“Tvoj sin Huckleberry Finn” Bekim Sejranović – knjiga kojoj ću se sigurno ponovo vratiti

7
458

Autor: Hana Kazazović

Knjigu “Tvoj sin Hucklberry Finn” sam pročitala prije više od mjesec dana i još uvijek ne znam kako da napišem osvrt na nju. Ne zato što ne znam šta da kažem, nego zato što je previše onog što bih rekla, a kako god da ja to u svojoj glavi složim zvuči glupo i blijedo u odnosu na ono kakve je knjiga osjećaje izazvala u meni. A uz sve to mi djeluje i potpuno nedoraslo da ja o ovakvoj knjizi pišem bilo šta jer bih sve ono što želim reći najprije sažela u primjerak koji bih tutnula u ruke ljudima za koje znam da vole čitati i onima koje ja volim i samo bih im rekla smušeno:

– Evo, pročitaj.

Jer svaki život na ovom svijetu zaslužuje da nekoliko sati odvoji za čitanje rečenica koje je ispisao Bekim Sejranović. Svaki život će čitanjem tih rečenica postati bolji.

Nekako vjerujem da je nemoguće propustiti ove njegove riječi kroz sebe a ne postati bolji. Mora se neka misao, neka rečenica zakačiti za dušu i srce i oplemeniti te bar mrvu.

I šta ja sad tu ima da pišem i preporučujem i kako…?

Bekim piše o doživljajima sa plovidbe rijekom Savom tokom par mjeseci i to je ono što je recimo radnja knjige. Ali kroz to on piše o svemu – o ljubavi, ocu, odnosima sa porodicom, ljudima do kojih nam je stalo, o odrastanju, snalaženju u životu i pronalaženju sebe u ovom svijetu.

Uopšte nije teško saživjeti se sa onim što govori pa se u nekom momentu samo zahvaljujući radnji koja prati roman sjetite da to ne plovite vi i da niste na tom brodu nikad ni bili. Jer ste u stvari tu i skoro da možete vidjeti obale pored kojih brod promiče lagano.

I to je ono što mi je posebna vrijednost ove knjige – pisana je tako da vam i ne treba puno mašte da roman poput filma vrtite u glavi i da na kraju niste sigurni jeste li u stvari čitali knjigu ili gledali film.

Malo sam ovakvih knjiga pročitala u životu – tako živih, slikovitih, punih neke simbolike i rečenica koje su mi objašnjavale mene i onih koje su mi davale odgovore na pitanja koja se nisam nekad usuđivala ni postaviti sebi. Knjiga kojoj ću se sigurno ponovo vratiti.

Da bih vam dočarala bar malo o kakvom djelu je riječ pročitala sam odlomak kojim autor opisuje rijeku Savu od njenog izvora do ušća. To je jedan od najljepših opisa uopšte koje sam pročitala u životu i prosto sam imala želju da ga podijelim sa vama, jer je on sam za sebe možda najbolja preporuka za knjigu.

Možete ga poslušati na videu ispod.

Jedan primjerak imam na poklon, pa pišite komentar ako ga želite.

Komentare pišite ispod ovog teksta do četvrtka (12.5.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Buybookove knjige se mogu kupiti u knjižarama u BiH, ali i na web stranici http://www.buybook.ba/

bekim sejranovic2


7 COMMENTS

 1. U cetvrtak sam je stavila na listu “za procitati”. Procitala sam par stranica na internetu, buybook je stavio online nekih 20-tak i slazem se s cinjenicom da je jako slikovito napisana.. Svakako pozeljna za procitati do kraja :-D

 2. Juhuu.. Pa ja bih baš voljela da je dobijem. Evo me babinjam sa trećim djetetom, zar nisam zaslužila nagradu? :)
  Znam da ću je u svakom slučaju nekad pročitati, ali poklon od Cyber Bosanke bi baš nekako bio poseban.

 3. Ja glasam za Merimu! Red je da pročita i ostatak knjige!
  A knjiga mi je na listi Za pročitati. Pre nekih mesec, dva sam se dvoumila da li da je kupim, i nisam, sad mi je baš žao. :/ Čim prođe mesec štednje, moja je! :)

 4. Ovaj put knjiga ide Nini :)
  I da ne bude zabune, ne zbog glasova u komentarima, jer to definitivno nije kriterij po kojem dodjeljujem bilo kome. Ubuduće ću vas zamoliti da to ne radite, odnosno neću ni puštati takve komentare da ne bih stvarala pogrešan utisak kod čitalaca.
  Ninu sam odabrala zato što mi se njen komentar svidio, a i umjesto poklona “za babine” :))
  Ostalima – još par knjiga čeka svoj red na recenziju i poklanjanje tako da – družićemo se još svakako ;)

 5. Procitala i uzivala! Sledeci put trazim jos nesto od istog pisca. Odrasla sam u Bosanskoj Gradisci, pa Sava i njeni btodovi za mene imaju poseban znacaj.
  Borjana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.