Autorica: Hana Kazazović

Privukao mi je pažnju zbog mjesta dešavanja i autora. Ne znam mnogo o Africi, posebno ne o Burundiju, a pročitah u opisu da je radnja smještena baš tamo. Pisalo je i da je višestruko nagrađen roman, svjetski bestseler, pa sam odlučila da sama provjerim o čemu se radi, posebno zbog toga što imam dobra iskustva sa upoznavanjem zemalja kroz knjige.

Roman “Mala zemlja” mi se tako našao u rukama, i obzirom da ima samo 224 stranice, pročitala sam ga za jedno veče i jutro.

Glavni junak romana je jedanaestogodišnji dječak Gabrijel, rođen i živi u Burundiju. Otac mu je Francuz a mama Ruanđanka i to Tutsi. On ima neku vrstu lagodnijeg i zaštićenog života u odnosu na ostale stanovnike Burundija, posebno sluge – zaposlenike koji rade u njegovoj porodici. Njegovi drugari iz ulice su takođe iz sličnih porodica – iz miješanih brakova ili sa roditeljima koji rade za strane kompanije ili ambasade.

Gabrijelov život se vrti u toj ulici, oko dječjih nestašluka i briga, razvoda roditelja i želje da se oni pomire, sve do dešavanja koja tu idilu potpuno poremete.

Prvi demokratski izbori za predsjednika, državni udari i rat koji se odvijao u susjednoj Ruandi su ispričani iz ugla djeteta koje baš i ne shvata suštinu svega. Njegova majka strahuje za svoju porodicu pa ide da ih traži nakon što se sukobi u Ruandi primire. Svi ti nemiri i ružne stvari o kojima Gabrijel piše i koje proživljava na svoj način, sve do momenta kad otac njega i sestru pošalje u Francusku su upečatljivi baš zbog tog dječijeg poimanja svijeta oko sebe i odrastanja preko noći.

Priznajem da nisam mnogo znala o haosu u Ruandi, osim da je za vrlo kratko vrijeme ubijeno preko milion ljudi. Nisam znala najviše zbog toga što se dešavalo u isto vrijeme kad i sranje kod nas, 1993. godine. Sjetih se one scene iz filma “Ničija zemlja” sa onim “A ja sranja u Ruandi!” Upravo zbog toga mi je bilo zanimljivo čitati ovu knjigu i upoznati te probleme kroz pisanje nekog ko je svemu tome blizak, jer autor Gael Faj je takođe rođen u Burundiju od iste kombinacije roditelja.

Sam roman nas u priču uvodi sljedećim dijalogom koji možda najbolje opisuje svu besmislenost ratova koja meni veoma liči na ono što se i kod nas dešava(lo), pa ću zato samo prepisati njega:

“Je l’ Tutsiji i Hutui ratuju zato što nemaju istu teritoriju?”
“Ne, ne zato, oni žive u istoj zemlji.”
“Onda… nemaju isti jezik?”
“Ma ne, govore istim jezikom.”
“Onda nemaju istog boga?”
“Ma ne, imaju istog boga.”
“Pa… zašto ratuju?”
“Zato što nemaju isti nos.”

Ovo je definitivno knjiga kojoj vrijedi posvetiti pažnju. Iako govori o teškim temama, Gael piše na jednostavan način, te savršeno oslikava svu besmislenost sukoba i ratova.

Svi koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

Sviđaju ti se moji sadržaji i želiš podržati rad Cyber Bosanka bloga? Klikom na baner saznaj kako :)