Povratak – Maja Trifunović: životna knjiga u kojoj se uživa

11
370

Autor: Hana Kazazović

Ne sjećam se sad ni šta je presudilo da na spisak pri naručivanju knjiga iz Lagune stavim “Povratak” Maje Trifunović, ali znam da mi je sad baš drago da sam to uradila jer dugo neku knjigu nisam čitala sa takvim uživanjem.

Znate one knjige u kojima uživate od prve i u svakoj rečenici, jer autorica tako lijepo pripovijeda da vam više nije važno to o čemu piše, nego ste zaljubljeni u način na koji to radi?

Takav je njen stil i ima toliko nekih poredjenja na koja sam povikala “Pa kako joj je samo to palo na pamet?!” da prosto sad ne znam šta da vam odaberem i prepišem ovdje da vidite na šta mislim.

U knjizi se govori o odrastanju, od dječijih dana pa do odraslosti. U knjizi se govori o porodici, ljubavi, životu, padovima, bolu, razočarenjima, odnosno o svemu onome što život jeste. I sve to bez patetike i pretjerivanja, a uz puno emocija.

A ja uvijek potpuno odlijepim kad neko zna pisati o velikim emocijama bez patetike. Valjda zato što ja ne znam, pa mi to dodje kao neka super moć.

Majine likove ćete zavoljeti. Sad nešto kontam, nema tu nijedan lik koji vam neće biti drag. Odnosno, sve dok ih voli glavna junakinja voljećete ih i vi. U stvari, činiće vam se da ste i vi sastavni dio knjige i tog njenog života i zato je dobro što nema patetike. Žuljala bi vas, a ovako će vam biti ugodno.

Kad bi postojala škola u kojoj bi se moglo naučiti da pišeš kao Maja – ja bih je odmah upisala. Ovako mi ostaje da na spisak želja za čitanje dodam i njene ostale dvije knjige, jer ovu koju imam poklanjam nekom od vas.

Ako volite životne priče pune emocija ovo je knjiga za vas. Jedan primjerak imam na poklon, pa pišite komentar ako ga želite.

Komentare pišite ispod ovog teksta do petka (26.8.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

*** CITATI IZ KNJIGE ***

Poželela sam da se priča tu završi. Ko može da pobegne kad roditelj počne da mu se poverava, neka beži koliko ga noge nose. Majka inače nije priznavala ni da je muči glavobolja, a sad je bila na putu da mi otvori srce kao biblioteku – ulaz slobodan, bibliotekarka će vas povesti u obilazak tomova dosad nedostupnih javnosti. Da sam htela da mi otvara srce, rodila bih ja nju, a ne ona mene. Očigledno je bila rešena da me upozna s celokupnim bibliotečkim fondom. Prikovala me je parfeom za stolicu.

Moje prvo radno mesto bilo je u poreskoj upravi. Lovila sam preduzetnike koji ne plaćaju na vreme porez i na to skretala pažnju nadležnima, koji su potom prestupnicima slali opomene. Opomene su bile štampane na praistorijskom štampaču i bile tako blede da je nemali broj neplatiša verovatno završio s pozivom na sud jer nisu mogli da pročitaju šta u opomeni piše.

Skinuo je dokolenice, otkrivši stopala i cevanice blistavobele u odnosu na ostatak zaprašenog tela; izgledao je kao da ga je neko obrisao gumicom od kolena naniže.

Naš brak je, medjutim, ostao uklešten u posebnom klimatskom pojasu, s naglim i nepredvidljivim promenama temperature i pritiska. Nemilosrdne nalete zime po pravilu sam dočekivala bez odgovarajuće preobuke, odavno stekavši naviku da se po ljubavi švrćkam gola i bosa.

povratak zadnja


11 COMMENTS

 1. Uvijek me naslov privuče ili odbije od teksta. I rijetko se prevarim ako sebi dopustim da idem dalje od naslova. I prije nego sam pročitala cijeli tekst, ono životna knjiga u kojoj se uživa me navelo da ovu knjigu pročitam, dobila je od vas ili kupila.

 2. Obično ne ostavljam komentare, ali odavno me neka knjiga nije ovoliko zainteresovala. Ne znam da li zbog primamljivog opisa knjige ili izabranih citata, ali baš želim da je pročitam i podelim dalje.

 3. Ako postoji išta što bih izdvojila dlkao razlog zašto bih otrčala u knjižaru, to je ovo o majčinskom ispovijedanju.
  To je tako odrastanje!

 4. Disclaimer: Samo, prosto i isključivo radi ove mogućnosti o ličnom uručenju. Ukoliko tome neće biti tako, neka se smatra da sam se odaplicirala! :)

 5. Bez obaveze komentar :) svidio mi se komentar o ispovjedanju majke. Odmah mi pala na pamet moja mama. Nikad se nije žalila na glavobolju a kamoli nešto drugo. Međutim sada je situacija drugačija. Sada sam u poziciji i da slušam i da ne ništa ne boli :)

 6. Ova knjiga ide Najri – zato što mislim da je vrijeme da se i uživo upoznamo, a treba mi poticaj (šutanje u guzicu u vidu isporuke ove knjige) pa da to i konkretizujem :)
  Ostalima najava – imam još hrpu nekih koje samo čekaju da ih pročitam, tako da će biti dijeljenja u narednom periodu dosta :)

 7. Draga Hana,
  Po tvojoj preporuci kupila knjigu Povratak i procitala za dva dana. Kakav uzitak.
  Zivim u Otavi i dosla sam “kuci” na dve sedmice:jedna u Bosni, jedna u Srbiji. U ruci spisak knjiga koje si ti preporucivala. Verujem da ce i druge biti ovako lepe.
  I podelicu ih sa svojim drugaricama u dalekom svetu.
  Love your blog!
  Borjana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.