Autor: Hana Kazazović

Drugi video projekta 1:43. Tema koja me baš dugo muči.

 

Tekst ili transkript:

Možda i mogu shvatiti da ne želiš uticati na prirodu i mijenjati ono što nam je ona dala i kakvim nas je napravila. Možda i mogu… ali zašto onda koristiš bilo šta što je napravio čovjek? Zašto pališ svjetlo, kuhaš na struju ili čitaš ovo objavljeno negdje na internetu?

 

Zašto se prirode sjetiš samo kad te pitam zašto ne sterilišeš svog psa? Ili mačku? Tad ti je toliko važno da sve bude onako kako je na svijet postalo i da ne remetiš prirodni slijed. Tačno bi čovjek očekivao da živiš negdje u pećini izbjegavajući sve pogodnosti modernog doba.

 

Piješ li možda tablete kad te zaboli glava? Ili puštaš da prirodno, bol prođe sama od sebe? Koristiš li ti kontracepciju? Ili rađaš djecu pa ih onda onako male, nezaštićene, nesposobne za život, odneseš i ostaviš na smeće? A, ne radiš to? Zašto onda svoju nesterilisanu kuju puštaš da se koti? Zašto svoju mačku ne sterilišeš nego je puštaš da se pari i rađa mačiće? I u koji dio srca i duše ti stane to da njene mlade od mjesec dana spakuješ u kutiju i ostaviš na smeću? Potpuno prirodno? Preživjeće samo ako ih pogleda čudo i naiđe neko ko neće moći okrenuti glavu od njih. Srećom pa se povremeno čuda i dese.

 

Ti i dalje licemjerno koristi prirodu kao opravdanje samo za one postupke koji tebi odgovaraju. A prednosti savremenog vremena u kojem živimo i u koje spada i kontrola razmnožavanja ljubimaca o kojima vlasnik preuzme brigu ignoriši.

 

Jer za ljudskost, makar i protivprirodnu, nije dovoljno biti samo rođen u tijelu čovjeka.