Pogledala sam u nedjelju predstavu “Predsjednici & Ca” pa evo i par utisaka za sve one koji se pitaju šta očekivati i da li odvojiti vrijeme za ovako nešto.

U suštini, ovo je odlična satira o “glavnim” političarima u Hrvatskoj, ljudima koji su bili na čelu ove države. Pisana je zanimljivo i dinamično, a izvedena uz dobru glumu svih glumaca i savršenu ulogu glavne glumice.

Na početku moram reći da sam imala dilemu koliko će mi biti zanimljiva ova predstava zbog toga što ne pratim baš pažljivo političku scenu u Hrvatskoj u smislu da ne znam detalje, ali svakako da do mene dopru najupečatljivije stvari. I to je realno sasvim dovoljno za gledanje predstave, jer u njoj nema detaljisanja koji bi bili nepoznati prosječnom čovjeku. Osim nekakvog Manolića, ali ne moram ni ja sve znati, jel’ tako?

Ono na šta lično moram staviti akcenat kod ove predstave je njeno stvaranje. Naime, tekst i režiju je radio Tarik Filipović (na tekstu mu je pomogao Boris Svrtan) i od samog početka, kad je počela priča o ovoj predstavi ja sam imala milion upitnika u glavi u smislu – kako će on napraviti predstavu u kojoj će se zezati na račun predsjednika, makar i bivših, a da to niko ne shvati pogrešno i da zbog toga ne upadne u probleme. Mislim, znamo gdje živimo i znamo koliko je kod nas sloboda govora mrtvo slovo na papiru, skoro kao i većina ostalih zakona.

Ali uspio je i to ne da je napravio odličnu predstavu, nego se realno zeza na račun svih, ali taman tako da se niko ne naljuti. Pratila sam reakcije i vidjela da je čak Kolinda Grabar Kitarović oduševljena predstavom i to je meni odličan pokazatelj da je Tarik napravio dobar posao.

I druga stvar – glumci koji igraju u predstavi su odlično odabrani i uz dobru šminku i kostimografiju bukvalno imate osjećaj da gledate stvarne likove. Posebno kad je u pitanju Ornela Vištica koja glumi Kolindu. Ona zaista ima veliku transformaciju i savršeno je “skinula” govor i gestikulaciju bivše predsjednice. Odličan je i Hrvoje Kečkeš koji glumi Mesića, a i Svrtan u ulozi Broza. To ne znači da su Siniša Miletić (Josipović) i Tarik kao Tuđman manje dobro odglumili svoje uloge, nego su njihovi “predlošci” u stvarnom životu bili (usudim se reći) nezanimljiviji kao osobe.

Ne znam previše o tome šta sve radi režiser, ali znam da je Tarik insistirao na ovim glumcima i savršeno ih je izabrao. Posebno je iznenađenje mnogima bio odabir Ornele Vištice jer ona čak ni fizički ne liči na Kolindu. Međutim, nakon gledanja predstave mi je bilo jasno zašto je Tarik insistirao da je ona odglumi, jer je savršeno odradila ovu ulogu.  I sve je tako posloženo da dobijete predstavu koja će vas zabaviti i uz koju ćete se nasmijati, osim kad spomenu tog nekog Manolića :D.

Meni je bilo posebno drago ovo gledati jer je ovo još jedan korak dalje za Tarika. Jer nakon Spektakluka, predstave u kojoj je bio autor zajedno sa Reneom, pa monodrame o Ćiri koju je napisao i koja me baš oduševila,  sad imamo i predstavu u kojoj je sklopio sve ono što zna i voli. I sad baš s nestrpljenjem očekujem njegove nove projekte, jer sam sigurna da će biti zanimljivi i zabavni, a prije svega drugačiji.

P.S. Moram na kraju dodati da mi je bilo super vidjeti dupke puno zeničko pozorište, a u publici sve neke poznate i super ljude, tako da na momenat dobiješ utisak da živiš u nekom gradu u kojem sve svašta nešto dobro dešava.