prica_o_jangu_1

Autor: Hana Kazazović

Pravu važnost toga kakve sadržaje “konzumiramo” u djetinjstvu sam shvatila ljetos. Naime, ponovo sam došla do svoje omiljene knjige “Riznica pesama za decu” Zmaja Jove Jovanovića. Nisam je imala nekih 25 godina u rukama i zaboravila sam kakve su to pjesme. Ne računam tu “Ciganin hvali svoga konja”, meni omiljenu i jednu od onih koje znam napamet da me probudite u 3 ujutro.

Elem, nađem ljetos u Bijeljini tu zbirku i kupim je ponovo, kao što sam sebi davno obećala. Sjednem i čitam i tad shvatim otkud meni ovolika ljubav za životinje. Prepoznam moj način razmišljanja, osjećaj koji imam kad me u oči pogledaju bilo pas, mačka ili neka druga životinja. Uvijek sam imala osjećaj da se razumijemo i da gledajući ih u oči tačno znam šta misle oni kao što i oni razumiju šta mislim ja.

“Nije pravo, seko, sama srčeš mleko, a sirota Cica, to joj glad golica” – čitam i vidim moje mačore koji pilje u mene kad nešto jedem i shvatim da mi u podsvijesti čuče čika Jovini stihovi i da sam davno izgradila taj odnos. Tačnije, davno mi je ukodiran u krvotok i način razmišljanja i sad mi je jasno odakle.

Jer nisam rasla okružena životinjama. Moja mama je uvijek pokušavala da nas zaštiti od bola govoreći da je sa životinjama nezgodno jer se vežeš za njih pa kad im se nešto desi ili umru od starosti, a pretpostavka je da ćeš ih kao vlasnik nadživjeti, onda patiš i teško ti je. I bila je u pravu, doživjela sam tu patnju i mislila da ću crći. I opet, nakon malo vremena nabavila mačke.

Kad me neko pita zašto i kako me nije strah te ponovne boli, onda kažem da prosto nemam garanciju koliko će ko biti tu. Možda mene ljubimac nadživi. I druga stvar – kad ulazimo u veze sa ljudima takođe ne znamo ko će koliko biti tu. A ljubav vrijedi imati ma koliko da traje i bol je sastavni dio života. Jebi ga i nažalost.

Zašto ovo sve pišem? A imam poseban talenat da krenem sa jednom namjerom i onda odem naširoko pa skoro zaboravim šta sam htjela reći. Primijetili ste i to sigurno, znam :D

Pišem jer me zanimalo kakve knjige djeca čitaju danas i šta se to od sadržaja za njih nudi. Pa sam tako ugledala knjigu koja je meni privukla pažnju zbog tematike, ali i zbog ilustracija koje su mi bile baš lijepe. Treća stvar koja me zainteresovala je to što je autor Uroš Petrović i nisam ništa njegovo čitala do sad, a još od razgovora sa Ivanom Bukejlović ljetos u Doboju imam želju da pročitam neku njegovu knjigu, jer ga je ona nahvalila.

Tako se meni u rukama našla “Priča o Jangu” i asocirala me na ovu moju Riznicu. Dok sam je čitala razmišljala sam kako će možda ova knjiga nekom djetetu izgraditi stav o životinjama i kako će to dijete čitajući je poželjeti da ima psa. I da imam dijete upravo ovako nešto bih mu kupila da čita i uživa. S tim što moram reći da je ovo ipak za djecu malo stariju od one koja bi čitala Zmajeve pjesme. Malo je ozbiljnija. Nije velika, ali ove 83 stranice su upravo dokaz za onu tvrdnju “manje je više”.

Ilustracije Alekse Gajića su divne i da ne piše niti jedno slovo opet bi knjiga bila savršenstvo. Neke su mi se toliko dopale da sam razmišljala kako bi ih bilo lijepo imati uokvirene na zidu. Ispod ću staviti par fotki da vidite i sami procijenite koliko su lijepe.

A sama knjiga govori o prvom Uroševom psu, Jangu, francuskom buldogu. Uroš je u njoj opisao kako je u stvari počeo njihov odnos, neke zanimljive crtice iz života i, meni najbitnije, koliko je Jang uticao na cijeli njegov život, i tokom života i kasnije. Kako je uticao na njegovu karijeru, na sve ono što je radio i pisao i kako je, zahvaljujući baš tom divnom psu, on rastao i razvijao se.

Bez obzira što imam 41 godinu, ja sam uživala. Voljela bih čuti i utiske nekog mlađeg, tako da ću knjigu pokloniti.

Način da osvojite knjigu je pisanje komentara na Facebook stranici, ispod posta. Ukoliko je želite, komentare pišite na post – link ovdje do petka (23.3.2018.) u 12 sati. Ja ću onda random metodom jednog dobitnika izabrati i dobiće ovu knjigu :)

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

prica_o_jangu_3

prica_o_jangu_4

prica_o_jangu_2