Autor: Hana Kazazović

Knjigu „Povratak kući“ autorice Yaa Gyasi (kojoj je ovo prva knjiga) sam izabrala zbog dobrih kritika na Goodreadsu i zbog Afrike. Nisam čitala puno knjiga sa radnjom na ovom kontinentu, a kako meni knjige između ostalog služe i da proputujem drugim predjelima i vremenima, ova se činila idealnom.

I definitivno jeste. Kroz priču o jednoj kompleksnoj porodici smještenu u par vijekova imala sam priliku upoznati i istoriju Afrike, razvoj plemena i robovlasništva te odnose unutar porodica u tom periodu i okruženju. Neke stvari u knjizi se sigurno mogu vezati samo za Afriku i njene stanovnike. Međutim, sve ono što se tiče odnosa među ljudima unutar porodice, ljubavi – zabranjenim i onim dogovorenim, odricanju od ljubavi zbog višeg interesa ili porodice, odricanja od udobnosti i interesa zbog ljubavi – sve su to univerzalne priče koje živimo i čitamo u različitim periodima i među različitim ljudima.

Korijen priče o ovoj porodici koju u osnovi čine dvije polusestre je grijeh – onaj koji poremeti odnose i koji se provlači kroz generacije. Razmišljajući o tome mislim da je autorica na efektan način pokazala kako je često jedna stvar uzrok mnogo čega u životima ljudi na koje ona direktno ili posredno ima uticaj. I često ne možemo učiniti ništa da bismo to promijenili.

Autorica je uspjela sklopiti zanimljivu priču sa puno likova. Stvarno mi je pomogla šema sa početka knjige, odnosno porodično stablo. Vraćala sam mu se kod svakog novog lika jer bih se inače pogubila ne znajući ko je tu ko i sa kim u rodbinskoj vezi.

Svaki lik ima svoje poglavlje u knjizi i to su kao njihove male biografije, ispričane zanimljivo ističući najinteresantnije detalje iz njihovih života.

Vrhunac je kraj koji ima veze sa nazivom knjige ali vam neću otkriti detalje jer vam neće biti zanimljivo kad / ako je budete čitali.

U svakom slučaju zanimljiva knjiga, jedna od onih u koje uroniš i zagubiš se na nekoliko sati dok je pročitaš, osjećajući na kraju da si stvarno vidio neka nova podneblja i upoznao puno interesantnih ljudi.

Knjigu poklanjam, kao i do sada.

Način da osvojite knjigu je pisanje komentara na Facebook stranici, ispod posta. Ukoliko je želite, komentare pišite na post – link ovdje do utorka (28.02.2017.) u 12 sati. Ja ću onda random metodom jednog dobitnika izabrati i dobiće ovu knjigu :)

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs