AutorHana Kazazović

Moje radno mjesto je za kompjuterom, na Internetu, a 99% svih zadataka dobijam i odrađujem mailom. Kako raditi što produktivnije kad su na klik od mene sve te društvene mreže koje odvlače pažnju? Kako sve držati pod kontrolom, ne propustiti nijedan email, ne preskočiti ništa? Kako što bolje iskoristiti dan? Otkriću vam kako ja to trenutno radim, pa možda i nekome od vas bude korisno.

1. Odgovaranje na email – odmah

Na Netokraciji sam pročitala taj savjet još davno i pokazao mi se kao vrlo koristan. Uglavnom – na emailove koji ne zahtijevaju puno vremena za odgovor odgovaram odmah. Mail otvorim i pročitam. Ako odmah znam šta ću odgovoriti odmah to i uradim. Ako ne znam označim ga kao nepročitanog ili ga prebacim u svoju To-Do listu. Na taj način mi se ne dešava da propustim mail i zaboravim na njega.

A ako provjeravam mail sa telefona nakon čitanja ga takođe označim kao nepročitanog da bih se pozabavila sa njim kad sjednem za računar.

2. To -Do lista: ja je pravim uz pomoć Any.do

Dok nisam nedavno otkrila aplikaciju koja mi je umnogome olakšala život koristila sam Google Tasks, zato što ja radim iz Gmaila. Međutim, nedavno sam ugledala tweet koji me potaknuo da probam Any.do aplikaciju. Probala i oduševila se jer je baš onakva kakva mi treba.

Sinhronizovala sam je sa svojim Gmail nalogom tako da ispod emaila imam opciju da ga dodam na listu i odaberem vrijeme do kad trebam uraditi to što piše u njemu. U Any.do listi imam podjelu zadataka po danima i po vrstama (privatni, poslovni i sl). Imam aplikaciju na telefonu tako da u hodu lako dodajem ako nešto treba. A imam i ekstenziju na Chrome tako da mi je uvijek na očima i pri ruci.

3. Time Tracker

Ovo je alatka koja mi je pomogla da uočim gdje mi ode najviše vremena. Instalirala sam je na Chrome i na kraju dana imam pregled na kojim sam stranicama provela najviše vremena. Trebalo mi je vode i šećera nakon što sam provela sa njom čitav dan pa ugledala koliko je vremena otišlo na Facebook. Iako mi je to posao bilo ga je previše. Zato se sada kontrolišem i ograničavam. Kako?

4. Count Down

Još jedna Chrome ekstenzija koja mi je vrlo korisna. To je u stvari tajmer kojim sebi ograničim vrijeme koje ću potrošiti na određenu mrežu ili zadatak. Na primjer: Facebook – 15 minuta. Kad zazvoni gasim. I tako redom. Od kako to koristim puno lakše završavam stvari iz svoje to-do liste. A i mozak me manje boli.

5. Kippt.com

Ova alatka mi pomaže da stvari koje su mi zanimljive sačuvam lako i jednostavno. To je neka vrsta bookmarka koji sam takođe instalirala na Chrome. Kad naletim na neku zanimljivu stranicu ili tekst jednim klikom je dodam u neku od lista koje imam. Na ovaj način sam uspjela da organizujem svoje bookmarke. A koristim ga i za Read Later – za sve ono što želim pročitati na kraju dana ili sedmice.

6. Evernote

Za još lakšu organizaciju koristim Evernote. U njemu su mi poredani projekti na kojima radim sa svim bitnim stvarima – sve ono što mi trajno i dugoročno treba. U tome mi je razlika između kippt.com i Evernote. Kippt je za kratka čuvanja, a Evernote za sve ono što mi treba stalno i uvijek. U Evernote vodim još na primjer evidenciju o plaćenim računima, a tu čuvam i recepte koji su mi bitni. To je ono što je prije bio rokovnik u koji sam pisala sve, samo elektronski. I praktičan jer se mogu na njega snimati i dokumenta i slike.

7. Symphonical

Za upravljanje projektima i rad na njima sa dislociranim članovima tima koristim Symphonical. Dugo smo Vera i ja koristile Trello i bile recimo zadovoljne sa njim. Ali falilo je nešto što nismo znale objasniti jedna drugoj. Onda sam ja eksperimentisala sa Do.com, razmišljala o Asana, da bih jedan dan slučajno naišla na Symphonical. Probala i oduševila se. A i Vera nije imala nekih zamjerki.

Sada ga koristim za organizaciju posla kojeg radim jer mi je jednostavan i pregledan. A zaista je jednostavan i ugodan za zajednički rad na projektima.

8. LastPass

Za čuvanje šifri koristim LastPass. Sa njim moram pamtiti samo jednu šifru – sve ostale su mi tu u njemu. Zaista ga preporučujem svima jer je moj haos od šifri nestao onog momenta kad sam ga počela koristiti. O njemu detaljnije imate na Password managers – LastPass

Sve ove alatke imaju uglavnom i za Mozzilu, a ako nemaju iste postoje vrlo slične.

Suština je da svemu ovome mogu pristupiti i raditi sa bilo koje lokacije i bilo kojeg računara i telefona pamćenjem samo jedne šifre.

Uglavnom je to ono što ja koristim da bih sve stizala na vrijeme i imala sve pod kontrolom. Ok, možda djeluje pretjerano, ali meni olakšava jer najviše mrzim kad mi se vuku repovi u poslu i kada nešto zaboravim. Meni ovo pomaže da se organizujem a to mi je osnovna stvar za normalno funkcionisanje, poslovno i privatno.