Danas želim sa vama prodiskutovati o temi za koju sam mislila da više nije aktuelna, a onda sam u jednoj grupi vidjela žene kako traže savjete pa skontala da samo izgleda spadam u manjinu kojoj to nije bitno. Radi se o ganjanju tamne boje, odnosno sunčanju s namjerom da pocrnimo, jer je kao ta tamnija boja nešto super i nešto što svi ganjaju.

Prvo, ne znam otkud taj trend. Kontam da ima veze s tim što tako pokazuješ da si bio na moru, jer se sjećam da smo mi kao djeca tako gledali. Ali izlaskom iz tinejdžerskog vremena, a posebno od kako sam skontala da čak i na moru više volim hlad nego pržiti se na suncu (plus par puta slučajno pregorijevanje na istom) su mene odvukli u krajnost da ni po koju cijenu ne ganjam tamniji ten. 

A onda se počelo više pričati o melanomu – najzloćudnijem tumoru kože koji može nastati bilo gdje na koži, čak i gdje prethodno nije bila nikakva promjena. A melanom itekako ima veze sa prekomjernim izlaganjem suncu, pa sam postala dodatno oprezna. I mislila da svi to tako nešto kontaju, jer je bilo dosta priče i tekstova svuda – i o štetnosti sunčevih zraka, ali i o štetnosti solarija na primjer.

Ne bih da ulazim u to šta je lijepo, a posebno ne u to šta različite nijanse boje kože predstavljaju (a posebno šta su predstavljale kroz istoriju). Ali mi se čini da mnogi sebe potencijalno dovode u opasnost zbog želje za tamnijim tenom. Moguće da ne znaju za opasnosti, a moguće i da ne vjeruju da sve to može biti opasno.

Pa bih samo eto da napomenem da povećan rizik od razvoja melanoma imaju, između ostalih, i osobe koje se pretjerano i nezaštićeno izlažu sunčevim zrakama, te osobe koje su više puta imale sunčeve opekotine (posebno u djetinjstvu). 

Znam da imaju one mazalice za samotamnjenje i možda je to najbezazlenija varijanta, ako vam je već toliko bitno. Ja ne koristim ni njih jer uopšte ne vidim potrebu da potamnim i ako mene pitate – prirodna boja kože nam je sasvim ok i nema potrebe da se mučimo i mijenjamo je na bilo koji način. Jedini trud koji treba uložiti jeste u to da ostane zdrava, pa svakako zaganjajte neku kremu sa zaštitnim faktorom, čak i za šetnje po gradu. A posebno za lice :)