Autor: Hana Kazazović

Obećala sam da ću napisati utiske sa radionice o javnom nastupu koju sam posjetila početkom decembra i ovo je tekst za sve one koje zanima da li sam zadovoljna odlaskom na nju.

Svi mi koji smo izabrali da da taj 8. decembar provedemo usavršavajući javni nastup, u radnim zadacima ili ličnim agendama imamo prezentacije, učešće u javnim događajima, izjave za medije ili čak intervju…

Neki su već imali iskustva sa javnim nastupima i manje više su to uspješno obavljali, ali su željeli unaprijediti svoje vještine. Neki su pak došli tu jer nemaju nikakvog iskustva a najavljeno im je da će uskoro morati istupati javno, pa da se spreme za to.

Davno sam shvatila koliko mi je važno da osoba koja mi pomaže da pojačam neke vještine iza sebe ima lično iskustvo. Iz razgovora sa drugim ljudima vidim da tako i drugi misle. Ovu radionicu je, u organizaciji Centra za edukaciju Pro Educa, držala Marina Bakić, instruktorica koja se već dugo bavi javnim nastupom i certificirana je u ovom području. Marina je bivša novinarka, trenutno voditeljica odnosa s javnošću, diplomirani je psiholog a trenutno je posvećena ličnom razvoju kroz edukacije iz oblasti NLP-a (Neuro-lingvističko programiranje).

Sama radionica je bila podijeljena u 3 cjeline, a trajala je od 9 do 15 sati. Imali smo pauzu za kafu i za ručak, tako da uopšte nije bilo zamorno.

U uvodnom dijeli je Marina pričala o svojim iskustvima dajući savjete koji su primjenjivi i korisni u bilo kojoj vrsti javnih istupanja – od onih na televiziji, preko konferencija za medije, pa sve do predavanja na konferencijama ili sličnim edukativnim skupovima.

Nakon uvoda je svako od nas dobio zadatak da spremi izjavu koju će snimiti kamera. Za tu priliku je Marina, koja je radila prije i kao novinarka, uzela mikrofon i stvorila utisak da dajemo izjavu za medij koja će biti objavljena negdje u TV dnevniku. Pripremili smo izjave, što bi svakom u principu moglo pružiti određenu sigurnost. Međutim, pitanja koja je Marina postavljala su nam dočarala situaciju koja se sutra može desiti svakom – novinar te prekine pa ne znaš šta odgovoriti jer se zbuniš i ne znaš gdje si stao.

Nakon toga smo imali teorijski dio koji je detaljnije govorio o detaljima, šta i kako raditi, kako se ponašati i pripremiti. Završni dio radionice se sastojao u ponavljanju izjava pred kamerom sa ciljem da sve ono što smo slušali i učili tokom radionice iskoristimo da izjavu poboljšamo.

Tu dolazimo do magičnog momenta koji je ujedno i vrhunac radionice – gledanje prvih izjava paralelno sa drugom – poređenje prije i poslije. Kod nekih je izgledalo prosto nevjerovatno. Svi su imali osjetan napredak i svi su poboljšali nastup, što govori da su pažljivo slušali i učili te primijenili savjete.

To takođe govori i da je znanje koje smo dobili u tih nekoliko sati uglavnom praktično i korisno, jer da nije tako ne bi se mogla vidjeti razlika nakon samo par sati.

Šta smo i kako učili?

  • Naučili smo šta je najvažnije za javni nastup i iz čega dolazi sigurnost i samopouzdanje koje se osjeti kod javnog govorenja.
  • Naučili smo da ne postoje trikovi, odnosno da kod većine ne pali ono da zamislite publiku ispred sebe bez odjeće. Čak je to vrlo često kontraproduktivno.
  • Naučili smo šta je važno znati tokom TV istupa i kako se najbolje snaći u takvim prilikama.
  • Naučili smo i nešto od fazona i trikova koje koriste novinari da bi obavili svoj posao, te kako ih izbjeći ili upotrijebiti u svoju korist.

To je meni ujedno bio najkorisniji i najzanimljiviji dio jer stvarno pomaže kad znaš kako se u određenom momentu vratiti na ono što si htio reći, bez obzira na pitanje novinara koje ti je prekinulo misao. Osim toga, sva znanja koja je Marina podijelila sa nama je ona testirala u praksi – i kao novinarka a i kasnije, u javnim istupima kao voditeljica odnosa s javnošću za druge.

Nakon ove radionice osjećam dodatnu sigurnost i samopouzdanje jer znam kako pristupiti javnom istupu i takve situacije više ne posmatram kao nešto od čega imam more kako će proći. Sad takvu situaciju posmatram kao priliku i to je jedna od lekcija koje smo naučili – da iskoristimo takvu priliku najbolje što možemo.

Na kraju se postavlja pitanje kome bih preporučila ovakvu radionicu?

Realno, mnogi ljudi nisu svjesni koliko često javno istupaju, a svakome bi ovakav trening koristio. Sjetim se samo odgovaranja pred cijelim razredom u školi – to su naši prvi javni nastupi i sad mi je jasno što su mnogi bili bolji u pismenim radovima.

Svi koji imaju potrebu da drže edukacije i predavanja bi imali koristi od radionice javnog nastupa. Ja sam najviše zato išla jer sam se mučila sa tremom na predavanjima koje sam držala.

Svi koji bar povremeno daju izjave za medije bi imali koristi od ovakve radionice. Naučiće kako se ponašati u takvim situacijama, a posebno će im koristiti Marinina praktična znanja iz novinarstva.

Svi koji nastupaju za bilo kakvim govornicama bi imali korist od radionice. Kad gledam istupanja zastupnika u parlamentima i vijećnika u vijećima uvijek mislim kako bih ih voljela poslati na ovakav trening. Naučili bi kako se bolje izraziti i kako svoje istupe za govornicom učiniti efikasnijim.

Ne znam kad će biti ponovo organizovana ovakva radionica – ako vas zanima možete pratiti ProEduca, ili im poslati upit. Ono što znam je da sam još jednom potvrdila da je posebno zadovoljstvo učenje iz knjiga zamijeniti živim trenerima i trudiću se da to češće praktikujem.