Autor: Hana Kazazović

Knjigu o kojoj vam danas pišem sam pročitala 2 puta, te napravila ‘mapu uma’ za nju, jer mi je želja da mi znanje koje se u njoj nalazi bude stalno na dohvat ruke. Toliko mi se svidjela i toliko mislim da su lekcije koje se u njoj nalaze važne i korisne.

Meni je jedna od najboljih knjiga o komunikaciji koju sam pročitala i preporučila bih je svima koji se komunikacijom bave na bilo koji način, a posebno ako im je to struka.

U pitanju je knjiga „Budi voda“ autora Igora Ariha. On je jedan od regionalnih marketinških stručnjaka koji je nakon godina partnerstva i kreativnog rada odlučio da krene samostalnim putem i osnovao svoju agenciju.

Ono zbog čega mi je ova knjiga tako dobra jeste njegov jednostavan stil pisanja i korištenje primjera iz prakse. Uvijek je lakše shvatiti o čemu se govori ako vam je to opisano u konkretnom primjeru, a Igor uopšte nije štedio na njima.

Pri tome on nesebično dijeli svoje znanje, trudeći se da čitaoci zaista shvate promjene u komunikacijama koje su se desile razvojem interneta i društvenih mreža. Jednosmjerno oglašavanje je skoro izumrlo, prevaziđeno je i zamijenilo ga je dvosmjerno komuniciranje čiju suštinu još uvijek mnogi nisu shvatili.

Igor je jednostavno objasnio razliku između klasičnog i dinamičkog komuniciranja.

Klasično komuniciranje cilja stotinu ljudi da bi pogodilo jednog, a dinamičko cilja jednog da bi pogodilo stotinu.

Uzori i inspiracija za dinamičko komuniciranje su mu gerila, rock’n’roll i rimokatolička crkva. Super je objasnio te primjere i lako sam shvatila koje su sličnosti i zašto su mu oni uzori.

Dva najvažnija pravila komunikacije su „Sve je poruka“ i „Što ne koristi – šteti“ i već sam ih usvojila i trudim se primijeniti ih kad god mogu.

A pravo blago je 7 smrtnih komunikacijskih grijehova (gordost, pohlepa, požuda, gnjev, proždrljivost, zavist i ljenost), koji su tako jednostavno objašnjeni da ćete, nakon što ih iščitate, vrlo lako prepoznati svaki od njih u okruženju oko sebe. Naravno, svakako da će vam to pomoći da ih vi izbjegavate.

Zaista sam uživala čitajući ovu knjigu. Bukvalno je kao udžbenik o komunikaciji koji ćete stalno vrtiti u rukama. Toliko mi se svidjela da sam odlučila preskočiti klasični način poklanjanja i poklonila sam je nekom koga ova tema baš zanima i ko će jednako uživati u čitanju.

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs iwww.delfi.rs

budivoda2