Autor: Hana Kazazović

Juče je bila tačno godina dana kako je kroz prozor ugledao prelijep prizor – Sarajevo pod snijegom noću. Kao neko ko se oduvijek bavi umjetnošću i skoro jednako toliko vremena i fotografijom reagovao je odmah. Uslikao fotografiju i bez nekog posebnog razmišljanja o tome postavio je na Facebook. Javno. I tako je krenulo…

Isto veče kreće fotografija na svoj virtuelni put svijetom. Odmah je podijeljena i iskopirana na nekoliko mjesta, a neobilježena žigom skoro trenutno se izgubio trag o njenom autoru.

Pedja slika

A autor je moj brat Peđa koji eto, ima taj lijepi pogled kroz prozor. I moram vam odati tajnu da nije do pogleda nego do fotografa. Imaju te neke ekspozicije i slična čuda za koja sam čula, ali ih ne znam primijeniti pa kad ja slikam sa ovog istog njegovog prozora dobijem neko sivilo i prizor kojeg uopšte ne želite pokazati nekome. A on i ljeti kad je uslika, bez snijega, dobije super sliku (to možete vidjeti ovdje – https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2387007634197&set=a.1299390444447.94572.1220976060&type=3&theater )

25.000 lajkova za godinu dana

Isto veče je fotografiju kod sebe postavila OBN TVI sasvim slučajno smo prije dva dana vidjeli da je ona još uvijek aktuelna i da je dostigla broj od skoro 25.000 lajkova sa preko 1.300 šerovanja. Tu je i cca 800 komentara, nemam snage da čitam o čemu ali se smijem kladiti da ih najmanje ima veze sa slikom. Ipak je ovo Balkan, zar ne?

OBN slika

Link za fotografiju – https://www.facebook.com/photo.php?fbid=222844224457822&set=a.207971512611760.51867.205229246219320&type=1&theater

Osim ovog na OBN TV sretali smo je na mnogo mjesta – na Facebooku i forumima. Zahvale i čestitke za nju su uvijek upućivane onima koji su je postavili kod sebe, a čak se jedan momak iz Turske udvarao djevojci iz Sarajeva uz priču “Vidi kako sam uslikao dobru fotku!” :D

Peđi i meni, kao i njegovim prijateljima je to sve zabavno. Činjenica, iznenadila nas je ovakva reakcija, posebno njega. Da je znao koliko će postati popularna sigurno bi je potpisao.

A to upravo i jeste razlog zbog kojeg sam odlučila napisati ovaj post. Ako se bavite fotografijom ili radite bilo šta pa to slikate i postavljate na internet – obavezno stavljajte neku svoju oznaku. Ne mora to biti veliki natpis preko čitave fotografije – može i manji natpis negdje u ćošku, ovako kako to na primjer radi Adnan Bubalo sa svojim fotkama. To vam je jedini način da zaštitite svoje autorstvo (ako vam je stalo do njega).

U ovom slučaju je sreća pa je Peđa iste sekunde shvatio da je on napravio grešku i odmah je prestao i da razmišlja o tome što malo ljudi zna da je on autor. Uštedio je sebi živce unaprijed. A vi možete naučiti na njegovoj grešci, da ne pravite svoju.

Sve što postavite na internet je javno, čak i kada je to na vašem profilu. Čak i kada to kao fol zaštitite postavkama privatnosti. Onog momenta kad kliknete “publish” više nemate kontrolu nad tim. Postoji zakon na papiru koji vas štiti kao autora ako imate živaca i volje da se ganjate sa tim. Ali znamo kako to kod nas ide. Zato vam je ovo jedini način za koji ja znam da zaštitite sebe kao autora.

Za tekstove je već puno teže. Tu ne postoji žig.