Juče sam slušala podcast sa Mike Fremontom, čovjekom koji ima 100 godina i koji može pobiti sve predrasude koje postoje o uticaju genetike i godina na življenje.

Mike je sa 69 godina dobio dijagnozu raka debelog crijeva. Kad je imao 36 umrla mu je žena, a ćerka mu je tad imala 2 sedmice. Ako sam dobro zapamtila osim kćerke je imao još dvoje djece. I tad je mozak odmarao pomalo trčeći na nekoj poljani, ali se nije time nešto posebno bavio jer uz posao i djecu nije imao puno vremena ni za šta. 

Onda je dobio tu dijagnozu i sjetio se knjige koju mu je nekad ranije poslao sin uz riječi “Možda ti nekad zatreba”, a radilo se o knjizi autora koji se zvao Michio Kushi – “Ishranom protiv raka”. Tek tad je pročitao tu knjigu i prešao na biljnu prehranu. I zadnjih 30 godina se drži strogo biljne prehrane, a malo nakon dijagnoze je operacijom uklonio tumor i od tada je zdrav.

I ne samo da je zdrav, nego je tad počeo da se aktivnije bavi trčanjem. Rich Roll ga u podcastu pita kada je postao takmičarski nastrojen, Mike odgovara “Pa nisam prije 88. godine bio toliko za takmičenje, do tad sam više trčao za sebe”. Sa 88 godina je oborio rekord u maratonu za godine preko 80, pa kasnije sa 90 i nastavio je trčati sve do danas. Sad više ne trči maratone, samo 3 puta sedmično trči 5 milja (cca 8 km), ali zato vesla u kanuu. Ima ekipicu od njih 12 starijih prijatelja koji redovno zajedno veslaju :)

A na temu genetike, majka mu je umrla od srčanog udara, a otac od raka jetre i to kad je imao 63 godine. 

Ukratko, njegovi savjeti za dugovječnost su prehrana i vježbanje, te prijatelji i druženje. I svrha, jer koristi kad god ima priliku da ljude osvijesti o važnosti zaštite životne sredine i čovjekovom uticaju na istu i to je nešto što smatra svojom svrhom.

Vrlo zanimljiv i inspirativan čovjek. Ako koga zanima podcast u cjelini, možete ga poslušati ovdje:

Ako moje pisanje na na bilo koji način obogaćuje vaš život i želite podržati moj rad, možete to učiniti na tri načina.
Prvi je kupovinom e-knjige “Na putu prema sebi”. To je zbirka odabranih tekstova sa bloga, pisanih uglavnom do 2018. Kupiti je možete na linku ovdje.
Drugi način je jednokratnom donacijom na Buy Me a Coffee ili na PayPal. Time pomažete i nepostojanje reklama u mojim sadržajima. A reklame smaraju, zar ne ;)
A treći način je da proslijedite link na moj blog prijateljima :) 
Posebno hvala onima koji su me do sada podržali na razne načine, znate vi ko ste i hvala od <3