Autor: Hana Kazazović

U ljeto prošle godine sam pisala tekst Ako tu svoju maštariju ikad realizujem Lejla će mi urediti prostor sigurno. To je bio tekst o Lejli Selimović koja se bavi redizajnom starog namještaja. I u njemu sam napisala:

I od tad nekad se meni vrti jedna maštarija u glavi. Znate ono, pred spavanje kad zamišljate šta biste radili kada bi imali neograničenu količinu novca na raspolaganju. E, u toj maštariji ja imam neku vrstu “čoko – čajanka – knjižare”. Nisam još smislila kvalitetan naziv za to, ali radilo bi se o lokalu, malom, u kojem bi se služile razne vrste čaja i u kojem biste mogli pojesti najljepše čokolade (nešto slično kao iz filma “Čokolada”), a uz sve to bi bile knjige koje biste mogli čitati. Bilo bi možda i novina, i eventualno kafe, ali mislim da bih zabranila pušenje tu. Baš neko mjesto u kojem bih se sama dobro osjećala i uživala.

I kad sam vidjela Lejline radove rekla sam sebi da bi to ona najbolje uredila. Samo bih joj rekla da pusti sebi mašti na volju i da uredi to mjesto onako kako ga ona vidi. Znam da bi to bilo idealno, baš onako kako treba, jer mi se ovo što ona radi tačno uklapa u tu viziju.

I nekih nepunih godinu dana nakon teksta ova moja maštarija je djelimično ispunjena. Kažem djelimično zbog toga što je nisam ispunjavala ja i zato što u Street Café – Coffee & Tea House nema knjiga i pušenje je dozvoljeno. Ali sve ostalo je savršeno.

street cafe zenica 1

Vlasnik najljepšeg kafea u Zenici mi je rekao kako je ideju dobio čitajući moj tekst. I kako možda ipak ne bih trebala svoje maštarije tako javno iznositi na blogu. Rekla sam mu da svakako sebe ne vidim u ugostiteljskom biznisu i da mi je jako drago što je ovo ipak napravio neko drugi a ne ja. Mislim, ovako mogu da uživam do mile volje ne brinući o tome hoće li odnekud banuti inspekcija i je li promet dovoljan da se podmire sve obaveze koje država zahtijeva, zar ne ;)

street cafe zenica 3

Ponuda je takva da će vjerujem svi naći nešto za sebe. Čajeva ima nekoliko vrsta, kafe su naravno tu, a ako ogladnite možete birati između nekoliko vrsta sendviča, tost sendviča, vafli, cupcakesa, palačinaka te kolača. Rekoše da bi uskoro trebali ubaciti i integralne verzije tosta i sendviča za nas koji ne jedemo bijeli hljeb.

Ja sam jutros doručkovala vafle sa čokoladom i bananom, jako ukusne. Ok, znam da nije najzdraviji izbor ali umjereno je uvijek zdravo :)

street cafe zenica 10

street cafe zenica 4

Da, Lejla Selimović je uredila ovaj lokal. I napravila ga onako, veoma ugodnim i prijatnim. Konačno imamo mjesto koje ima dušu i u kojem se možete opustiti kao kod kuće. Idealno za jutarnju kafu ili doručak, posebno sad kad idu ovi topli dani jer je prostor takav da je u njemu debela hladovina.

street cafe zenica 2

street cafe zenica 5

street cafe zenica 6

Na cjenovniku sam vidjela i nekoliko zanimljivih salata sa piletinom i povrćem, te par vrsta cijeđenih sokova. To ću svakako isprobati što prije jer to inače volim. A moram naglasiti da su cijene skroz prihvatljive i ovo uopšte nije neki fancy kafe za koji vam treba dubok džep. Ovo je baš onako, prijatno i domaćinski.

street cafe zenica 7

street cafe zenica 8

Za one koji još nisu vidjeli Street Café – Coffee & Tea House se nalazi u Titovoj ulici preko puta Raiffeisen banke. To je gore, pri vrhu ulice, u mirnijem dijelu grada. Ima i malu baštu ispred i Wi-Fi, veliki izbor novina, tako da je pogodan za svaku vrstu pauze. Ili za dobar početak dana. Možete ga pratiti i na Facebooku.

street cafe zenica 9

Napomena: Da ne bude zabune, ovaj tekst je napisan samo zbog toga što mi se cafe jako sviđa i što želim sa ljudima koji vole slične stvari kao i ja podijeliti ovu informaciju. U prevodu – nije plaćen i nije reklama i totalno je subjektivan. Ja znam da ću sve meni drage ljude tamo voditi na kafu :)