Priča kreće ovako – slušala sam Još Podcast Jedan Ivana Ćosića u kojem je gost bio Igor Rakić, preduzetnik, govornik i osnivač “Škole intelektualnih veština”. I oduševio me taj razgovor u kojem su najviše pričali o tome kako nam malo treba da napredujemo svaki dan. Na primjer – za 20 minuta učenja dnevno možemo savladati vještinu koja će nam olakšati ili popraviti život.

Ovdje je video sa preporukom, a ako više volite čitanje – u nastavku je tekst.

E sad, ono što je meni bilo najzanimljivije je to što je Igor i autor kurseva o tehnikama čitanja i učenja. Ja sam prije više od 10 godina pročitala knjigu “Brzo čitanje” Tonija Buzana. Ona mi je pomogla da svoju tehniku popravim malo, ali mi je uz knjigu falilo da mi neko objasni kako to savladati. A prosto mi se nikad nije dalo otići negdje i završiti kurs.

I tako slušam Igora i saznam da njegova “Škola intelektualnih veština” ima i kurs brzog čitanja – online. Ne moram nigdje da idem, sve može iz kuće kad meni štima, introvert u meni pravi salto od sreće. I na sve to kad sam prijatelju rekla da želim to završiti on mi pokloni kurs.

I? Jesam. Završila sam sve prije nešto manje od mjesec dana i prezadovoljna sam. Unaprijedila sam svoju tehniku čitanja i mislim da mi se brzina povećala za otprilike duplo. Teško je govoriti precizno o brojevima jer sam najčešće čitam na engleskom pa to ide malo sporije nego kad čitam na domaćem. A zavisi i od vrste štiva – ako je stručnije onda ide sporije što je normalno.

Ali da – čitam znatno brže i oduševljena sam.

Ono što je još važno jeste da sam kurs traje 2 dana. Radi se po par sati u toku ta dva dana. Onda nakon toga imate 21 dan vježbanja što je potrebno da sve “sjedne” u glavi na svoje mjesto i da se tehnike uvježbaju i postanu navika.

Ono što je super je što je Igor sve to snimio tako da bukvalno ispred sebe imate mentora koji vam sve detaljno objasni i vodi vas kroz lekcije i tehnike, tako da ih možete savladati kao da ste u učionici. Ja moram reći da sam prije toga bila skeptična jer mi kod online učenja pažnja odluta do Afrike, preko Amerike i nazad. Međutim, s ovim nisam imala problema jer te baš angažuje da radiš sve vrijeme i napreduješ korak po korak, tako da se ne gubi fokus.

Zato ovaj kurs od mene ima preporuku k’o kuća. A ja sam uzela sad dalje da učim “Tehnike pamćenja”, jer mi i to može biti korisno.

Ovdje vam je link na školu – https://www.intelektualnevestine.rs/ Dijelim ovo sa vama jer sam i ja za kurs saznala slučajno, preko podcasta, a sama škola i kurs postoje dugo. Pa ko zna, možda i među vama ima neko kome će biti zanimljiv.

A tu je i razgovor sa Igorom na “Još podcast jedan” koji je mene zainteresovao i zaista ga vrijedi poslušati –