Autor: Hana Kazazović

Sinoć sam konačno završila sa čitanjem knjige “Potpis na svim stvarima” Elizabeth Gilbert. Izabrala sam je zbog toga što volim kako piše Elizabeth – jako mi se svidjela njena knjiga “Jedi, moli, voli”, život mi je unaprijedilo čitanje “Big Magic”, pa sam odlučila da pročitam i ovu, za nju lično vrlo važnu knjigu. Naime, u “Big Magic” je Elizabeth spomenula kako je dugo pisala ovu knjigu i kako je pisala takoreći za svoj ćejf, jer je njoj bila važna. Nije se trudila zadovoljiti nikog drugog nego sebe i mene baš zanimalo da vidim kako ispadne knjiga kad je ona tako opisala.

I dopala mi se. Od kako sam krenula sa čitanjem, a trajalo je to duže od 7 dana jer ima skoro 600 stranica, imala sam osjećaj kao da gledam neku seriju. Ne znam zašto, ali podsjetila me atmosferom na onu “Ptice umiru pjevajući” u kojoj je glumio Richard Chamberlain. Ne zbog teme ili radnje, jer da budem iskrena, kad sam “Ptice… ” gledala imala sam 7 godina i ne sjećam se apsolutno ničega. U pitanju je ta neka atmosfera koju ja baš i ne znam opisati.

Uglavnom, u knjizi se govori o Almi Whitaker i njenom veoma zanimljivom i neobičnom životu. Priča počinje još prije njenog rođenja, prateći život njenog oca Henrija, koji je bio botaničar porijeklom iz Evrope, a za život odabrao Ameriku. Alma je bila njegova jedina biološka kćerka koja je život posvetila nauci, izučavanju biljaka, kasnije vođenju imanja i proučavanju mahovina. Potpuno jedno zanimljivo i neobično stvorenje.

Priča je smještena u kraj 18. i 19. vijek, a Elizabeth je vješto opisala sve događaje, putovanja, odnose u porodici, dileme i probleme sa kojima se u tih stotinjak godina sreće jedna porodica. Jednostavno, kad ovu knjigu uzmete u ruke, čitanjem se prebacite u jedan potpuno novi svijet i zaboravite gdje se nalazite i u kojem ste vremenu.

Meni je savršeno odgovarala za odmaranje mozga i bijeg od realnosti, te mislim da će se svidjeti svima koji vole priče koje vas neće ostaviti bez daha, neće vas držati napetim, nego će vas samo opustiti i omogućiti vam da uživate u nekim drugačijim vremenima i neobičnim ljudima. Za neka hladna poslijepodnevna opuštanja je sasvim dobar izbor.

Knjigu i ovaj put poklanjam, ali ovaj put je način za učešće pisanje komentara na Facebook stranici, ispod posta. Ukoliko je želite, komentare pišite na post – link ovdje do subote u 18 sati. Ja ću onda random metodom jednog dobitnika izabrati i dobiće ovu lijepu knjigu da uživa u njoj tokom jeseni :)

Za sve ostale koje zanima knjiga – Buybookove knjige se mogu kupiti u knjižarama u BiH, ali i na web stranici http://www.buybook.ba/

img_3071