazi hitna ili policija ili vatrogasci…

I da nisam poslijepodne išla do Wahington parka i Greenwich Village sludila bih se od te gužve. Ali sam vidjela i ove dijelove gdje je mirnije, gužva je manja i sve je još uvijek kao u filmovima ali ne onim koje vole muškarci, nego žene ?

Da, jesmo Marta i ja išle do stana Carry Bradshow ? Nije mi zbog Carry, nego sam ja oduvijek zaljubljena u jednu stvar u Americi – one stepenice ispred vrata stanova ❤️

A njen stan je bilo lako prepoznati, uvijek su tu neke tinejdžerke koje se fotkaju ispred ?

Empire State Building je super kad je gledaš iz daleka. Kad se nadješ ispred nje ne bi nikad ni pomislio da je to jedna od najpoznatijih zgrada na svijetu jer – staneš ispred zida i tek kad digneš glavu i ugledaš poznati vrh skontaš gdje si ?

Nas dvije smo za čas skontale sistem ulica i baš je jako jednostavno snaći se na Manhattanu pa smo puno hodale. I uopšte ovdje ljudi dosta hodaju koliko vidim. Teško mi je u glavi posložiti da sam u gradu koji bez turista sam ima stanovnika kao dvije BiH (i još malo više) a funkcioniše, ali dobro.

Naravno, jedna od prvih stvari koje smo probali je hot dog na Times Squareu ? I baš je ukusan, moram priznati.

Nećemo dugo biti ovdje, samo 2 dana i to je za ovakav grad baš malo vremena. Ali ćemo valjda uspjeti vidjeti najupečatljivije stvari. U nastavku evo malo fotki od milion koje smo napravili već juče ?

Dole u dnu smo mi a to iza Empire State Building ?

Na Times Squareu
Čuvani hot dog ?

Te stepenice i ulazi ❤️
Carry Bradshow stan ?

U Wahington parku ?


Želiš obavijest na email kada bude objavljen novi tekst?

Kako vam mogu pomoći?

4 COMMENTS

  1. Prekrasno, tako ti zavidim, ja u laptop usla, nema me :D
    Daj mi samo reci zasto su te stepenice ogradjene lancima, tu niko ne zivi ili da se posjetioci ne bi penjali?

    • Hej, ovaj stan je izgleda prodat za 9,85 miliona $ nekom ko ne želi da se zna i sad mislim tu niko ne živi. A ograđen je jer ne bi čovjek živ ostao od turista koji dolaze tu. Stanari iz ulice su uspjeli da se izbore za zabranu prolaza turističke ture autobusom od kojih nisu mogli živjeti normalno inače :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.