Autor: Hana Kazazović

Već par dana pišem i brišem ovaj tekst jer ne mogu da odlučim na šta da se fokusiram u njemu. Da li da u fokusu bude knjiga, film, sevdah uopšte, pjesme na koje sam danima navučena ili… sve zajedno? A opet, jedno mi bez drugog ne ide jer i ja danima vrtim sve ovo naizmjenično.

Ja koja sam do skoro tvrdila kako više od 3 sevdalinke u danu ne mogu poslušati sad danima vrtim jednu za drugom. Satima.

Ja koja stvarno nisam nikad slušala sevdah, osim one „Kiša bi pala“ koju me tata još davno naučio napamet, pa mi to u stvari i nije bila sevdalinka nego pjesma koju smo tata i ja zajedno pjevali i analizirali dešavanja u njoj.

A opet, ne možeš se roditi u Bosni a da sevdah ne bude utkan u tebe. Samo je pitanje kad će te stići, odnosno u kojem momentu ćeš sazriti toliko da ga počneš osjećati i uživati u njemu.

Kad te tako stigne, kao mene u zadnje vrijeme, onda se trudiš nadoknaditi propušteno pa (hvala Internetu) zaroviš u sve što ti je na raspolaganju da što više toga upiješ.

Ja sam u toj nekoj fazi pa sam tako u zadnjih 10-ak dana pogledala nekoliko super stvari, pročitala zanimljivu knjigu i poslušala hrpu pjesama od kojih neke danima vrtim, pa ću ovako redom da podijelim preporuke sa ličnim utiscima. Možda nekom budu zanimljive i možda još nekom otkriju dijelove ličnosti koje je do sad uspješno sklanjao od sebe ;)

Zajednička poveznica za sve je Damir Imamović, a šta on sve radi možete pogledati i na http://www.damirimamovic.com/

Predavanje „10 najčešćih zabluda o sevdahu“

U pitanju je video predavanje u kojem Damir na zanimljiv način govori o svemu onome što su takozvani stereotipi o sevdahu. Predavanje koje je zanimljivo, zabavno i vrlo korisno i iz kojeg se može dosta naučiti.

Meni je bilo kao početak klupka, jer me zainteresovalo, taman toliko da nastavim klikati po YouTubeu i da na osnovu njega dobijem i preporuku za film.

Film „Sevdah“

Snimljen čini mi se 2009. godine i dobio puno nagrada. Tako je lijep, topal i tako pokreće emocije da sam od početka do kraja filma uglavnom jecala u suzama. A nije tužan, nego je – sevdah. Jebi ga, ne znam vam ja to objasniti. Ne znam koje tipke u osjećajima ovaj film pritisne kod mene i zašto sam plakala, ali jesam.

I jednako kao i ono predavanje – proširiće vam vidike, ako niste baš neki poznavalac sevdaha kao ja, a uživaćete u muzici i zaljubiti se u neke pjesme. Možete ga pogledati na ovom linku, ima čak i engleski titl https://www.youtube.com/watch?v=NSn0E8km3jw

Knjiga „Sevdah“

Bila mi je na listi želja već neko vrijeme (tačnije, od kako sam pročitala osvrt Amira Misirlića „Sve što ste oduvijek htjeli da znate o sevdahu, a niste se usudili da pitate“, a onda sam došla do nje prošle sedmice. Nije velika i puna je vrlo zanimljivih informacija, posebno za nekog ko o istoriji sevdaha ne zna puno. Damir Imamović se godinama bavi sevdahom, ne samo kao interpretator i autor, nego i kao neko ko proučava sevdah. Svoja iskustva i znanja je u ovoj knjizi podijelio i potkrijepio sa puno izvora, tako da kad nju pročitate možete steći jednu malo širu sliku o sevdahu. Kako je to fino Amir u svom tekstu napisao:

„Ova knjiga je dragocjena i zbog činjenice što nam i neke od najpoznatijih sevdalinki datira u vremenu njihovog nastanka i predstavlja njihove autore kao i izvorne verzije. I tek tu zapravo vidimo koliko malo znamo o sevdahu i sa koliko bezobzirnosti i površnosti prihvatamo paušalne procjene o sevdalinkama. Mnoge pjesme za koje se vjeruje da su prastare zapravo su nastale tek u prošlom vijeku.“

Ja sam imala namjeru da, kao i obično, knjigu poklonim dalje, ali ne mogu. Znate koliko se rijetko dešava da ja zaista poželim neku knjigu imati kod sebe trajno? E pa ova spada u takve, ne samo zbog sadržaja kojem ću se sigurno vratiti još koji put u budućnosti. U pitanju je i forma, jer je knjiga divna, dizajnerski savršeno upakovana. Kako i ne bi bila kad je u pitanju izdanje izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice, a vizuelni koncept i grafičko oblikovanje radio Kenan Zekić.

Frki: "Da poziram uz šta?" Ja: "Knjigu "Sevdah" Damira Imamovića" Frki: "Ako je sevdah može, pristajem"
Frki: “Da poziram uz šta?”
Ja: “Knjigu “Sevdah” Damira Imamovića”
Frki: “Ako je sevdah može, pristajem”

img_3370-2

Da, priznajem, lokal patriotizam je presudan u odluci da ova knjiga ostane kod mene :) Ako je vi želite čitati evo ima ovdje da se naruči :)) http://www.knjiga.ba/sevdjah-m4910.html

A preporučujem i ovaj video da pogledate za više informacija o knjizi.

Završiću ovaj tekst sa preporukama pjesmama na koje sam ja “navučena” već danima. Slušam ih minimalno 3-4 puta dnevno i nekako ne mogu da ih izostavim iz ovih preporuka. Krenite sa njima, a dalje će vas prsti sami odvesti…